La CUP exposarà en una conferència la seva proposta per desblocar la situació política

  • Carles Riera, Natàlia Sánchez, Mireia Vehí i Albert Botran faran una conferència avui al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona on exposaran les idees recollides arreu del Principat

VilaWeb
Redacció
07.05.2019 - 01:50

Els diputats de la CUP Natàlia Sánchez i Carles Riera, i els ex-diputats i membres del secretariat nacional del partit Mireia Vehí i Albert Botran faran una conferència política avui a les 17 hores on exposaran la proposta de la CUP per a desblocar l’impàs polític que viu l’independentisme. L’acte es farà al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona i estarà presentat pel periodista Albert Mercadé.

Segons que ha informat la formació, l’objectiu de la conferència política és ‘compartir anàlisi, reflexions i aprenentatges del context actual i una mirada de futur en clau d’alternativa democràtica davant la manca d’una proposta que ens permeti avançar en clau social i nacional’.

El contingut de la conferència beu d’un cicle de debats celebrats al setembre de l’any passat arreu del Principat on van participar membres del secretariat nacional. En la vintena de debats que es van fer es van tractar qüestions com ‘la verticalitat i l’opacitat en la presa de decisions per part dels partits de l’independentisme hegemònic’, la renúncia a desobeir la legalitat espanyola, la ‘gestió neoliberal i empitjorament de les condicions de vida de les classes populars’ i l’anàlisi dels fets de l’octubre de 2017 i els punts on l’independentisme va fallar aquells dies. Llavors la CUP va presentar el cicle de debats com una manera d”escoltar la visió de la gent per donar-li una perspectiva transversal a aquest nou cicle polític que comença’.

La CUP comença un debat de fons i considera una refundació

A banda, la CUP té entre mans dos debats interns que en definiran el seu futur. El 27 d’abril, el consell polític del partit va aprovar un document, al qual ha tingut accés VilaWeb, que distingeix entre un debat a curt termini amb vista a unes eleccions anticipades al Parlament de Catalunya i un altre de més profund que redefineixi tot el moviment polític. De cara al futur més immediat, el text proposa la necessitat de definir quin paper ha de tenir la CUP en diverses qüestions, per exemple: si ha de preparar una proposta que ‘opti a disputar el lideratge político-institucional del procés’, si han d’anar més enllà del dret d’autodeterminació, quin rol té la unilateralitat en la seva proposta, quina política d’aliances tenen en compte. A més, posa sobre la taula la possibilitat de constituir ‘un nou artefacte amb referencialitat de la CUP i l’esquerra independentista però que superi sigles i els marcs utilitzats fins ara’.

El text, redactat i aprovat abans de les eleccions espanyoles, també es demana com s’han de relacionar amb Front Republicà, si bé com a bloc o bé com a partit separat. Sense representació institucional, aquesta qüestió queda a l’aire i dependrà del recorregut que Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates donin a la coalició.

El debat de fons interpel·la el conjunt d’organitzacions de la Taula de l’Esquerra Independentista –CUP, Arran, SEPC, Alerta Solidària, Endavant i la COS– i les forces que es van presentar amb la CUP a les eleccions al parlament, on també hi ha Poble Lliure, Pirates de Catalunya, Lluita Internacionalista, Crida Constituent, la Forja, Corrent Roig, Constituents per la Ruptura i Col·lectiu Drassanes. Aquest debat exposa qüestions com ara si cal un nou corpus teòric, de quina manera construir un moviment als Països Catalans, com relacionar la lluita institucional amb la lluita al carrer, com s’han de coordinar les diferents forces i, en general, si cal una refundació de l’esquerra independentista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any