El president del grup municipal de Ciutadans a Lleida, José Luis Osorio, la portaveu del grup Ángeles Ribes i el portaveu del grup municipal del PP a Lleida, Joan Vilella, han declarat aquest divendres, com a investigats pel ‘cas EMU’, al jutjat d’instrucció 2 de Lleida. Tots tres han arribat als jutjats de Lleida per separat i han declinat fer cap declaració a la premsa. Tot i això han assegurat sentir-se ‘tranquils’. Aquest divendres també ha comparegut l’auditora dels comptes de l’EMU en aquell període, M. M. Aguado, que ha estat declarant durant una hora i mitja.

Un dels membres del consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i cap de l’oposició a la Paeria, Toni Postius (PDECat) va denunciar a l’abril presumptes ‘irregularitats’ detectades en els comptes de l’EMU, que afectarien els exercicis 2014, 2015 i 2016. En total, el jutge ha citat a declarar com a investigades dotze persones relacionades amb el consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU). Les presumptes irregularitats denunciades podrien ser constitutives de diversos delictes, com ara els de falsedat de document mercantil, societari i de tràfic d’influències.

A més de les declaracions d’avui, el jutge ha citat, pel pròxim 29 de novembre, al batlle de Lleida, Fèlix Larrosa, que en aquells anys era regidor d’Urbanisme; a la número 2 de l’Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez, i als regidors Xavier Rodamilans i Rafael Peris. Les altres persones que està previst que declarin davant el jutge ho faran al gener, ja que ho havien de fer el 19 de novembre però es va ajornar la seva citació a causa de la vaga de jutges. Es tracta del director de Serveis de la Paeria, Josep Farrero; el coordinador tècnic de planejament urbanístic, Joan Blanch; l’assessor de Ciutadans Dani Andrés i una tècnica de la Paeria.

Denúncia de Postius
Postius va denunciar una ‘alteració dels resultats dels comptes anuals del 2014 en la presentació dels comptes del 2015’ al Registre Mercantil i l’aplicació de revaloritzacions d’actius ‘completament improcedents’ als comptes del 2015, a partir de la taxació efectuada. En la denúncia, considera que es volia ‘simular una situació de solvència inexistent’ quan l’empresa es trobava en ‘situació de fallida’, fet que hauria impossibilitat la concessió el 2017 d’un crèdit de 10,6 milions d’euros per part de l’Ajuntament de Lleida a l’EMU. L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), SL, és una societat mercantil que té com a soci únic l’Ajuntament de Lleida.

Un exemple de les irregularitats denunciades seria que en els comptes presentats per l’EMU al Registre Mercantil el 2015, la partida ‘Terrenys i construccions’ referent al 2014 estava valorada en 18.977.113,16 euros. En canvi, en els comptes del 2014 la xifra que apareix referida a la mateixa partida per aquell exercici és de 21.418.326, 96 euros. Pel que fa als ‘actius’ de la societat, als comptes presentats el 2015 els actius corresponents a l’any 2014 estan valorats en 93.409.131,79 euros, mentre en el balanç comptable presentat el 2014 al Registre Mercantil, el valor dels ‘actius’ corresponents a aquell mateix any és de 111.663.930, 44 euros.

La Paeria diu que la querella tindrà poc recorregut
Fonts de la Paeria qualifiquen la querella de ‘política’ i consideren que tindrà poc recorregut. En aquest sentit, recorden que la gestió de l’EMU va ser validada per un assessorament extern i que l’ara alcalde Fèlix Larrosa estava al consell en qualitat de regidor d’Urbanisme però que no tenia paper dins l’executiu. Les mateixes fonts recorden que Toni Postius va demanar en dues ocasions que es posessin al dia els valors de l’EMU.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb