Una parella de veïns de Montcada (a l’Horta) han anat a l’ambulatori Joan Llorenç de València a fer un seguiment de l’embaràs de la dona. Allò que havia de ser una visita alegre amb una ecografia per veure la criatura s’ha convertit en un nou cas de discriminació lingüística. La metgessa encarregada de fer l’ecografia ha refusat d’atendre’ls en català i no els ha volgut donar la imatge de la seva filla.

El marit ha explicat a VilaWeb que la visita ja s’ha torçat de bon principi. Una volta eren dins la sala, la metgessa ha demanat en espanyol a la dona pel seu estat i si havia tingut cap problema amb l’embaràs. Ella ha resposnt en català que té una hèrnia umbilical. La metgessa li ha respost que si no parlava en espanyol no l’entenia i no la podia atendre.

El marit li ha repetit la resposta i li ha dit que no costava gens d’entendre. A més, li ha explicat que tenen el dret de dirigir-se a qualsevol estament de l’administració pública en català. Tanmateix, la metgessa ha continuat dient que no els entenia i que tenien l’obligació de parlar en espanyol si volien atenció. I, encara, ha instat la parella a demanar una cita amb un altre metge. Arran d’això, la parella ha canviat d’idioma. ‘No podíem tornar a esperar setmanes per a una altra cita’, ha explicat el marit.

A partir d’aquí la visita s’ha desenvolupat amb una certa normalitat, tot i que hi havia tensió. Després de l’ecografia, quan ja s’acomiadaven, han demanat a la metgessa una imatge de l’ecografia per conservar-la de record. ‘Jo no sóc fotògrafa, jo sóc metgessa’, els ha respost. La parella ha presentat una queixa formal a l’ambulatori.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb