La donació d’òrgans al Principat ha aconseguit rècords i ha crescut un 16% entre el gener i el maig del 2019 respecte al mateix període de l’any anterior, amb 167 donacions cadàver vàlides, segons ha informat avui la Conselleria de Salut de la Generalitat, amb motiu de la celebració del Dia del Donant d’Òrgans i Teixits de demà.

Segons el tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) disminueixen un 1,1%, amb un menys, mentre que els de mort en asistòlia (aturada cardíaca) augmenten un 43,6%, vint-i-quatre més, principalment a causa del creixement dels donants d’asistòlia controlada, malalts terminals ingressats en hospitals que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca.

La donació de viu, d’altra banda, malgrat que segueix una tendència a la baixa, se situa en quaranta donants en aquests cinc mesos, un 11,1% menys que el 2018 -cinc donants menys -, com a conseqüència de l’elevada disponibilitat d’òrgans de donants cadàver.

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha subratllat els professionals, els hospitals i el model de trasplantament, així com la ‘confiança de la societat en el sistema’, perquè el consentiment de donació se situa en el 82%, per la qual cosa vuit de cada deu famílies accedeixen a la donació d’òrgans i teixits.

Durant els cinc primers mesos de l’any, els hospitals catalans han fet 524 intervencions de trasplantament, un 12% més que l’any passat quan van ser 468 en el mateix període, i en el tipus d’òrgan, tots creixen excepte els cardíacs i els pulmonars.

Se situen al capdavant els trasplantaments renals, amb 353 (un 12,1% més); els hepàtics, amb 93 (un 29,2% més); els pulmonars, amb 45 (un 6,3% menys); els cardíacs, amb 24 (un 17,2% menys), i els pancreàtics, amb nou (un 125% més).

Mil dos-cents en espera

La conselleria de salut ha recordat que, malgrat la intensa activitat de trasplantament en aquests cinc primers mesos de l’any, hi ha 1.203 persones que continuen esperant un òrgan.

L’any passat, gràcies als 328 donants cadàver vàlids, 130 donants vius i l’intercanvi d’òrgans amb altres organitzacions, un total d’1.151 persones van poder ser trasplantades, la qual cosa va suposar un 4% més.

Per tipus, es van dur a terme 773 trasplantaments renals, 182 hepàtics, 71 cardíacs, 104 pulmonars i 21 pancreàtics, i el total va ser d’1.151 trasplantaments, que van representar un rècord històric d’activitat.

Pel que fa als teixits, va haver-hi 1.501 donants, dels quals 1.483 van ser de còrnia, 184 de vàlvules cardíaques, 118 de vasos sanguinis, 368 de teixit musculoesquelètic i 152 de pell.

L’OCATT celebra aquest dimarts al Palau Robert de Barcelona un debat obert sobre la importància dels valors en la decisió de donar i com a nexe d’unió entre les diferents cultures.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb