La defensa de Vivet qüestiona la credibilitat de l’agent que va acusar-lo a ell i a un altre noi del mateix cop

  • La sala d'apel·lació ha fet una vista judicial per valorar la inclusió de la documentació del cas d'Adrià Catasús, acusat pel mateix agent que va acusar Vivet de fer-li un cop al canell, com a prova a valorar pel recurs contra la condemna de cinc anys de presó

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.04.2022 - 13:23
Actualització: 29.04.2022 - 16:57

Poden dues persones diferents haver fet el mateix cop al canell dret d’un mateix agent en la mateixa manifestació? I es pot condemnar algú a cinc anys de presó basant-se en la declaració judicial d’aquest agent sense tenir en compte que la seva credibilitat està compromesa perquè acusa del mateix cop a una altra persona en un altre procediment judicial? Aquesta és la qüestió de fons que l’advocat de Marcel Vivet, Carles Hurtado, ha posat sobre la taula en la vista judicial d’avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a valorar la documentació del cas de l’altre noi, Adrià Catasús, que s’ha inclòs com a prova al recurs contra la condemna de Vivet.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Abans de la vista judicial tant Vivet com Catasús, que serà jutjat el 31 de maig, han remarcat la manca de credibilitat de l’agent dels Mossos d’Esquadra 18784 en una concentració a les portes del TSJC. “El feixisme organitzat que hi ha dins del cos dels Mossos d’Esquadra és que ha volgut fer-nos entrar en aquest malson a l’Adrià i a mi”, ha dit Vivet.

Catasús, hi ha incidit: “Assistim a una justícia polititzada, com ho demostra que els Mossos aporten una informació que els interessa i no la totalitat, com ho demostra que es pugui demanar una burrada d’anys de condemna a molts joves com el Marcel inventant-se un cop, pel qual també m’acusen a mi.”

Durant la vista, l’advocat de Vivet, Carles Hurtado, ha posat de manifest que, com que les imatges de les diferents escomeses dels manifestants contra la línia policíaca durant la manifestació holi de Jusapol no es pot identificar que Vivet fos l’autor del cop a l’agent, i que la sentència pivota només sobre la declaració durant el judici de l’agent. Ara bé, i tenint en compte que el tribunal va condemnar a la presó Vivet basant-se només en la credibilitat de l’agent, la defensa ha remarcat que la credibilitat resta compromesa per la duplicitat dels fets en les dues causes.

De cara al recurs d’apel·lació contra la condemna a cinc anys de presó i una multa de 600 euros pels delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions, la defensa de Vivet havia demanat d’incloure a la causa la documentació del cas d’Adrià Catasús, que s’ha acceptat, i de demanar una nova declaració judicial de l’agent 18784 per a poder interrogar-lo sobre aquesta duplicitat. Aquesta nova prova testifical, però, no s’ha acceptat i el tribunal haurà d’estudiar si accepta o no el recurs sense poder valorar la credibilitat de l’agent tenint això en compte, cosa que no es va poder fer durant el judici. Sense incidir-hi gaire perquè la vista d’avui no tractava això, l’advocat Carles Hurtado ha deixat clar que ni ara ni en el judici han pogut confrontar diverses versions de l’agent sobre què va passar aquell dia, perquè ni tan sols la minuta policíaca que ha donat lloc a la condemna a Vivet està redactada per ell. L’única vegada que l’agent es va manifestar sobre el cas abans del judici va ser en un reconeixement de Vivet a través d’unes imatges enregistrades, per les quals va dir que havia estat qui el va agredir.

La Generalitat de Catalunya, que durant el procés judicial va ser acusació particular en nom de l’agent dels Mossos d’Esquadra però que un cop condemnat es va voler fer enrere presentant un recurs demanant de rebaixar la condemna, avui no era a la vista judicial perquè en va ser expulsada. Un cop va canviar de parer i l’agent dels Mossos d’Esquadra es va buscar un advocat propi, la sala d’apel·lació va considerar que ja no tenia legitimitat per presentar recursos.

Qui sí que continuen personats són la fiscalia, que en una brevíssima intervenció ha manifestat que l’acusació de Catasús no suposa una duplicitat dels fets perquè en una manifestació un agent pot rebre més d’un cop. És el mateix argument que ha esgrimit l’advocat particular del Mosso d’Esquadra, que diu que en la minuta policíaca de l’altre cas ja es diu que aquell dia l’agent va rebre diversos cops, de manera que es tracten d’agressions diferents. Fins i tot, ha dit que de la de Vivet se’n recorda perfectament, però que la de Catasús va ser en un altre moment i que ell no va veure, però que el va poder identificar un altre agent dels Mossos.

La vista judicial no s’ha allargat gaire més d’una hora i el tribunal l’ha declarat vista per a sentència. Ara, haurà d’examinar aquesta qüestió i les altres que les parts hagin presentat en els recursos per revisar la condemna a Vivet. Amb tot, queda clar que el nucli principal que haurà de tenir en compte és si la credibilitat de l’agent queda compromesa i si, més enllà que en una manifestació un agent antiavalots pot arribar a rebre més d’un cop per part dels manifestants, és creïble que en dues ocasions els dos cops vagin a parar al mateix canell dret.

31 de maig, judici d’Adrià Catasús

A banda de què passi amb la condemna de cinc anys de Vivet, el 31 de maig es jutjarà Adrià Catasús, a qui li demanen una condemna de vuit anys de presó. El portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, ha recordat que, en el cas de Catasús, l’escrit d’acusació parla d’un mateix cop al canell dret pel qual en aquella ocasió no reclama una condemna per danys, però que la fiscalia fa una petició encara superior a la condemna de Vivet. “Vet aquí la proporcionalitat, racionalitat i congruència d’aquests òrgans judicials. La fiscalia espanyola no té cap mena de dubte d’anar a totes contra les persones que ens mobilitzem a favor de la independència d’aquest país.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any