Un ex-escolta del monestir de Montserrat denuncia abusos sexuals per part d’un monjo

 • Miguel Hurtado, que aleshores tenia 17 anys, acusa l'abadia d'haver-ho tapat

VilaWeb
Redacció
20.01.2019 - 10:29
Actualització: 20.01.2019 - 18:16

Un ex-membre del moviment escolta de l’abadia de Montserrat ha denunciat que fa 21 anys va patir tocaments per part del monjo fundador d’aquest grup, Andreu Soler. Miguel Hurtado, que aleshores tenia disset anys, assegura a ‘ El Periódico’ i a ‘El País’ que el monestir ha tapat els fets. Per la seva banda, l’abadia de Montserrat assegura que mai va amagar res, que va començar una investigació interna dins el monestir per aclarir els fets i que la seva intenció sempre va ser ajudar el noi. El monestir va apartar el monjo del contacte amb els joves i va pagar 8.600 euros al jove per al tractament psicològic. El monjo a qui s’acusa va morir el 2008.

Miguel Hurtado assegura que quan va veure que Montserrat ‘intentaria encobrir els fets’ no es va sentir amb prou força per enfrontar-se a un ‘símbol nacional i religiós’ com és l’abadia de Montserrat a Catalunya. Així mateix, assegura que quan va dir que havia patit abusos, cap dels dos abats ho va denunciar a la policia ni es van cercar altres víctimes. ‘Jo crec que això és encobriment’, defensa. 

En un comunicat, el monestir afegeix que al llarg dels anys hi ha hagut ‘diverses trucades telefòniques entre el monestir i la família per interessar-se per l’evolució’ d’Hurtado i que l’any 2016 també es va informar del cas el Vaticà. La comunitat va homenatjar amb un llibre el presumpte abusador un any abans que morís, el 2008. El monestir en el comunicat  condemna rotundament els abusos comesos contra menors, i expressa el seu total suport a les víctimes i la seva ferma voluntat d’actuar amb total transparència.

«COMUNICAT DEL MONESTIR DE MONTSERRAT (sencer)

Davant els fets exposats pel Sr. Miguel Ángel Hurtado a diversos mitjans de comunicació en els quals acusa d’abusos sexuals un monjo de Montserrat, la comunitat benedictina vol expressar el següent:

 1. Montserrat condemna rotundament qualsevol tipus d’abusos realitzats a menors i se solidaritza amb totes les víctimes i el dolor que pateixen. Igualment, vol fer públic de nou el seu compromís per lluitar en contra d’aquestes actuacions tan execrables, especialment en el si de l’Església.
 2. Els fets relatius a abusos deshonestos (tocaments) que denuncia el Sr. Hurtado es remunten a l’any 1998. Tenia 17 anys i formava part del Servei Escolta de Montserrat, el responsable del qual era el G. Andreu Soler.
 3. En el moment en què el Sr. Hurtado posà els fets en coneixement d’un membre de la comunitat se li proposà que ho expliqués al P. Abat. Tot i que no ho va fer, s’inicià una investigació interna dins del monestir per aclarir els fets.
 4. L’any 2000 fou elegit abat el P. Josep M. Soler. Aquest mateix any, va rebre una carta de la mare del Sr. Hurtado on li explicava els fets i immediatament el P. Abat hi contactà per telèfon per expressar-li la voluntat de parlar amb el seu fill. En aquest sentit, el P. Abat envià una carta al Sr. Hurtado demanant-li de poder parlar amb ell per a poder tenir la informació personalment, tot manifestant la seva voluntat de continuar investigant per arribar a conèixer tota la veritat.
 5. El G. Andreu Soler va donar sempre una versió diferent dels fets. Tot i això, com a mesura preventiva, a finals del 2000, el P. Abat el va apartar de tota activitat pastoral i de contacte amb joves i el va destinar a la casa dependent del Miracle.
 6. L’any 2003 el Sr. Hurtado envià una carta al P. Abat on afirmava que després d’haver- ho parlat amb la seva família no volien denunciar els fets, que no volia mantenir encara una entrevista amb el P. Abat i demanava un ajut econòmic per pagar la seva teràpia psicològica, la de la seva mare, a més de fer una aportació econòmica a una entitat d’ajuda als joves que han sofert abusos (ECPAT).
 7. El monestir, per tal d’ajudar el Sr. Hurtado, li donà el suport econòmic que demanava. Degut a què el Sr. Hurtado encara no volia mantenir cap entrevista amb el P. Abat, la gestió del pagament es va fer a través de l’advocat del monestir i l’advocada del Sr. Hurtado. La quantia total fou de 8.600 euros, que incloïa també els honoraris de la seva advocada.
 8. En els anys següents hi va haver diverses trucades telefòniques entre el monestir i la família del Sr. Hurtado per interessar-se per la seva evolució.
 9. L’any 2004 el P. Abat va poder mantenir la primera entrevista personal amb el Sr. Hurtado, en la qual li va demanar novament perdó pel mal que se li hagués pogut causar i es continuava posant a la seva disposició per tot el que pogués necessitar. El Sr. Hurtado va marxar agraït.
 10. El G. Andreu Soler va morir l’any 2008, després d’haver retornat a la infermeria de Montserrat per malaltia greu.
 11. El Sr. Hurtado tornà a contactar amb el monestir l’any 2011 i s’entrevistà de nou amb el P. Abat Josep M. Soler. Com ja havia fet anteriorment, el P. Abat li manifestà que es posava a la seva disposició.
 12. L’any 2015, el Sr. Hurtado contactà de nou amb el P. Abat i en l’entrevista personal que mantingueren li expressà el seu malestar per un llibre del 2007 promogut pels antics membres del Servei Escola de Montserrat i publicat per l’editorial de l’abadia. Un dels autors d’aquest llibre era el G. Andreu Soler i s’hi elogiava la tasca educativa de l’entitat. El P. Abat li demanà disculpes i li explicà que les publicacions funcionen autònomament de manera que va tenir coneixement de la publicació del llibre amb posterioritat. El Sr. Hurtado demanà que es retirés aquesta publicació, petició a la qual el P. Abat va accedir. En aquesta reunió el Sr. Hurtado va retornar al P. Abat els diners de l’ajut econòmic que se li havia donat, dels quals se’n feu donatiu a la Fundació Vicki Bernadet i a la Creu Roja.
 13. A principis de 2016, el P. Abat Josep M. Soler va escriure una carta al Sr. Hurtado per informar-lo de les mesures preses arran de la darrera conversa ja que s’havien retirat del mercat tots els llibres que encara hi havia d’aquesta publicació.
 14. L’any 2016, en una entrevista personal, el P. Abat va informar d’aquesta situació en a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, institució responsable d’aquests afers a la Santa Seu.
 15. El monestir es vol reafirmar en la condemna més absoluta dels abusos comesos contra menors, expressa el seu total suport a les víctimes i la seva ferma voluntat d’actuar amb total transparència. Vol manifestar també que, malgrat que el G. Andreu Soler va donar sempre una versió diferent dels fets de la del Sr. Hurtado, les actuacions del monestir sempre han estat mogudes pel desig d’ajudar el Sr. Hurtado i d’estar al seu costat. Així mateix, el monestir expressa que no té coneixement de cap altra denúncia contra el G. Andreu Soler i demana perdó per tot allò en què no haig pogut estar a l’alçada de les expectatives.

Montserrat, 19 de gener de 2019»

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any