[VÍDEO] Denuncien que el ministeri de Sanitat espanyol manipula amb perfils falsos les seves interaccions a les xarxes

En diverses publicacions la ràtio habitual de clics a 'm'agrada' que assoleix el ministeri és superada amb molta diferència

VilaWeb
Redacció
20.04.2020 - 14:17
Actualització: 20.04.2020 - 16:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversos vídeos que s’han fet virals a les xarxes socials aquests últims dies denuncien que el Ministeri de Sanitat espanyol estaria fent servir perfils falsos al seu perfil oficial de Facebook. L’objectiu: inflar les reaccions positives a tot allò que comparteix. En diverses publicacions la ràtio habitual de clics a ‘m’agrada’ que assoleix el ministeri és superada amb molta diferència. El cas, doncs, és que s’hi ha detectat que un nombre molt elevat d’aquests clics pertanyen a usuaris que es van registrar a Facebook el mateix dia de la publicació, o el dia anterior, que només tenen una foto, noms que semblen estrangers, cap amic o pocs, i la seva única activitat a xarxes són interaccions amb el perfil del ministeri.

Els perfils falsos, popularment coneguts com a ‘bots’, són una mena de robots informàtics creats per a imitar accions humanes reals a les xarxes socials, i normalment es fan servir per a promoure reaccions positives o negatives en diverses publicacions, segons convingui a qui n’ordeni la creació. Gràcies a aquest sistema, les empreses, els partits o els particulars poden manipular la sensació que generen les seves publicacions. En tan sols vint-i-quatre hores, la pàgina a Facebook del ministeri, que només té una mica menys de dos-cents mil seguidors, acumula més de cinc milions de visualitzacions, sumant diveros vídeos compartits en aquest mateix període de temps. Aconseguir aquestes xifres tan poc proporcionades és una cosa molt complicada, improbable i, sens dubte, poc freqüent.

El Ministeri de Sanitat no ha dit res sobre l’assumpte, i tampoc no s’ha pogut confirmar que l’executiu espanyol hagi ordenat aquesta mena de monitoreig, però l’estranyesa de la situació ha fet que esclatés la polèmica a les xarxes socials. Sobretot, arran que el portaveu de la Guàrdia Civil afirmés abans-d’ahir en conferència de premsa que el cos treballava per a ‘minimitzar el clima contrari a la gestió del govern’ a les xarxes socials, declaracions que el govern espanyol ha atribuït a un ‘lapsus’.

https://www.facebook.com/MinSanidad/videos/250606976121652/

https://www.facebook.com/MinSanidad/videos/153522119431267/?__xts__[0]=68.ARCqJNTjzpc-N-kYNh_K4ZF6Boc48eBGZf0MRqAhkn9AutrYmczBVgEeK_bhsjEf8BZdykm8N1AUFjY9Muvqt9BQofuf5qykiWPgewfzKtfjFXyE_oQPqv9DiCQo4QB9vFrs0nGomV3mz1Uoo1nSioBpLZCe5MQaGb-fOoxTUjOYR-iT3li9F4jM92EmtPV32QYMJFcfL_7lx3quP6IXD8MJwWuFsdg_-gJvL7FUeax1_MyWTa1_vC1mIQG3PTz8G_pMxehqXZBCG6iSxDHD59LJtarS6mLVT_LZ6KWbnTPNZlB7NrPUU7C2uEx8dgLs-uaW7qqLMc2xeQbZDI8PfNtZTuaVA_7ejYrJCw&__tn__=-R

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes