Crisi oberta entre Àustria i Itàlia per la minoria de parla alemanya del Tirol

  • El nou govern d'Àustria, format pels conservadors i l'extrema dreta, vol donar la nacionalitat austríaca als tirolesos del sud que acreditin que parlen alemany

VilaWeb
Redacció
19.12.2017 - 12:42
Actualització: 19.12.2017 - 20:01

La coalició de govern d’Àustria, que integra el partit conservador i el partit d’extrema dreta FPÖ, ha fet esclatar una crisi diplomàtica poques hores després d’haver-se constituït. L’acord de govern, i a petició de l’FPÖ, obre la porta a donar la nacionalitat austríaca a tots els habitants del Tirol del Sud que acreditin que parlen alemany. En el programa conjunt, justifiquen la mesura dient que respon a ‘l’esperit de la ciutadania europea, la integració i que promou la unió cada vegada més estreta entre els ciutadans dels estats de la Unió Europea’.

El Tirol del Sud és una de les dues regions que formen la província italiana de Trentino-Alto Adigio. La majoria de la població és de parla alemanya i té vincles innegables amb Àustria. Fins al 1918, el Tirol va ser un territori unificat de l’Imperi Austrohongarès, però després de la Primera Guerra Mundial, la part meridional va ser annexionada a Itàlia. Durant la dictadura de Benito Mussolini, van intentar assimilar-ne culturalment la població, però sense èxit.

El Tirol del Sud té d’autonomia política d’ençà del 1972, gràcies a un acord entre Viena i Roma. El 1992 van revisar aquest pacte i van ampliar l’autonomia. Ara la regió recapta el 90% dels impostos i ha esdevingut la més rica del país. La capital, Bozen, és considerada la ciutat amb el millor nivell de vida d’Itàlia.

Mapa del Tirol

Werner Neubauer, responsable de les relacions amb el Tirol del Sud de l’FPÖ, ha declarat que el lliurament de passaports austríacs es farà ‘com a molt tard’ el 2019. A més, ha detallat que serà un tràmit gratuït i que permetrà als tirolesos del sud de jugar amb les seleccions esportives d’Àustria, així com fer carrera militar al país.

El senador italià i vice-secretari d’Afers Estrangers, Benedetto della Vedova, ha estat el primer a reaccionar i ha titllat la mesura ‘d’etnico-nacionalista’. ‘Introduir la ciutadania sobre la base ètnica tindria conseqüències molt greus i dinamita la convivència entre els països de la Unió Europea’, ha afegit. El vice-ministre Mario Giro ha dit que era un ‘reivindicació simbòlica’, però ha avisat que plantarien cara a Viena si el gest amagava una voluntat ‘separatista i pantirolesa.’ Tanmateix, cap alt càrrec del govern, ni el primer ministre, Paolo Gentiloni, no s’han pronunciat encara sobre l’afer.

Des de Brussel·les, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, nascut a Roma, ha dit que estava ansiós de reunir-se amb el primer ministre d’Àustria, Sebastian Kurz, amb qui comparteix família política (PP Europeu), per saber quines eren les seves intencions respecte del Tirol del Sud. ‘Europa té molts defectes, però ja ha tancat l’era dels nacionalismes.’

D’ençà del 1948, el Tirol del Sud ha estat governat pel partit de centre i autonomista SVP. Els Llibertaris i Llibertat Sud-tirolesa, els principals partits independentistes, tenen nou dels trenta-cinc diputats del parlament. El 2014, Llibertat Sud-tirolesa va convocar una consulta no vinculant sobre la independència de la regió d’Itàlia. El 92% dels vots van ser favorables a abandonar l’estat italià, però la participació només va ser del 15%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any