De veritat que esteu a favor de la censura?

El CIS fa una pregunta que no pot ser més manipuladora però la resposta dels ciutadans resulta, en qualsevol cas, molt preocupant

Vicent Partal
16.04.2020 - 19:51
Actualització: 16.04.2020 - 21:46
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’ha fet públic un estudi del CIS sobre el coronavirus que replega, en teoria, l’opinió dels ciutadans sobre la pandèmia i valora el comportament de les institucions, la situació política i tot de variants relacionades.

Els estudis d’opinió fa temps que són sota el focus de la sospita. Més encara els del CIS. Depenent de la manera com són ‘cuinats’, se’ns apareixen més com un missatge d’orientació de vot o d’idees, com una indicació de què toca ara, que no pas com una fotografia de què li passa i de què pensa realment la població.

A banda que, especialment en moment tan volàtil com l’actual, tenen una utilitat i una credibilitat que deixa molt a desitjar. Presentar, com fa el CIS, una enquesta electoral enmig d’aquest xàfec d’ara és, per a dir-ho de manera prudent, poc seriós. Ho seria fins i tot si les eleccions fossen diumenge. Perquè vivim la situació personal que ens ha canviat més les nostres vides i cada hora passen coses que tenen la potencialitat de canviar la nostra opinió.

Amb tot l’escepticisme posat sobre la taula, doncs, m’agradaria referir-me a un dels aspectes que aquesta enquesta analitzava, que m’ha deixat especialment preocupat.

Segons el CIS, que fa servir una pregunta polèmica que ja denota una mala intenció política monumental, la major part dels ciutadans de l’estat espanyol avalen la censura durant la pandèmia de la Covid-19. Diu que el 66,7% hi està d’acord, és a dir, dos enquestats de cada tres. El grup d’edat més favorable a la censura, a més, és el més jove (de 18 a 24 anys) i per partits i ideologies els votants de l’esquerra, amb l’excepció de la CUP, els més partidaris d’exercir la censura.

Segons el record de vot a les últimes eleccions espanyoles, els votants més favorables a la censura serien el PSOE (76,1%), Compromís (69,6%), En Comú Podem (73,1%), Unides Podem (66,2%) i ERC (62,7%). Només els de la CUP hi anirien clarament en contra, atès que els partidaris de la censura són el 28,6% del total dels seus votants, el percentatge més baix. La dreta espanyola, en canvi, presenta percentatges més baixos que l’esquerra, però també prou alts: PP (57,4%), Vox (56,7%) i Ciutadans (62,1%). JxCat es trobaria a la banda baixa, amb el 55% de votants partidaris de la censura.

Amb tots els dubtes obligats, i que ja he expressat abans, sobre la qualitat de les dades, tenen una contundència que em preocupa. Sobretot perquè crec que alguna cosa sí que es mou, de segur, per aquest camí. A les xarxes socials hi ha un rum-rum d’alguns sectors de l’esquerra que fa dies que va en aquesta direcció. Fins i tot gent pròxima a Compromís fa córrer una imatge inspirada en els cartells de la guerra del 36, que presenta el mòbil com l’indret on s’esmuny el quintacolumnisme. L’argument és que la dreta PP-Ciutadans-Vox aprofita les xarxes per a fabricar arguments contra el govern PSOE-Podem, per a desgastar-lo. Tanmateix, la reacció és més perillosa que qualsevol atac que aquests tres partits puguen fer.

Ho dic perquè si les xifres fossen ni tan sols la meitat de les reals tindríem motius de sobres per a preocupar-nos. La pregunta del CIS és molt explícita: ‘Creieu que en aquests moments caldria prohibir la difusió de rumors falsos i informacions enganyoses i poc fonamentades per les xarxes i mitjans de comunicació social, i remetre tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials, o creieu que cal mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions?’

Déu n’hi do, la pregunta: no pot ser més manipuladora, diguem-ho clar. Però així i tot preocupa que segons el CIS només un 30% dels votants de Compromís, un 34% dels d’ERC, un 42% dels de Junts per Catalunya i un 62% dels de la CUP es manifesten a favor de ‘mantenir la llibertat total per a la difusió de notícies i informacions’. Em preocuparia de manera extraordinària fins i tot que la meitat d’aquests realment estiguessen d’acord amb l’enunciat i no s’adonassen que el govern de Pedro Sánchez, amb aquesta enquesta, pretén aconseguir un aval per a eixamplar la seua reacció autoritària i militarista a la pandèmia, i amenaçar encara més les llibertats civils.

Que la situació és complicada no ho nega ningú, que hi ha qui intenta aprofitar-se’n, tampoc. Però, siga com siga, com pot ser que ningú que haja respost aquesta pregunta siga tan irresponsable de deixar oberta la porta a la censura, ‘remetent tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials’?

Quan s’obri la porta a l’autoritarisme després no hi ha manera de marcar-li un perímetre i això els votants, especialment els d’esquerra, ho haurien de saber. No pots autoritzar la censura sobre un tema concret pensant que es limitarà a això, que no s’estendrà pertot arreu i a tu, precisament a tu, no et censuraran. Menys encara venint d’on venim, en un estat espanyol que ja sabem que és capaç de tancar titellaires o forçar rapers a anar-se’n a l’exili i que té el rècord mundial d’artistes empresonats –més que l’Iran, que ja és dir. Vist tot això, no puc sinó preguntar-me, de debò, si és que tenim tots la guàrdia tan baixa que a aquest estat li podríem arribar a regalar la capacitat de censurar? I no me’n sé avenir que, malgrat la mala intenció de la pregunta proposada pel CIS, siguem tan poc sòlids com a societat i tinguem la memòria tan curta i els valors tan utilitaris i poc consolidats.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Enric Queraltó
Enric Queraltó
16.04.2020  ·  22:16

Aquestes respostes només reflexen la falta de criteri de la societat. 80 anys de incultura no és superen fàcilment.

Jordi Peiró
Jordi Peiró
16.04.2020  ·  22:19

Estimat Vicent, entenc la teva estupefacció. Jo també m’he quedat així en un primer moment. Després he pensat una estona i ho he vist.
1.- Som un país que venim d’una dictadura de 40 anys i d’una dicta landa de 45.
2.- Els partits d’Esquerres són menys permissius que els de dretes, sobretot els que no són assemblearis.
3.- La llibertat és una lluita de cada dia i aquí ja fa temps q ens hem apalancat una gran majoria perquè és massa cansat i a més els companys et miren malament quan reivindiques aquestes rebaixes en la llibertat. La majoria ja ha acceptat q els presos polítics eren culpables, fins i tot els militants de segons quin partit!

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
16.04.2020  ·  22:24

Ara més que mai, recordem Brecht: “La repressió no s’atura mai a la primera porta on truca”.

Maria Auxiliadora Arguimbau
Maria Auxiliadora Arguimbau
16.04.2020  ·  22:25

La gent està concagada, com diem a Mallorca. La por els fa mirar amb unes ulleres amb filtre. No veuen la realitat, no volen criticar, ara sols volen sortir de la pandèmia i res més.
A Mallorca no fan tests de Covid19, ni tant sols als que el metge envia a l’Hospital. Allà et fan un diagnòstic de probable coronavirus per Covit19 i a casa. I et quedés amb el dubte… I et diuen, tampoc ens en fan als metges, no escoltar les notícies???
Kafka, tot plegat. Com podem fer un bon des confinament?

Jaume Bosch
Jaume Bosch
16.04.2020  ·  22:34

Això se’n diu la felicitat de l’ignorant, i és justament uns joves molt poc adults qui no volen sapiguer la veritat, per molt formats que se’ls suposa. Una llàstima perquè se suposa que el futur és seu, els hem mimat massa?, els hem consentit massa?
Això sembla.

Victor Serra
Victor Serra
16.04.2020  ·  22:36

Es que la pregunta no hi ha per on agafar-la. Contraposa informació i rumors falsos a informació oficial verdadera. Com si tota la informació oficial fos sempre verdadera !! Jo no hi donaria més voltes. Aquesta pregunta i els seus resultats no serveixen per a res. Si volen sabler si els espanyols estan a favor de la censura que els hi preguntin directament : “vostè està a favor de que es censuri la informació ?” . tot el demés es fer enredar la gent. Perquè si a mi em pregunten si estic a favor de que es difonguin rumors falsos, potser també diré que no. I això no vol dir que estigui a favor que es censuri res.

Josep Usó
Josep Usó
16.04.2020  ·  22:44

Ho veig, més enllà de les manipulacions, com una reacció infantil de molta gent. Hi ha persones que es qualifiquen a elles mateixes d’esquerres però que no es comporten com a tals. Sistemàticament, pensen que el coneixement és fàcil d’adquirir i que, si no s’entén o si et dóna informació que no t¡agrada, és “dolent”. I això no és cert. Aprendre requereix un esforç. I fa molts anys que se’ns ven que no. I les veritats no són dolentes; però sí que són certes. Ara, fins i tot hi ha molta gent que està convençuda que el govern de Madrid gestiona la pandèmia correctament. I que un govern “de dretes” seria diferent. A això cal afegir una mancança històrica. La ignorància en idiomes de una part enorme de la població, que els impossibilita accedir a informació de mitjans estrangers. De fet, la immensa majoria ni s’ho planteja. Requereix l’esforç d’entendre-ho i, sovint, el disgust de donar-te males notícies. Ja va passar el 11-M. I ara és molt pitjor. Els morts són molts més i no es veu encara el final; ni tan sols proper.
Per si això no fos prou, en els currículums d’educació s’han reduït molt, massa, els coneixements científics. I això ara mena a discutir coses indiscutibles. Com que per a opinar sobre un tema que no és trivial, cal saber de què es parla. Això és aplicable a les crítiques a científics reconeguts per part de veritables analfabets en Ciència.

Mercè Saló
Mercè Saló
16.04.2020  ·  22:47

Jo el que puc dir de manera rotunda és que casualment mai i repeteixo mai m’han preguntat res
I com jo molts coneguts tampoc. Per tant, a qui pregunten? M’ho demano de fa molt de temps

Encarnació Parets
Encarnació Parets
16.04.2020  ·  22:49

Fa anys que la democràcia ha desaparegut del planeta Terra.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
16.04.2020  ·  22:55

D’entrada, i com bé has dit, Vicent, la pregunta és manipulació pura i els resultats cuinats. Dit això, suposant que hi hagi un bri de veritat en la manipulació segurament hi conflueixen molts factors. A mi se m’acudeixen dos.

Primer, la situació generada per la pandèmia genera por i incertesa. I davant aquesta por a perdre el control i al possible caos, la gent prefereix entregar temporalment les llibertats per tal que l’estat mantingui aquest ‘ordre’. Això em sembla que és bastant inherent al ésser humà (lamentablement).

Segon, un factor especific espanyol. El franquisme va tenir 40 anys per modelar la societat al seu gust. Al gust d’un poder autoritari. Les veus dissidents van ser eliminades al principi, i controlades fèrriament després. Si no volies problemes, no et ficaves en política i llestos. El resultat: una societat dòcil i amb poca preocupació pels valors democràtics (òbviament, parlo de quin és el sentiment majoritari, és evident que un percentatge important sí que lluita, però són són la majoria). Juan Carlos hagués pogut allargar la dictadura i no hi hauria hagut massa resistència.

Conclusió: no em sorpén que els valors democràtics estiguin poc consolidats, hagués calgut una autèntica revolució per canviar-los i s’haurà de seguir lluitant cada dia perquè no torni la involució.

Joan Benet
Joan Benet
16.04.2020  ·  22:55

Què vivan las cadenas!
Si fos jove ja no viuria aquí. Vell i tot, ho intento per tots els mitjans al meu abast…
Ploro cada dia per les oportunitats que vaig deixar passar, pensant que com aquí no es viu enlloc.

joan rovira
joan rovira
16.04.2020  ·  22:57

Amplio el comentari d’ahir a l’enquesta propaganda de l’estat colonial espanyol que, tal com argumenta l’editorial, es presenta d’una manera enganyosa per no abordar, com ja ens té acostumats, mai la causa de res i així evitar extraure conclusions per a millorar tots plegats.

En un sistema colonial què trobaran les estadístiques davant una pandèmia? POR.
-Qui té més por davant una pandèmia? La gent jove.
-Quin sentit té relacionar la pregunta amb els partits polítics? Fomentar el partidisme.

El que caldria, des del meu punt de vista, és posar en relleu les conseqüències tan negatives del sistema colonial espanyol en les persones, especialment en els més joves. Així com, l’acceptació pels votants dels partits de les esquerres espanyoles i d’Esquerra de la censura en una proporció preocupant.

En un país democràtic aquestes dues dades portarien a reflexionar sobre que el sistema educatiu és molt millorable pel que fa a la por dels més joves i que els partits d’esquerres segurament no ho són en realitat o ho són d’una manera no desitjable democràticament.

Que ens porta a constatar en cas de l’estat colonial espanyol, una vegada més, tant la ficció del model de democràcia com la manca de diferència ideològica en el comportament dels seus votants, perquè resulta que els antifranquistes admeten, en una proporció elevada, ser controlats i censurats com en una dictadura.

Conclusió de l’enquesta: un percentatge gran dels votants de les esquerres espanyoles i d’Esquerra admetent la censura i la població més jove els que més. Conclusió personal: l’estat colonial espanyol és una anomalia en els paràmetres habituals de l’antropologia social o cultural tant amb pandèmia, por; com sense, hereus de la subordinació.

teresa labourdette
teresa labourdette
16.04.2020  ·  23:03

Com si les fonts oficials fossin de fiar. Quina barbaritat. És clar que la pregunta del CIS és recargolada però no em puc creure que caiguem en aquests paranys.

jaume vall
jaume vall
16.04.2020  ·  23:10

Ho sento si em repeteixo.
Cada societat té el govern que es mereix.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
16.04.2020  ·  23:13

Avui trobo aquest article un chic pessimista.Comptant que l’enquesta es poc fiable,que la pregunta te trampa.i que’s tracta del CIS,jo d’entrada la considero una enganyifa,i per tant no me la crec.Dit d’una altra forma,per mi,com si no hagués existit.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
16.04.2020  ·  23:14

“- Què deu pensar la gent?
– Estimada, la gent pensa allò que jo vull que pensin.”
Del film Ciutadà Kane.
El problema no és allò que la gent ha respost. El problema és que, fora d’excepcions com la de Vilaweb, el periodisme majoritari fa seguidisme dels poders fàctics, i no fa el contrapés que se n’espera, de forma que no es qüestiona públicament el biaix de la pregunta.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
16.04.2020  ·  23:16

Realment molt preocupant el resultat de l’estudi.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
16.04.2020  ·  23:19

Efectivament és sorprenent i preocupant tot i que penso que és el resultat de l’estratègia que el gobierno més progressista de la història ha activat amb la covid19. Mentre en altres països es reunien amb científics, a Espanya es reunia amb el alto estado mayor del ejército dissenyant un pla de control anomenant soldats als ciutadans i neutralitzar l’independentisme a Catalunya. El CIS amb les preguntes interessades en forma part. Com és podria anomenar això? Fascisme d’esquerres?

francesc felip
francesc felip
16.04.2020  ·  23:26

Em temo que l’estat espanyol s’enfonsarà, i no voldria que Catalunya s’enfonsi amb ells. Depén de nosaltres.

Antoni Soy
Antoni Soy
16.04.2020  ·  23:28

Totalment d’acord.

Gemma R.
Gemma R.
16.04.2020  ·  23:37

Si m’ ho preguntéssin diría clarament que no. Fins i tot quan els mesos prèvis a l’ 1 Octubre, els de després, els que va durar el judici, o la revolta per la sentència i totes les mentides i manipulacions que es van portar a terme dés de tots els mitjants unionistes, hagués contestat que no. I mira que me’ n fèien de mal, com a tots nosaltres. Però vaig tenir la sort de tenir un tutor a EGB, socialista ( dels de llavors, és a dir de veritat), que sempre ens dèia : ” recordeu sempre que els drets costa molt de guanyar-los, poc de perdre’ ls i recuperar-los no es recuperen mai del tot”. També ens dèia :” heu tingut la sort de néixer en democracia, i podeu caure en pensar que això és normal i que sempre serà així. No, la democracia s’ ha de cuidar cada día, com una flor. No us descuideu mai de regar-la, la llibertat és el be més preuat”, o ” la llibertat d’ expressió es defensa especialment quan és al teu enemic polític a qui li volen treure, aquest és el gest més democràtic de tots”. També ens va donar altres valors importantísima, que no vénen al cas, però jo els he recordat sempre. Era un home que posava temps que li trèia a la seva familia i que ningú li pagava, per fer-nos classes extra-escolars de guitarra, bandurria, etc. Era una escola pública que encara fèia olor a dictadura, i que ell es va conjurar a canviar. Semblava tenir pressa per transformar la societat de principis dels 80, i crèia que l’ escola pública era la llavor del futur.

No pretenia Fer un homenatge al meu estimat professor, però és que sóm qui sóm per moltes coses, també pels professors que ens han marcat. I aquell home era socialista. No vull saber què en deu pensar ara d’ aquesta colla de vividors més de dretes que Rajoy. No ho vull saber.

Jordi Monteagudo
Jordi Monteagudo
16.04.2020  ·  23:40

Aquest desinterès respecte a la llibertat, aquest anar renunciant a parcel·les de llibertat i de privacitat, ve de lluny (jo ho descric com aburgesament i hamburguesament, no sé si serà massa difícil d’interpretar). La comoditat, per petita que siga, ens fa acceptar-ho tot.

D’altra banda, els conceptes de dreta i esquerra potser no han variat, però la visió del món i els valors dels votants actuals dels antics partits d’esquerra s’han dretitzat molt. De fet, entre PSOE, Compromís, En Comú Podem, Unides Podem i ERC, detecte tics molt burgesos, molt o gens esquerrans.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
16.04.2020  ·  23:49

Estic totalment en contra de qüalsevol tipus de censura, excepte casos molt estrictes, però jo em pregunto on estava aquesta preocupació durant el procés O abans, atemptats de BCN, un dia sí altre també des d’Espanya o mitjans unionistes es difonien tot tipus de notícies falses sobre els independentistes.
Em resulta increïble que partits anomenats d’esquerra estiguin a favor de la censura…
Aquesta societat purga cada dia està més malalta i així, pas a pas, ens apropa una mica més al gran germà de 1984

Daniel Crespo
Daniel Crespo
17.04.2020  ·  00:04

Bé, no ens hauria d’estranyar tant. Els que defensen el dret a l’autodeterminació del Tibet s’oposen al de Catalunya. Els que es solidaritzen amb vagues al Líban (https://www.ccoo.cat/aspnet/noticia.aspx?id=226036#.XpjVJsgzbSE) están en contra de les vagues a Catalunya. Els que critiquen els excessos de Trump als EEUU aspiren a destruir als seus oponents polítics aquí. Els republicans incorruptibles aplaudeixen al Rei i consideren que no s’han d’investigar els seus negocis inconfessables. Els que defensen la llibertat d’expressió dels dissidents xinesos estan a favor de la censura aquí.

Sin novedad en el frente.

Enric Emo
Enric Emo
17.04.2020  ·  00:12

D’acord amb en Víctor Serra: la pregunta es manipuladora i gens clara i massa llarga. Si la llegeix ràpidament qui constesta es pot quedar només amb la part de les fake news. Però tambvñé estic molt d’acord amb en Vicens Partal, perquè els drets es defenses dia a dia i tenim una certa esquerra disposada a menjar-se rodes de molí. Mirem els atacs al Dr. Mijans.

jordi reig
jordi reig
17.04.2020  ·  00:44

A mida que llegeixo els resultats del CIS, em vaig quedant bocabadat. No pot ser !!!. Acceptar que el govern del estat ens censuri les informacions es purament, servilisme. Cóm puc formar-me un criteri de si governen be o no, si els permeto que censurin informacions. No crec en un Papa/Estat, que ens solucioni totes les crisis per que el poble es incapaç de fer-ho. Mes aviat crec en la nostre obligació de fiscalitzar-lo.
Per cert, mai, mai, m’han trucat del CIS, per que participes en alguna de les seves enquestes.
Si realment l’enquesta i els resultats reflecteixen la realitat, estem ben arreglats.

Maria Teresa Vernet
Maria Teresa Vernet
17.04.2020  ·  01:13

Personalment crec que el resultat d’aquesta enquesta (si, també amb totes les reserves i suspicàcies que esmentes) mostra com n’estem d’acostumats a que ens ho donin tot mastegat i la mandra que ens fa l’esforç per contrastar dades i informacions.

“Si ho diu Facebook, es que és veritat i si no, que li prohibeixin dir-ho, ves si ara jo m’he de preocupar de saber-ho!.” “Els titulars, que siguin ben impactants, per fer ‘M’agrada’ i ‘Compartir’ només donant-los un cop d’ull. Llegir-los? No cal… ” I així podria anar lligant frases i frases i expressions que demostren l’alta estima en que es té la ignorància.

“Democràcia? Franquisme? Repressió? Exili?.. Ja, val, allò que explicava l’avi…. Batalletes…” No crec ni que es sigui conscient de que acceptar la comoditat de la paraula (només) de l’ “autoridad competente” suposa abocar-se de cap a la manipulació i a la mentida, a ser una titella en mans d’interessos indecents que ja ni amaguen les seves obscenes intencions.

La generació post-societat del benestar, que s’ho ha trobat tot fet, ve a ser l’acompliment de la teoria que diu que l’avi puja l’empresa, el pare la consolida i el net la rebenta. Allò que no t’ha costat res d’obtenir no ho valores i ho esbotzes com si els donuts caiguessin del cel només aixecant el dit.

Carles Balbastre
Carles Balbastre
17.04.2020  ·  01:32

Jo també m’he quedat de pedra. Que 2/3 de ciutadans avalin la censura és un presagi del pitjor. No era aquesta crisi l’oportunitat de fer una societat millor? 2/3 pensen que no. La democràcia morta vulguent pels mateixos ciutadans.

Dídac Gordillo
Dídac Gordillo
17.04.2020  ·  01:44

No sé si té molt a vore, però estic molt indignat, i és que avui a TV3 m’he quedat de pasta de moniato quan al programa APM, que es suposa que és d’humor, i que molts cops és humor un pèl gruixut, han volgut fer befa del Dr. Oriol Mitjà, com si volgués sortir molt per la tele o tenir protagonisme. Si la Televisió de Catalunya fa això, què no podem esperar dels enquestats en general, a Catalunya (i a la resta de l’Estat)? Si a una de les persones que sembla que parla més clarament i amb seriositat se’l tracta així, se dixa entrevore que és un farsant, i induïx que la gent expresse el que expressa en les enquestes… molt lamentable, i els mitjans públics han de ser de qualitat. Des del 155 a TV3 van actuant amb temor. I total, no sé per què, perquè uns se la volen carregar i uns altres acabarem per no vore-la si percebem que perd qualitat.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
17.04.2020  ·  01:52

Bona nit o bondia, Vicent.

01. No podem estar permanentment fent seguidisme d’allò que fa l’estat colonial a VilaWeb.

02. En l’Editorial d’ahir els subscriptors ja us van fer un toc d’avís.

03. Tu, que en general traus a la processó a Sant Joan Fuster i Ortells, t’estàs oblidant d’uns dels deu manaments: “Ignorar què fan els colonitzadors de Màdrix”…això és el que els trau de polleguera: que els ignorem. “Contra Unamuno i tots els altres”.

04. Servidor de Vós i d’aquesta “màtria” no ha vingut a aquest món a redimir ni a regenerar l’estat colonial español.

05. Has fet editorials on transparentment explicaves allò de que España estintola mentida amb una altra mentida. On tot és propaganda. Fins i tot t’has tret de la mànega allò del “Moment Txornòbil”.

06. Si ho estan cal ajudar-los per a esfondrar-los encara més i més aviat. Que l’agonia no els siga llarga. Cal ésser ben parits i aplicar-los-hi l’eutanàsia letal ràpida.

07. Cal estalviar-los-hi el patiment i la brollera d’odi que estan escampant, més que res perquè ho deixen tot brut i perdut.

08. L?enquesta del Sr. Tezanos i els seus és un colp de mà per a contrarestar l’allau de merda que llancen els mitjans del règim.

09. Si nosaltres s’interposem entre aquells bàndols, només podrem eixir-ne damnats. Com sempre ens ha passat.

10. El millor és romandre com a franc-tiradors i anar “punxant-los” astutament per a que es destrossen entre ells.

11. Entrar en la seua “guerra civil” és un desgast d’energies que ens afebleix. I ens cal energies per a que, en arribar el moment, puguem desfer-nos d’aquella despulla social que tot és carcassa propagandista.

12. Pose per exemple aquella convicció personal de que els valencians vam perdre dues vegades la guerra d’españa (què en deia St. Joan Fuster). La primera en 1937, quan entren el PCE stalinista colonitzadors passats des de Màdrix, que acabà amb tota la dreta regionalista, la burgesia, classe menestral, els socialistes troskistes de Nin i els anarquistes del Cabanyal, (a dir realitat, de la Unió Naval de València) que hi havien aturat l’alçament mitjançant una enganyifa consistent en muntar la desfilada de tancs-falles buits davant de les casernes de l’Albereda. Assassinant i cremant tot el que agafaven per davant. I, l’altre feixisme de dreta, en 1939, acabà de rematar-nos durant els següents 40 anys en la 1ª fase, i els altres 40 de la 2ª fase, de pròrroga dictatorial, en què vivim.

13. no cal ser molt espavilats per a detectar que la IU i els Unides Podem del PV i Les Illes i Els Comuns de Colau i Albiach, són aquells stalinistes “passats per Màdrix” a hores d’ara. La Contra-revolució. Per molt que la historiografia española ha venut allò de “las dos españas” machadianes.

14. Que ho compren els peresosos mentals. No recorde que en cap moment que Abd El-Krim es ficara a posar pau entre conservadors i liberals españols.

PS: I quan jo dic “valencians” ja s’hi sobreentén que a basta a tothom: “catalans”, “balears”, “franjolins”, “nord-catalans”, etc.

Ho dic per a coneixement de certs “blaveros principatins” ressuscitats com hem tingut el plaer d’acusar-los de curts de gambals aquesta mateixa setmana, com ara, un tal Soler i Llorenç, als què se’ls oblida que si ens toquen els collons als seus compatriotes de la “Catalunya Tropical”, podem posar-los la trabanqueta i fer que el Principat en la seua p.ta vida sia independent. “Tu, ja m’entens”…que se’n deia durant el pujolisme.

Seria allò d’agafar-nos mútuament pels collons i dir-nos: “Iee !,…No ens anem fer mal, veritat? “

Albert Ventura
Albert Ventura
17.04.2020  ·  03:25

La resposta al seu astorament el trobara en la pel.licula de ciencia ficcio “Idiocracy”. Pot veure-la gratis per Internet, esta feta amb dos xavos pero crec que no es de ciencia ficcio, sino que ja hi estem entrant. Segons la wikipedia: “En ella, Joe Bauers, un tipus corrent, i una prostituta són hibernats per a un experiment militar. No obstant això, mai són descongelats fins que per accident es desperten 500 anys després en un món en el qual la selecció natural no ha afavorit els éssers més intel·ligents, a causa del fet que es reproduïxen més aquells de poca saviesa. Això ha resultat en una humanitat idiota, ignorant i retardada de manera que en Joe és l’home més intel·ligent del planeta”.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
17.04.2020  ·  04:12

M’ha recordat un episodi de la serie “Si ministre” on es veia que a una enquesta podia sortir el que vulguis tot manipulant les preguntes i el seu ordre. I sembla que ara alguns volen que el resultat sigui aquest. Per exemple, quin problema tenen ara a Madrid si la Generalitat complementa i millora les dades del COVID-19, jo crec que cap i que el que es vol es desqualificar. Per exemple, si feu un seguiment diari de les CCAA veureu que per mes d’una el “ministerio” indica que les excepcions (no s’ajusten al criteri general) des de fa dies, però no s`ha fet cap “escandol”, ves per on !!!.

Aquestes son les notes del informe diari detallat de les CCAA:

Notes que afecten a17,590 millers d’habitatnts que son un 37%

1.- NOTA: El objetivo de los datos que se publican en esta web es saber el número de casos acumulados a la fecha y que por tanto no se puede deducir que la diferencia entre un dÌa y el anterior es el número de casos nuevos ya que esos casos pueden haber sido recuperados de fechas anteriores Cualquier inferencia que se haga sobre las diferencias de un dÌa para otro deben hacerse con precaución y son únicamente la responsabilidad el autor
2.- Los datos de estas comunidades son datos de prevalencia (personas ingresadas a fecha de hoy) No reflejan el total de personas que han sido hospitalizadas o ingresadas en UCIs a lo largo del periodo de notificación(CL-CM-MD-VC-MC)
3.- * Desde el día 11/04/2020 las cifras de hospitalizados de CM son casos acumulados
4.- * Desde el día 12/04/2020 las cifras de UCIs de CM son casos acumulados. Previamente se refieren a personas ingresadas ese día.

CL Castilla y León
CM Castilla – La Mancha
MC Murcia, Región de
MD Madrid, Comunidad de
VC Comunitat Valenciana

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
17.04.2020  ·  05:14

Com ja ha fet el CEO aquí, ara ho fa el CIS allà

El CEO va dir fa poc que els partits independentistes tindrien la majoria absoluta, però que l’independéncia ‘només’ la volien un 47%

Aixó vol dir que la gent que vota Independentistes NO vol la Independéncia? Com es menja això?

sergi gonzalez
sergi gonzalez
17.04.2020  ·  06:14

Molt pertinent l article. La manipulació que fa la pregunta és inacceptable. El col.legi de sociòlegs i politòlegs hauria de denunciar ho des de la seva comissió d ètica. Però el més preocupant és la ingenuïtat de tanta gent en creure només en les fonts oficials… Certament alguns enquestats catalans deuen respondre afirmativament perquè deien considerar font oficial la de la Generalitat, però tot i així es ingenu. La prova es el canvi de criteri en la contabilitzacio dels morts de fa dos dies a Catalunya.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
17.04.2020  ·  07:24

Avui em sap greu veure com es dedica un editorial de la categoria que li he atorgat a comentar uns resultats que provenen d’una pregunta tendenciosa i, per tant, són uns resultats que no serveixen per res.

Si tots estem d’acord en què la pregunta té mala bava, com podem estar perdent el temps comentant que si tal percentatge d’aquest partit o tal altre d’aquest altre partit o si són els joves o els grans els que estan més a favor o no?. Repeteixo: els resultats no indiquen res.

Llavors, el que hem de fer és veure qui ha autoritzat una pregunta d’aquesta mena i demanar que rodin els caps que facin falta. Perquè el que considero molt geu és que el CIS faci una pregunta que predisposi cap a una resposta contrària a la llibertat de premsa.

Fixeu-vos amb la premisa, que diu “la difusió de rumors falsos i informacions enganyoses i poc fonamentades per les xarxes i mitjans de comunicació social”. Qui pot estar a favor que aquests fets es produeixin? Jo segur que no ho estic. Ara bé, llavors si aquesta mena d’informació et molesta et donen l’alternativa salvadora “remetre tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials”. El fotut és que deixen ben clar que si no tries aquesta opció, l’alternativa és el final de la sentència “mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions”. És a dir, que s’ho han preparat bé per treure les conclusions que volen.

Fàstic.

El que hem de fer és demanar responsabilitats per permetre una pregunta com aquesta. I, si us plau, no perdem el temps comentant resultats que són notícies falses.

Enric Pladevall
Enric Pladevall
17.04.2020  ·  07:25

Es comença per acceptar la censura i s’acaba per acceptar la lobectomia.

Joan López
Joan López
17.04.2020  ·  07:29

Una pregunta manipulada,té respostas no válidas. Que façin una sobre el rei i deixin ja de manipular. A mes a on truca el cis,tinc 60 anys i mai me han preguntat a mi. A fer punyetas el cis.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
17.04.2020  ·  07:35

Manipular la gent es fer politica, es la democracia. Amb tant i tants morts no s’hagi declarst el DOL OFICIAL es senzillament propide miserables, es digui ajuntament, generalitat o gobierno de felipe. Votar cada 4 anys es donar llibertat al guanyador per fer el que vulgui i l’oposicio fer 4 anys de vacances molt ben pagades

Toni Arregui
Toni Arregui
17.04.2020  ·  07:52

Ve’t aquí perquè encara no som independents…

Albert Miret
Albert Miret
17.04.2020  ·  08:03

És el programa de govern del pallasso que fa de president d’un país ja desvergonyit que es decanta clarament cap al feixisme més radical. A algú amb el cap en condicions se l’hi acudiria que entre llistes interminables i rebaixades de morts que en teoria governaves, i de vius que pretens esclavitzar més, és el millor moment per a promoure nous pactes amb l’única intenció de robar més i més llibertats i diners? Tot són maniobres per a distreure l’atenció davant d’un desastre de gestió que per estupidesa i vanitat absoluta han volgut executar centralitzant i deixant sortir de les clavegueres més profundes a exèrcits i cossos repressius, com si els malalts fossin revolucionaris radicals. Aquesta pregunta del CIS no pretén res més que anar preparant a la població per l’estat de setge que ja pràcticament és efectiu. El que hauria de mesurar un CIS que servis per alguna cosa, és que ens sembla a tots la pluja de desautoritzacions que està rebent Espanya des de totes les Organitzacions Mundials. El nou lema espanyol, en comptes de ser la puta inexistent “unidad de espanya”, hauria de ser “los últimos en todas las listas de efectividad y conocimiento”. Per enèsima vegada estan utilitzant una desgràcia pel poble a favor seu, pel que no tenen gens de pressa perquè s’acabi.

Carles Serra
Carles Serra
17.04.2020  ·  08:05

Gràcies Vicent; sobre la societat que vols que et digui, les noves generacions han acceptat sous de misèria, la societat acceptat aquesta cultura Made in Spain, que bueno que es la alcaldesa que me da pan y el cura que me lo vendice; la societat ha acceptat tenir els presos, exiliats i l’espoli de 16.000 any per part del govern de torn PPSO€ i ara 250 milions per polítiques laborals o socials; que una societat digui que La Vanguardia sigui el segon diari de més credibilitat ja marca lo que dius Vicent, per últim, encara no hem entès allò que fa molt anys que va dir en Pla: lo més semblant a la dreta espanyola, és l’esquerra Espanyola; per això tenint els polítics que tenim, és lo que es mereix aquesta societat i ara a fer La Marató i el gran recapte, ep!! Peroque això queda molt bé sense denunciar

Marià Puig
Marià Puig
17.04.2020  ·  08:13

Saben perfectament, que ens han agafat en un moment mental complicat ( encara que no ens ho sembli ) i han i estan utilitzant , com es costum, les ideas de Maquiavelo . Ens en penedirem de moltes coses, segur, mes hem d’intentar contrarestar la seva pressió , parlant , escrivint molt i escampant ideas de defensa. Feines com les que fa vostè i el seu diari, Sr. Partal, esperant que la gent ho vagi assimilant i ho sàpiguen transmetre als seus entorns. Es tant important com la massa Mare per el pa. Perseverança. Amen.

Jordi Torres
Jordi Torres
17.04.2020  ·  08:19

Que surti una enquesta del CIS sobre censura precisament ara, ja és la primera manipulació de totes. Després, el redactat de la pregunta és abominable, una falsa dicotomia entre prohibir ‘informacions falses’ i llibertat d’informació. Si canviem la paraula ‘prohibir’ que fa venir esgarrifances en aquest context, podriem posar perfectament ‘lluitar contra les informacions falses mentre es garanteix la llibertat total d’informació’, per exemple. O millor encara: “lluitar contra les informacions falses per poder mantenir la llibertat d’expressió’, perquè per garantir la llibertat s’ha de lluitar contra la falsedat. Totes dues coses alhora. Però seria tot massa democràtic, suposo.

Ens tracten com a una societat idiotitzada, que en part ja ho som. Però ens volen més submisos i idiotitzats encara. Mai.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
17.04.2020  ·  08:20

Si, tots ens em quedat astorats amb el darrer CIS, però no hauríem d’estar-ho, és lògic dintre del procés de gestió de la crisi que ha triat el govern espanyol. Té la població espantada, ara és el moment de modelar la seva opinió, i no ha de ser coincidència que després del CIS, avui la fiscalia anuncie que potser hi ha un grup criminal darrere els “bulos” i que va a obrir una investigació, així a l’engròs. Ara ja ens tenen localitzats, i a mes a més tots som sospitosos. Cada dia açò sembla més un estat totalitari, i en lloc de denunciar-ho, els partits polítics, des de JxCat i ERC a Compromís hi participen en la festa.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
17.04.2020  ·  08:32

És molt senzill: si Espanya com a ideologia és d’extrema dreta, i molt poca gent té accés a informació fiable, és simplement normal que gent que es diu d’esquerres tingui opinions de l’alçada de l’Everest: és el que mamen a la TV (i molts tan sols saben veure TV). Només cal veure la gala dels Premios Goya, parla per ella mateixa: un munt d’artistes pretesament d’esquerres que en realitat fan el joc al Desastre del 78, i a sobre fan gracietes sobre catalans. D’on no n’hi ha no en raja.
Sobre TV3, com veig que ho comenta en Dídac Gordillo, ja fa temps que he arribat a la conclusió que és TVE. L’únic que puc dir és que és millor no tenir televisor, hi ha moltes altres coses millors a fer a la vida que assistir a la catàstrofe de mal gust que certs despatxos han decidit d’emetre’ns.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.04.2020  ·  08:41

ALCEM-NOS DEL FANG

L’enquesta del CIS té la finalitat de crear opinió (“opinió pública”, la controlada pel poder), mitjançant la manipulació de la realitat favorable als partits del govern. Per tant un cop dissenyat l’objectiu, tota la tralla truculenta en la forma per tal d’aconseguir l’efecte.

No entenc com VilaWeb li’n dona credibilitat. Recordem l’editorial del 18 de març: “Cinc tècniques per a enganyar-nos, jugant amb les paraules”. Sobre aquestes arenes movedisses de la falsedat no es pot edificar una reflexió i treure’n conseqüències creïbles…

No hem de blanquejar la manipulació. L’hem de combatre.

Miquel Cardell
Miquel Cardell
17.04.2020  ·  09:23

…entretant, i durant tot aquest temps, els treballadors publics de medicina o residèncirs 3a edat demanaven als coneguts material a pesar prohibicions i comunicats oficials dient que no manca res

Carme Perello
Carme Perello
17.04.2020  ·  09:27

El CIS, o també dir-li el flautista d’hamelin….no em crec gens, gens, el que diu el CIS, perquè…..qui gestiona el CIS?
ja vam veure com van anar les enquestes i els resultat de les eleccions,
Però, també reconèixer que la societat en la que ens trobem en aquesta ezpaña, es deixa portar, per dir-ho suaument. Es creu tot, però clar, el periodisme que es respira, la tele, no tota, però sí la majoria, és d’una bassura inaguantable. Uns programes de on surt cert jovent, sense estudis, ensenyant totes les misèries personals, sense escrúpols, volent guanyar pela en plan expréss. I a sobre els pares, els animen.
Ja dic que no tothm, però, estan fent uns programes, i no sols aquí, a molts països, que la gent segueix, però aquí a sobre, es pensen que és el futur.
Som influenciables, moltíssim i no qüestionem el que ens diuen per la tele…insisteixo una part, però aquesta part de societat fa molt de soroll i és molta gent. L’educacio és el millor tresor que podem entregar als nostres fills, i no podem renunciar.

Per tant, vist el que he vist, i el que estic veient, des de l’Ebre cap abaix, la gestió inútil i miserable com estan portant la pandèmia, hem de fugir ràpidament. Per això volen l’estat d’excepció, perquè només pensen en controlar la gent, la ment de la gent, perquè no portin problemes i, continuar com fins ara: pandereta, reiparàssit, empresaristrumpscrazys, i políticscabronassos xupant del bote.
I Les enquestes, la justícia, la política, els polítics són fakes total¡¡

Eduard Samarra
Eduard Samarra
17.04.2020  ·  09:43

La preocupació existeix sempre i més en moments de daltavall, cosa que han explicat molts, des d’Eric Frohm a Alice Miller. Més recentment, en una entrevista a El Crític, Jorge Riechmann pronosticava que després del col·lapse climàtic hi haurà un genocidi, cosa que jo, tot i que no exactament igual, feia temps que pensava. És tan senzill com imaginar un escenari amb refugiats climàtics de terres ermes buscant asil a països de terres escasses com es pronostica serà el nostre; situació ideal per a dictadors que “defensen” una població atemorida dels “usurpadors.”

Tanmateix, subscric el que diuen uns quants lectors que no hauríem de donar legitimitat a aquestes manipulacions vils, ni ens hauríem de sorprendre de certes ideologies de “esquerres”. Això és especialment rellevant avui després de l’editorial d’ahir.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.04.2020  ·  09:49

Estic d’acord que la pregunta és manipuladora, molt. També s’ha de dir que el poble espanyol pateix la síndrome de la dona maltractada: baixa autoestima, sentiment de culpa i por, pèrdua de memòria, confusió i dificultat per imaginar o planificar el futur, dificultat per reconèixer i expressar emocions, sentiment de traïció a l’agressor, trastorn d’afecció, … és el que té el maltracta continuat i durant tants i tants anys, que et tornes esclau.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
17.04.2020  ·  09:50

Que els votants de dretes es decantin per una mena de censura és previsible. Si fa no fa un 50% a 60%

Aquests doncs ja sumen al % total.

Que la pregunta és malintencionada i manipuladora és evident.
Te un clar contingut polític i està feta perquè la claca dels partits al poder (i dels partits supporters) aplaudeixin l’actuació dels seus líders.

Com tenim al poder al PSOE i Podemos/Compromís/Comuns, lògicament els seus votants no pensen en clau de llibertat d’expressió des de les esquerres, pensen en clau de tancar files al voltant del seu partit, o, com els d’ER, tanquen files al voltant del gobierno al qual han donat suport.
D’aquí ve l’alt percentatge de suport a la censura per part de suposadament votants d’esquerres PSOE/PSC, Podemos, Compromís, Comuns, ER (abans ERC), tots al govern o donant suport, i no la CUP esquerra més pura i no condicionada per governar.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
17.04.2020  ·  09:56

Tot i ser preocupants les respostes, ho és molt més vore com trien segons quines reguntes i la manera de presentar-les. Manipulació pura i dura.

Carles Altimiras
Carles Altimiras
17.04.2020  ·  10:03

Per a mi és efectivament una pregunta trampa perquè de fet són dos en una i és a més extremadament llarga.
La resposta crec que s’ha basat i donat a la pregunta inicial sobre la prohibició de rumors falsos ….
En aquest sentit, la resposta és més coherent.

Lluis Molist
Lluis Molist
17.04.2020  ·  10:35

Totes les enquestes es diguin del CIS o del CEO, son molt tendencioses i capcioses (mes les del CIS) son manipuladores. Personalment no en faig cap cas.

Sílvia Darnís
Sílvia Darnís
17.04.2020  ·  10:40

No se si la pregunta es manipuladora, es una pregunta feta a la mida de la capacitat de comprensió lectora dels ciutadans, els hi passeges la paraula “bulo” pel davant i cap allà que s’hi enfonsen, a la mateixa enquesta, no se si es la primera o segona pregunta, els mateixos ciutadans van escollir l’opció que contradiu de forma flagrant el resultat de la pregunta de marres que ha provocat l’article. O això, l’incapacitat de llegir emb cura i interpretar exactament el que s’està llegitn o… potser si que la gent prefereix censura i coacció, en definitiva el dret d’expressió no els amoïna. Totes dues probables explicacions son, sense embuts,a bsolutament perilloses i fan molta tristor .

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
17.04.2020  ·  10:55

Podria ser que davant aquesta pregunta enrevesada i feta amb perversa intenció, la gent jove ( la major part de la qual no han conegut la censura, ni se la pot imaginar ) pugui haver interpretat que es referien a treure totes les noticies falses ( per la qual cosa caldria tenir molta innocència).
O potser és que jo soc massa de bona fe?

Paco Jiménez
Paco Jiménez
17.04.2020  ·  11:12

La pregunta és clarament manipuladora i s’ha de tenir ben esmolada una sana suspicàcia per adonar-se en calent del que es demana, que no és tampoc el titular que se n’extreu.
La gent més formada-informada fa temps que es pot sentir preocupada per la informació falsa que circula, especialment quan parlem de d’informació científica i relacionada amb la Salud: terraplanismes diversos, antivacunes, promoció de l’anorexia, fonamentalismes dietètics, cures falses o fins i tot contraproduents, negació del canvi climàtic o dels efectes de la contaminació… No sembla forassenyat opinar que les informacions de base suposadament científica adreçades a la població general haurien de passar un filtre de veracitat o si més no fonamentada versemblança. D’aquí que farts de tanta absurditat, i més en un context com aquest, molts puguin dir en calent que “s’haurien de prohibir” els rumors falsos. El que passa és que després de provocar aquesta resposta hi entra la manipulació de fer passar les fonts “oficials”, això és governamentals, com les úniques fonts de veracitat.
Amb una mínima pausa per reflexionar, segur que la majoria dels enquestats canviarien la seva resposta.

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
17.04.2020  ·  11:18

Jo no em crec aquestes dades.
Algú que no sigui del CIS les ha pogut contrastar?
Algú te el llistat de ciutadans que presumiblement han contestat, per pregunta’ls-hi si es veritat el que han contestat? (Suposant que no hagin mentit quan se’ls ha consultat, si es que se’ls ha consultat)
El CIS es independent?
Com sabem que no s’han inventat les dades?
Qui han estat els interventors que avalen aquestes dades?
Aquest tipus d’enquestes, potser no haurien d’estar prohibides. No ho sé. Però difondre’n el resultats sense necesitat de demostrar-ho, emparant-se en els secrets, i la protecció de dades, si.

Es com la llibertat de premsa, emparada en el secret de les fonts. Conclusió, puc publicar el que em roti, sense necessitat de demostrar res.
Que li preguntin al INDA

Enric Benages
Enric Benages
17.04.2020  ·  11:25

Certament, l’enquesta respon mes a interessos ideològics que a criteris professionals. A banda d’això, potser seria temps de no classificar els partits a partir de sigles o del costum, doncs en traiem una idea falsa del que seria un posicionament progressista.

david graupere
david graupere
17.04.2020  ·  11:26

LA MENTIDA PATOLÒGICA, SR. PARTAL

Però com podem esser tan ingenus? Enganyen a tort i a dret, ho fan amb la UE, amb qualsevol institució internacional oficial o no oficial, sols cal comparar la premsa espanyola versus l’europea. La seva especialitat és prendre el pèl.

Han fabricat notícies falses per a embrutar la cara de l’adversari polític: recordeu Trias? O el mateix Puigdemont? La sentència als presos polítics és l’exemple total: s’arriben a creure les seves mentides a fi d’engrossir les seves butxaques i untar el morro de qui calgui untar.

La qüestió és com hom pot desballestar la gran mentida, la mentida plena de mentides i mitges veritats, el laberint de confusió mental on ens volen menar. Faria riure si no hi haguessin morts cada dia, amb els erto que no arriben, la bancarrota de l’estat amagada (ni en van parlar a les eleccions espanyoles) és una mentida patològica, i ara els ha arribat el torn al CIS.

El que diuen és pura escombraria, misèria ètica i moral, s’aprofiten de l’estat de confusió que ells mateixos han creat per aprofundir en el podrimener (no m’ho feu dir si us plau) quan sols havien de tancar ports i aeroports, sols havien de fer això i controlar els outliers.

Ara amb les finances de l’estat a punt de fer fallida, s’ompliran les mans així curulles, a cor què vols, ara és el moment i qui vingui després ja retallarà pensions, ruc el qui arribi darrer.

Agustí Fresquet
Agustí Fresquet
17.04.2020  ·  11:31

Subscric el que diu Merçé Saló. A mi tampoc m’han preguntad mai res. Llavors?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.04.2020  ·  11:36

Tants segles de repressió i crims i no hem aprés que qui fixa i guarda l’ortodòxia són els inquisidors, servidors del poder? El manipulador que ha fet la pregunta, a la vista de l’acaparament de paper higiènic, sabia que s’adreçava a un país de cagons? Ignorància i por, mala barreja.

jordi Rovira
jordi Rovira
17.04.2020  ·  11:37

Es fa evident, des del meu punt de vista, la preocupació expressada en les editorials d’aquests últims dies. Em reporta a un altre “sotrac” important que forma part transcendent de la nostra contemporaneïtat passada. Em refereixo al colp d’estat del 23-F de 1981( aquell sí era una qüestió interna! ). La sortida d’aquell daltabaix la protagonitzen personatges com “el campechano”, González Márquez, Guerra, la LOAPA, i l’adveniment d’un nou nacionalisme español; en aquells moments ben beneït per l’entorn internacional. Tal és així que allà pren forma aquell PSOE que més s’apropa a un PNE, i no pas a una CDE; amb permís d’una AP que transita fins a ser el PP, fagocitant la UCD i el CDS. Una preocupació que també veig en els articles d’altres col·laboradors, per exemple Julià de Jòdar, entre altres. A diferència dels fets del 1981, avui l’aposta per España té més ombres, moltes més. La qual cosa encara suposa un increment en les reaccions d’aquest espanyolisme militant. Qüestions com la polèmica 1714, la presència de militars muntant hospitals de campanya on volen i la demanda judicial conseqüent, la forma de les comparecències informatives del Gobierno de España, o les instruccions mateixes que donen; apunten cap a un mateix indici. De fet, estan jugant una carta final, o funciona un nacionalisme espanyol d’esquerres ( es suposa més fresc ) o retorna el populisme més retrògrad. Una amenaça que ocupa a uns socis ben preocupats per la deriva que va prenent tot plegat.
Així doncs, esperonar tant com sigui possible la capacitat de reacció de l’independentisme és estratègic. I sobretot lluitar contra un relat que intentaran traspuar per tots els mitjans possibles al seu abast: per exemple amb un CIS que aprofita la situació de pandèmia per la seva lluita política particular. Si colen un efecte transició, tots tranquils per allò del mal menor. És important mostrar que ni cal, ni és profitós mantenir una España permanentment a la UCI política del “mal menor”. Ara més que mai. Si no ho tenim en compte, si ens deixem colar “esquerranós per nou”, tot el llegat del 1-O pot quedar a misses dites.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
17.04.2020  ·  11:37

Subscric el que diu Merçé Saló.i l’Agusti A mi tampoc m’han preguntad mai res. Llavors?

Albert Cendra
Albert Cendra
17.04.2020  ·  11:49

Jo el que fa temps que em pregunto es per a que serveix el CIS, el CEO i altres.
Quin sentit te que paguem uns estudis que tinc la sensació que només serveixen perquè els partits s’estalviin de pagar-l’ós ells.

Josep Maria Rovira
Josep Maria Rovira
17.04.2020  ·  12:00

la majoria de ciutadans espanyols no son conscients de la manipulació constant dels governs espanyols, de catalans també n,hi ha que encara son poc conscients, quan no son partidaris acérrims d’aquesta manipulació, perquè hem de tenir en compte que l’Ibex 35 també inclou Catalunya, i té un bon ramat de bens que els segueixen per interés. la principal i primordial manipulació és que la fa una gent que es diu socialista i aixó fa caura en la trampa a més gent de bona fe, han de ser conscients per les formes i els ajuts als poderosos, (banca, multinacionals, i rics en general), que no son socialistes sinó falangistes, i fins que no es donin compte seran manipulables.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.04.2020  ·  12:12

Em centraré en com està feta la pregunta del CIS.
És una pregunta feta des de la mentida i destinada a crear encara més mentida ambiental_ciutadana.

En una guerra la primera víctima és la veritat. I Espanya està en una guerra total amb uns discursos bèl·lics inspirats en el nazisme, estalinisme i franquisme.
Espanya només vol opoderar-se absolutament del cervell de cada u de nosaltres utilitzant TOTS els mitjans possibles

Jordi Isern
Jordi Isern
17.04.2020  ·  13:21

La pregunta ha estat mal entesa, crec. Un tema tan complicat no es pot resumir amb una pregunta i un Sí o un No. Segur que molta gent va entendre: estàs en contra que es donin informacions falses que crein alarma social o que serveixin per propagar la pandèmia? Et fan una trucada, t’etziben la pregunta, i en pocs segons has de dir Sí o No. I la gent, sense reflexionar, diu Sí. Qui està a favor que augmenti la pandèmia? Jo no faria cap cas a aquestes enquestes manipuladores fetes des del govern per justificar la seva dictadura.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
17.04.2020  ·  13:28

Això a Itàlia seria impensable. I no parlo de la censura en si mateixa sino de l’enquesta i de les preguntes manipuladores que fa el CIS.
I mira que tenim una dreta i una extrema-dreta molt capficada en difondre fake news i en abatre el govern actual com sigui.

Però hi ha una cosa que no he entés mai. Com és possible que a Italia no parlin mai de Catalunya o del procés? Come és possible que aquests dies de pandemia el corresponsal de la Rai a Madrid només dona dades i indicacions del Gobierno? Com és possible que no es facin preguntes sobre la militarització de la gestió i dels rodes de premsa? Com és possible que sobre la primera cassolada que es va fer contra el rei, la Rai va dir que era un repic a favor del personal sanitari? Els catalans de Italia, de forma personal i individual, ens varem mobilitzar per avisar la Rai i per protestar. Hi va haver alguna protesta de professionals catalans? Jo crec que no. I ja se sap, entre colegues la protesta és percebuda de forma diferent, oi?
Com és possible que a Italia ningú sap que Catalunya demanava el confinament devant l’obstinació de Sanchez a mantenir Madrid oberta? Com és possible que a Italia no hi hagi cap interes a enviar corresponsals a Barcelona? Com és possible que quan volen informació de Catalunya només tinguin com a referent el corresponsal de La Vanguardia a Roma?
En 3 anys no hem estat capaços de crear una red entre periodistes italians i catalans per intercanviar-se informació veraç.
O potser les urpes i tentacles del Estado arriben fins a Italia. I si és aixi, perqué a Italia funcionen i a altres paisos no?

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
17.04.2020  ·  13:40

Estimado Vicent Partal,

En línea con el empeño de ser leal y no esconder nada que es el único modo con el cual se puede instaurar entre personas un autentico dialogo “socratico” (que es el único modo a través del cual se puede llegar a conquistar conocimientos superiores para el bien de todos los participantes al dialogo) seré con Usted muy franco:

1) Su maravilla al darse cuenta que la gran mayoría de la gente de España es claramente favorable a la censura

Y aun mas

2) Su maravilla al darse cuenta que mas de la gente de derecha es la de izquierda que es decididamente favorable a la censura

Me ha decepcionado mucho.

Por lo que concierne el punto 1 le diré que pensar que la responsabilidad de la existencia de un régimen autoritario caiga exclusivamente en la estructura que detiene el poder y que por consecuencia la sociedad oprimida por el “Tirano” sea totalmente inocente, aun que era un error fácil hacer a principio del siglo XX, hoy es claramente una posición de una ingenuidad totalmente inaceptable.

El autoritarismo como muy claramente puso en evidencia Wilhelm Reich en “Psicología de masa del fascismo” es un comportamiento de masa.

A nivel de lógica es totalmente incuestionable pensar que un pueblo como el español que ya desde mas de 500 años, como bien nos documenta la historia, ha ido por el mundo imponiéndose con la violencia, robando, matando, masacrando y haciendo genocidio de pueblos civilizados pero indefensos sea un pueblo con “cultura” autoritaria, quiere decir con el convencimiento que el bien del individuo y de la sociedad solo es la consecuencia del provecho de acciones agresivas hacia otros individuos y otros pueblos.

De hecho la sociedad española, a todos los niveles, desde el hogar domestico hasta la cumbre del “Tribunal Supremo” es una sociedad empastada de demencia devastadora y destructiva del autoritarismo.

No hay que maravillarse para nada que una sociedad que favorece la agresividad y el sometimiento como instrumentos para imponerse a nivel individual y colectivo sea totalmente de acuerdo con el instrumento de la censura.

La capacidad de crear valor y bienestar para unos mismos y para los demás no está al alcance de cualquier bestia educada a destruir su propia empatía e inteligencia llegando a la obscenidad de llamar “cultura” el gozar de la sangre y de la tortura de animales indefensos.

La capacidad de crear valor es la consecuencia de la única verdadera Cultura de abrirse al mundo, de progresar en el conocimiento del mundo exterior saliendo de un yo disgustoso atrapado en la bestialidad, la obtusidad e la ignorancia … Cultura de la Libertad, de la responsabilidad, de la Empatía, del Amor y del pensamiento profundo

La capacidad de crear y construir valor de una autentica sociedad democrática es un punto de llegada de una Conciencia individual y colectiva

Y llegamos a este punto al punto 2

La izquierda del XX siglo nunca ha tenido esta capacidad de construir valor … Solo se ha ocupado de conquistar el poder detenido por la derecha con los mismos métodos de la agresividad y el sometimiento que siempre han pertenecido a los fachas de derecha.

“Todos los medios son lícitos para conquistar el poder”

Este enunciado de clara brutalidad autoritaria no es ni de Musolini, ni de Hitler, ni de Franco … Es de Lenin … Y pone en clara evidencia como la izquierda del siglo XX y la izquierda hoy representada en España por Sanchez y el PSOE, por Iglesias y PODEMOS y también por ER es una sucia chusma de delincuentes que solo les interesa el poder … Es el Neofranquismo que quiere sustituir el viejo franquismo.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
17.04.2020  ·  13:57

Primer de tot dir que, a banda dels que opinem en aquest article, a la societat, parlar de política l’aburreix, com si no anés amb ell.
Per altra banda, tenim partits amb noms que res tenen a veure amb la ideologia (ERC n’és un exemple de partit que porta el nom d’esquerra però aplica política que res te a envejar de CiU)
I per acabar, el pitjor de tot és que els polítics pensen que el poble és tonto… Pòster serà veritat…

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
17.04.2020  ·  16:28

En fin, la cuestión tratada en el editorial de hoy me resulta tan del mismo nivel de importancia que la de las mil setecientas catorce mascarillas (mascarilla arriba, mascarilla abajo) pero, como yo también estoy confinado pues me tengo que entretener escribiendo este comentario y, la verdad, agradezco a Vilaweb este espacio en el que poder hacerlo civilizadamente, sin sobresaltos más allá de los dialécticos. Por cierto, hablando de confinamiento, es la primera vez, por lo menos yo, que sé dónde se encuentran en este mismo momento 3.000 millones de personas. Están en su casa confinados. Esto es único. Es sencillamente alucinante, soy capaz, somos capaces de afirmar sin lugar a dudas que 3.000 millones de personas (persona arriba, persona abajo) están, estamos encerrados en nuestra casa. ¿Qué dónde está Luisa? En casa. ¿Qué dónde está el Francesc? En casa. ¿Qué dónde está Williams, Thomas, Wilgfried, Mauro, Eneko, Jaqueline, Biggide …? En casa. ¡Por fin! Por fin, sabemos algo de verdad, sin la más mínima duda. Sé que es verdad, sé que están … en casa.

Enlazando con lo de la encuesta del CIS. El CIS no cuenta verdades porque el CIS no está ahí para contar “verdades”. El CIS está ahí para lanzar globos sonda. Globos sonda que luego se analizan en función de la respuesta que dan al globo sonda los medios de comunicación y los lobotomizados que se desgañitan comunicando en las redes sociales. Según el resultado del análisis, se implementa o no o a medias lo preguntado. Lo preguntado, no es por dar una imagen estadística de la realidad, es por saber si se puede implementar o no. ¿Por qué el CIS ya no pregunta desde hace tiempo cuál es la opinión de los ciudadanos con DNI español su opinión sobre la monarquía? Muy sencillo, porque no hay ninguna intención de implementar el resultado.

Cualquier Gobierno occidental que se precie funciona a golpe de encuestas. Nosotros, los de a pie, creemos que las únicas encuestas son las del CIS o las del INSEE o las que tercien en cada país, pero no, los gobernantes gobiernan a golpe de encuestas. Los Gobernantes y más aún en países como España, Francia, Italia funcionan a golpe de encuestas semanales o quincenales o mensuales pero, eso sí, a golpe de encuesta. En función, del resultado, van moviendo ficha. Porque de lo que se trata no es de gobernar sino de mantenerse en el gobierno (el diablo se esconde en los detalles).

Afortunadamente, ha aparecido el coronavirus y este, como que ha trastocado el asunto … de los del CIS.

Yo creo que, en Catalunya, todos nosotros, deberíamos elevar el nivel. Deberíamos, urgentemente, ir a lo esencial.

Tenemos un país con una población mayoritaria que está dispuesta, quiere, lo ha dicho tropecientas veces desde hace 10 años, partir peras, no por partir peras, sino por salvarse de una España errática que desde hace 500 años es una especie de remolino que cuando te pilla, te destruye (lo del 47% o 50% o 51% es el chocolate del loro porque 47% ya es de por si una cifra más que suficiente para partir peras teniendo en cuenta que 20% no votan).

Y, para ir a lo esencial, en estos tiempos del cólera, no es necesario, más que nunca, una prensa (cuarto poder) que, en el caso catalán, desenmascare, por supuesto, dialécticamente, a los políticos independentistas disfrazados, también, de CIS.

Endavant, sr. Partal !!!

Joan Royo
Joan Royo
17.04.2020  ·  17:00

No m’ha sobtat gens. El nivell de democràcia espanyola és el que és. Els resultats de les eleccions també confirmen la mentalitat totalitària i feixistoide que impregna la societat espanyola. I els aplaudiments a les forces repressives que vingueren a atonyinar la gent que votava, “a por ellos” què és sinó un feixisme repugnant?

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.04.2020  ·  17:40

La pregunta és de una mala fe evident i repugnant, certament, i hauria de significar la destitució immediata del responsable/es d’aquesta estafa sociològica en un país democràtic. Dit això, que invalida en bona part les respostes, la trista realitat és que la majoria de respostes són de un primitivisme escruixidor, i de una cultura democràtica nula. Però reflexa la realitat sociopolitica de España. Per això és urgent marxar-ne i procedir a una lenta educació politica però necessària de la ciutadania també a casa nostra. Cal explicar una i altre vegada que les coses fetes des de dalt i “por cojones” funcionen molt pitjor que fetes des de baix i lliurement, i demostrar-ho amb els fets. Després de la independència tindrem molta feina a fer en molts fronts, i ens caldrà aprendre moltes coses, siguem-ne conscients. De fet cal que comencem ja a fer aquesta feina urgentment si de veritat volem la independència! (els mitjans formen part dels fins!)

Maria Terré
Maria Terré
18.04.2020  ·  00:38

No em crec aquest resultat, no me’crec de cap manera

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes