La Generalitat, el Ministeri de Ciència espanyol, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’empresa Global Omnium han signat un protocol de col·laboració per a detectar amb rapidesa la presència del coronavirus en aigües residuals. ‘És un projecte enormement estratègic, perquè entrem en una fase en la qual serà decisiva la màxima capacitat per a avançar-se i tenir una detecció precoç’, ha anunciat en conferència de premsa el president de la Generalitat, Ximo Puig. El projecte permetrà de detectar rastre genètic del coronavirus 2019 a les entrades de les depuradores i les clavegueres. La capacitat d’aquest projecte, ha dit Puig, podria arribar a un detall de barris i, fins i tot, d’edificis.

El projecte començarà a València i s’estendrà arreu del País Valencià les setmanes vinents. L’eina servirà per a saber l’evolució diària del coronavirus i s’afegirà a la resta d’indicadors de la pandèmia amb els quals treballa la Conselleria de Sanitat. Segons que ha explicat Eugenio Calabuig, president de Global Omnium, aquest sistema pot detectar rastres genòmics del virus excretats per la persona poc després del contagi. Això representa un avantatge temporal a les proves diagnòstiques, que no s’acostumen a fer fins que la malaltia no ha avançat i el pacient ja té símptomes.

El ministre de Ciència espanyol, Pedro Duque, ha dit que el projecte tenia com a potencial ‘fer més robustes les decisions que prenguem durant aquesta fase de recuperació de l’activitat’. Duque ha dit que aquesta era una idea que s’estudiava en diversos països, però que no sabia de cap cas en què ja s’hagués posat en marxa, com passarà al País Valencià.

Gloria Sánchez, investigadora del CSIC, ha agraït la col·laboració d’altres laboratoris que han posat a disposició del projecte les seves tecnologies de detecció de virus a aigües residuals. ‘És una ferramenta molt útil per a fer un seguiment a escala poblacional de com circula el virus que pot complementar tota la resta d’anàlisi que ja es fan’, ha dit en referència a les proves diagnòstiques. Calabuig ha explicat que fa tres anys que treballen amb el CSIC per a detectar virus a les aigües residuals i que han traslladat els coneixements d’aquesta experiència al cas del coronavirus. Segons que ha dit, podran mesurar si hi ha coronavirus a les entrades i sortides de les depuradores i, en cas que n’hi hagi, la quantitat genòmica. ‘Ens permet en determinar quines zones hi ha gent contaminada i en quines no n’hi ha i veure’n l’evolució.’

A diferència de les proves diagnòstiques, que no s’acostumen a fer fins que la malaltia no ha avançat i el pacient ja en té símptomes, aquest sistema pot detectar rastres genòmics del virus excretats per la persona poc després del contagi.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.