Un estudi internacional pioner al món dirigit per la Universitat del Sud d’Austràlia ha identificat un nou fàrmac per a impedir que els esportistes desenvolupin demència després d’haver patit cops al cap durant la seva carrera. La relació entre les commocions cerebrals i les malalties neurodegeneratives està molt estudiades, però els resultats d’aquesta investigació podrien aturar la progressió de l’encefalopatia traumàtica crònica (ETC) als esportistes que pateixen múltiples cops al cap.

L’encefalopatia traumàtica crònica és una malaltia cerebral progressiva i mortal associada a l’acumulació d’una proteïna anomenada tau hiperfosforilada, que afecta la cognició i el comportament. En un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, els investigadors mostren com les commocions cerebrals repetides poden causar l’ETC i una manera de blocar-la amb un fàrmac. Les troballes podrien tenir implicacions importants per als atletes que practiquen esports de contacte, com els boxadors i els futbolistes, així com per als militars que han patit lesions al cap durant els conflictes.

El cervell allibera un neurotransmissor anomenat substància P en cas de lesió al cap, fet que provoca l’acumulació de quantitats anormals de la proteïna tau a l’interior de les neurones. “Els cabdells de proteïna tau són una característica de l’ETC, que suposadament provoca problemes de memòria, confusió, canvis de personalitat, agressivitat, depressió i pensaments suïcides. La nostra recerca demostra que bloquejant la substància P amb un fàrmac específic, podem evitar que els cabdells de proteïna tau es desenvolupin en el cervell i causin problemes neurològics”, explica Bob Vink, autor principal del treball.

El tractament s’ha provat amb èxit en models animals, fet que dóna esperances que l’ETC pugui prevenir-se en éssers humans. El professor Vink afirma que el següent pas són els assajos clínics en humans, però això podria trigar diversos anys, ja que actualment l’ETC només pot diagnosticar-se post mortem.

Un estudi realitzat en 14.000 estatunidencs durant 25 anys, publicat a la revista ‘Alzheimer’s and Dementia’ al març, va demostrar que les persones que havien patit un traumatisme cranioencefàlic una vegada a la seva vida tenien un 25 per cent més de probabilitats de desenvolupar demència en el futur. Aquest risc augmentava amb els traumatismes cerebrals múltiples.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.