El president de la república italiana, Sergio Mattarella, ha proposat avui que l’ex-alt càrrec de l’FMI Carlo Cottarelli formi un govern provisional que condueixi Itàlia cap a unes noves eleccions a principis del 2019. Cottarelli ha promès un govern neutral i s’ha compromès a què ni ell ni cap dels ministres que nomeni siguin candidats. A més, ha argumentat que es presentarà al parlament amb un programa que inclogui el pressupost.

Amb aquest moviment, Mattarella intenta apaivagar la crisi constitucional sense precedents que va obrir-se ahir quan va vetar el candidat a ministre d’Economia proposat pel nou govern, perquè el considera massa contrari a l’euro. La decisió ha fet que Giuseppe Conte, l’independent proposat pel Moviment 5 Estels i per la Lliga Nord, renunciés a formar el govern que li havia estat encarregat.

La reacció dels dos partits que havien pactat per fer govern no s’ha fet esperar. El líder del Moviment 5 Estels, Luigi Di Maio, ha demanat al parlament que destitueixi Mattarella i el cap de la Lliga Nord, Matteo Salvini, ja ha advertit de protestes massives si no es convoquen unes eleccions anticipades, que sens dubte esdevindran un autèntic –i molt perillós– referèndum sobre Europa i l’euro.

El president de la república ha vetat la proposta de nomenar ministre d’Economia Paolo Savona, que havia estat ministre d’Indústria i sempre ha considerat que l’entrada d’Itàlia a l’euro havia estat un error. La decisió de Mattarella deixa en un lloc incòmode la presidència de la república, que en teoria hauria de ser neutral. La reacció dels partits que volien formar govern ha estat d’acusar el president de posar-se a les ordres de Brussel·les i impedir així que s’apliqui el vot dels italians en les darreres eleccions.

El nou govern havia anunciat un seguit de mesures que trencaven les normes de la Unió Europea, entre les quals la negativa a pagar el deute i la voluntat de posar fi a les sancions contra Rússia.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb