Cordó sanitari? No feu riure, bah, que això és Espanya

«Ni el PP ni Ciutadans no han fet cap cordó sanitari de cap classe i així tenim a Vox participant en pactes de govern pertot arreu»

Vicent Partal
03.12.2019 - 20:51
Actualització: 03.12.2019 - 20:58
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La polèmica sobre si Vox havia de ser sotmès a la fórmula del cordó sanitari al congrés dels diputats de Madrid s’ha acabat de seguida. El PSOE havia de triar entre mantenir el cordó sanitari contra l’extrema dreta, al preu de cedir la vice-presidència primera al PP, o tenir la vice-presidència primera del congrés. I va triar tenir la vice-presidència primera del congrés. Aquesta és la distància exacta que hi ha per als socialistes espanyols entre els principis solemnement electoralistes i la crua realitat. Càrrec a la butxaca, pam de nas als qui encara se’ls creuen i s’ha acabat la discussió. A una altra cosa…

El cordó sanitari és una fórmula política que s’ha posat en pràctica sobretot als països francòfons per mirar d’evitar que es normalitze la presència institucional de l’extrema dreta. Alguns de vosaltres de segur que deveu recordar els socialistes francesos l’any 2002, quan demanaren el vot com a president de la república del seu antagonista de la dreta, Jacques Chirac, per evitar la victòria de Le Pen pare. I com, consistentment, els socialistes i la dreta republicana van tornar a demanar ara fa dos anys el vot per Emmanuel Macron, a fi d’evitar la victòria de Le Pen filla.

Espanya és molt lluny de tot això. Ni el PP ni Ciutadans no han fet cap cordó sanitari de cap classe i així tenim Vox participant en pactes de govern pertot arreu. Però ara ha quedat clar que el PSOE tampoc no està disposat a pagar ni un sol càrrec per mantenir fora del circuit normal de la política l’extrema dreta. No ens hauria d’estranyar pas. No, almenys, als qui hem vist pels carrers de Barcelona desfilar Miquel Iceta al costat del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, i desfilar-hi pels mateixos motius i defensant la mateixa cosa. Un gest com aquest seria impensable a França, per continuar amb l’exemple anterior. Fins i tot Manuel Valls, quan era francès, va aixecar una enorme polèmica negant-se a convidar el Front National a participar en la marxa unitària de condemna dels atacs a Charlie Hebdo.

Perquè la qüestió del cordó sanitari no és cosa d’un dia, sinó tota una cultura. I la cultura de l’aïllament del feixisme simplement no existeix a l’estat espanyol. El cordó sanitari allà on s’aplica consisteix també a silenciar mediàticament l’extrema dreta, per exemple. Cosa que és als antípodes de la paracampanya electoral que totes les televisions privades espanyoles han fet a Vox. I no cal dir que el cordó sanitari seria incompatible totalment amb el tracte ofert al cadàver de Franco pel govern de Pedro Sánchez, arran del seu segon funeral. Per exemple.

I com voleu que hi haja cultura de rebuig al feixisme si la transició es féu evitant, precisament, de jutjar-lo? No parle tan sols de revisar expedients, de remoure plaques, de desenterrar demòcrates afusellats o de canviar noms de carrer. No. És que el membre de Vox a qui deien que farien un cordó sanitari és assegut allà d’ençà del 1982, tan tranquil·lament. Ignacio Gil Lázaro ha estat diputat o senador, unes quantes legislatures, per Aliança Popular, pel Partit Popular i ara per Vox. Quan tenia vint-i-cinc anys el van fer diputat i allà continua, l’home, ara que en té seixanta-dos. I sense dir coses gaire diferents. Molts valencians el coneixem de sobres i no tenim cap dubte que tan ultra era abans com ara.

De manera que l’explicació de tot plegat és ben senzilla: abans l’extrema dreta era dins el PP i tothom ho sabia i ho respectava: ningú no va moure mai ni un sol dit per aïllar-la ni per assenyalar-la, encara menys per jutjar-la. I en eixes condicions què voleu, què podeu esperar, ara? El canvi de nom, el canvi de sigla, el canvi de colors al final el pots veure com una simple anècdota. Però la substància persisteix. I aquest, més enllà dels numerets interessats, aquest és el problema.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
03.12.2019  ·  22:06

Hem de recordar que després de la segona guerra mundial, el feixisme va ser derrotat a tota Europa. Però es va deixar un santuari, justament a la península Ibèrica. Allà es van quedar les dictadures de Franco i Salazar. Després de la Revolució dels Clavells, Portugal va tornar a la democràcia, però Espanya no ho va fer. Va esperar que es morgués el dictador al llit i es va bastir una gran operació de transició per a fer com que tot canviava sense canviar res. I ací estem. Igual com fa cinquanta anys. O tres-cents, que no ve d’ací. Ara diu que cordó sanitari. Són els mateixos de sempre. I diuen el de sempre.

Josep Salart
Josep Salart
03.12.2019  ·  22:15

Exacta, qui se’ls creu als socialistes?

Doncs els d’ERC. Ep, la cúpula que aspira al control autonómic de la Generalitat. Els seus votants pobrets, també amb un pam de nas.

Avui una noia de 18 anys m’ha dit: nosaltres no som tant inocents com la majoría de vosaltres. Nosaltres volem l’independència i no ens poden comprar, per això no votarem ERC, la farem desaparèixer¡¡.

Carles Balbastre
Carles Balbastre
03.12.2019  ·  22:16

I, a més, es van revertint els tímids intents de des-franquitzar Espanya. Com, per exemple, la retirada de les plaques amb els noms dels 1000 madrilenys republicans afusellats per Franco el 1939.

Oriol Roig
Oriol Roig
03.12.2019  ·  22:21

L’autonomia que ens cal és la de Portugal…

Pelai Joly
Pelai Joly
03.12.2019  ·  22:24

L’extrema dreta des de la mort del dictador sempre ha estat dins les institucions espanyoles amb més o menys rellevància, però sempre hi han sigut, degut a la gran “transició democràtica que es va fer.”

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
03.12.2019  ·  22:27

Un cordó sanitari en aquest país ve a ser com demanar al virus de la grip q em posi la vacuna d’aquesta malaltia.

Lluís Bertran
Lluís Bertran
03.12.2019  ·  22:39

Detall d’ortografia: “No feu riure, va, que…”. Aquest “va” (d’anar, com quan diem: “Va, ves a dormir”) serveix per donar èmfasi. “Bah” en aquest cas no s’entén i més aviat suggereix menyspreu.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
03.12.2019  ·  22:46

La situació actual té un avantatge. Els feixistes s’han tret la màscara i els hem pogut comptar. Més de 3 milions al Reino de España. 245.000 a Catalunya.
Ens pertoca a nosaltres arraconar-los. Els polítics no ho faran.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
03.12.2019  ·  22:46

Vox, PP, C’s, PSOE/PSC i Unidas Podemos són part del mateix món.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
03.12.2019  ·  23:06

Bona nit! Sr.Partal gràcies orl seu magnífic article.
És veritat que el Sr.Iceta, el PSC i el PSOE es va passejar amb Vox, el PP, Cs pel 155 i es van quedar tan amples tots i tothom.
El que han fet avui al Congreso lliga perfectament amb la lògica del moviments dels socialistes de Ñ i d’aquí.
Primer ells, després els seus interessos.

Negociar ara a Madrid per si investir a Sanchez o no serà una pèrdua de temps i del que pactin.

No tindrem mai, mai les garanties que ho compliran.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
03.12.2019  ·  23:18

Mercè Pàmies, i per a més Inri, ara s’hi vol afegir ER a aquest món.
El PSOE i els Podem que el recolzen, han deixat clar quina mena de gent són i quins interessos tenen. Primer la poltrona que aturar el feixisme. Ara ja no poden dir que o ells o el feixisme. Ni tampoc ER ho pot dir com excusa per deixar-los governar.

El PSOE segueix mentint per entabanar l’esquerra, però mentrestant va fent gestos contundents (llei digital, per exemple) per convèncer la dreta. Si ER deixa que el PSOE governi, obre la porta al feixisme de la seva ma, i ells en seran responsables.

Gerber van
Gerber van
04.12.2019  ·  00:51

A Lluís Bertran: Jo he entés perfectament el Vicent amb la seva expressió ‘Bah’. És una manifestació emocional complertament comprensible. Fa fastic i fa molta por el que està passant en aquest país. Cada vegada estem més a prop dels anys ’30 del segle 20.

Núria Castells
Núria Castells
04.12.2019  ·  01:18

Poc a poc, tornen a sortir a la llum. Poc a poc tornen a mostrar-se a cara descoberta.
Només estaven camuflats, disfressats d’altres coses més innòcues, més suportables.
Però ara ja es veuen amb força per tornar a mostrar la seva lletja fesomia.
Una mica maquillats, encara. Fent veure que juguen a la “democràcia”.
Però no dubteu gens que, si poden, aviat es trauran totes les màscares i faran el que sempre han fet: destruir.
Destruir les societats que intenten, amb tant d’esforç, bastir democràcia.
Destruir el món, la dignitat i la vida de la bona gent.

Amb la col·laboració imprescindible d’aquests que han segrestat l’espai de l’esquerra, abandonant cínicament tots els seus ideals.

Tingueu clar que hem d’aturar-los.
Que això va de debò.

Francesc Gispert
Francesc Gispert
04.12.2019  ·  03:58

Jo no posaria França com a exemple de res. D’una banda, el paper de la major part de francesos durant l’ocupació nazi va ser ben galdós, així que no sé quina és ben bé aquesta cultura antifeixista que dieu que tenen. D’altra banda, i molt més important, ja veuríem si no correrien tots a ajuntar-se amb Le Pen si els corsos posessin en perill la sagrada unitat de “la gggguepublic”.

Dit això, la idea aquesta del cordó sanitari em sembla una collonada. Sobretot perquè, quan miro al “congressu”, em passa com a aquell: només hi veig espanyols.

RAMON LUQUE
RAMON LUQUE
04.12.2019  ·  05:21

No em sembla ajustat dir que abans l’extens dreta era al PP, perquè ara també hi és tant al PP com a Ciudadanos, i no només Vox. No ens equivoquem perquè ajuden a rentar la seva imatge que no té neteja possible.

RAMON LUQUE
RAMON LUQUE
04.12.2019  ·  05:21

No em sembla ajustat dir que abans l’extens dreta era al PP, perquè ara també hi és tant al PP com a Ciudadanos, i no només Vox. No ens equivoquem perquè ajuden a rentar la seva imatge que no té neteja possible.

RAMON LUQUE
RAMON LUQUE
04.12.2019  ·  05:21

No em sembla ajustat dir que abans l’extens dreta era al PP, perquè ara també hi és tant al PP com a Ciudadanos, i no només Vox. No ens equivoquem perquè ajuden a rentar la seva imatge que no té neteja possible.

josep soler
josep soler
04.12.2019  ·  07:04

El PSOE és igual de franquista que els altres tres, només els diferencia el to.

PODEMOS és la petita neoburgesia del segle XXI, que es diferencia de la del franquisme del XX, perquè en comptes de representar botiguers de draps i fils, representa al funcionariat. I com la petita burgesia del vell franquisme, en el nou: fa veure que és equidistant perquè ja li va bé.
I molt de compte perquè ERC va per camí de ser la CIU del present. El més paregut a Duran és Rufian.
La història es repeteix amb els mateixos papers en diferents actors.

Joan Begue
Joan Begue
04.12.2019  ·  08:05

Be després d’uns anys d’anomenada transición democrática, ens estem adonan que són els mateixos gossos amb diferents collars. Això ja va pel camí bo.
Aquí hem de afegir-hi a l’estudi els papers de’n M. Roca en Duran els del peix al cova la banca i els monsenyor.
Sempre sempre han estat, i no cal de moment tallar caps ni prendre el Palau d’hivern el que cal és obrir els ulls per saber que trepitjem que ens venen quincaia com als indígenes i ens fan veure que Espanya va bien.
Per aquí?

Albert Miret
Albert Miret
04.12.2019  ·  08:30

A diferència de França i dels altres països europeus, cap partit gosa fer cap cordó sanitari a Espanya. A Europa l’extrema dreta està formada per rèmores de partits nazis que no tenen o tenen molt poc contacte i cap patrocini amb els partits, diguem-ne democràtics. Però aquí és diferent, perquè aquí Vox està completament subvencionada pel traficant i, sense anar més lluny, és el seu partit -exèrcit particular i cap altre partit s’atreveix a aïllar-lo ni a fer cap cordó sanitari ni fins i tot a oposar-s’hi, perquè coneixen el poder del seu amo. Qui contesta al traficant o es demostra inútil pels seus objectius, deixa d’existir políticament. No n’hem tingut prou proves amb els Ciudadanos i l’escapada i desaparició sota terra del Rivera? Per això Espanya no té solució i restarà completament bloquejada per l’extrema dreta tant temps com duri la dictadura del traficant, i pel mateix, la nostra única solució és la independència d’Espanya i també dels polítics que pretenen pactar estúpidament amb el caos espanyol per a salvar-lo en “plan torerito valiente”. Ja està manant l’extrema dreta, carallots, pel que ens és igual un govern del PSOE com del PP amb qui sigui. No és cap d’ells qui governa, i el que cal és denunciar al Món que estem sota la dictadura d’una màfia del tràfic d’armes que de ben segur interessa defensar des d’altres centres de poder per a enriquir-se o per dur a terme vés a saber quina barbaritat.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
04.12.2019  ·  08:37

Com be dius, el problema rau en que la transició va ser una estafa, una mascarada en la que ni tant sols es va rentar la cara a ningú, simplement es van anant canviant sigles de partit i personatges anaven d’un partit al’altre per que tot quedava diluït dins, l’ultra dreta era un pac dins la dreta o el centre democràtic i “social” de Adolfo Suarez.

Va ser una comèdia acceptada per Europa per simular un canvi de règim que realment i a la pràctica no es va produir.

Van crear unes suposades estructures pseudo-democràtiques, (constitució inclosa) que s’esforcen en mantenir inamovible com a garantia de la seva continuïtat i perpetuació al poder, (la sagrada unitat d’Espànnya) que està per d’amunt de tots els espanyols.

Com be dius, BAH que això ja ens ho sabem.

Però, i ara que hem de fer? com sortim de l’atzucac?

Carles Serra
Carles Serra
04.12.2019  ·  08:53

Gràcies Vicent per els teus comentaris; els comentaris que hi han ja reflexa la situació d’aquesta negociació.
Si fan president a un element d’un partit FRANQUISTE com el PSO€, com ho defensaran els exiliats i presos polítics debant d’EU i el món?
En Rufian, un element que es declara no independentista i es el cap de la negociació d’un partit ERC que ens diu que ens portarà a la INDEPENDENCIA; tela, per favor, quan de cinisme i fàstic

Pep Agulló
Pep Agulló
04.12.2019  ·  08:54

EXTREMA QUÈ?… FEIXISTES!

Estem parlant d’un càncer, la tríada feixista PP,Cs,Vox. Sap greu veure com VilaWeb empra el mot “extrema dreta”, que és una forma de “civilitzar” l’altra dreta (el neofranquisme). Vox només són les cèl·lules més agressives d’aquest càncer…

Un “cordó sanitari” ? Caldria trobar cèl·lules sanes, democràtiques per construir-lo. És inútil, en plena metàstasi que és la bombolla putrefacta d’aquest Estat. El tumor creix…

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
04.12.2019  ·  09:22

Todos los regímenes autoritarios has sido siempre y son caracterizados por la total desenvoltura derivante de la total ausencia de escrúpulos morales

Esto ha pasado con Hitler, con Stalin y con todos los individuos de régimenes autoritarios… Lo de tener la desenvoltura de comportamiento de sin límites de los gangsters y los criminales…

No hay ninguna barrera moral en esta gente que delimite un comportamiento correcto…

Hay una falta de inteligencia que lleva necesariamente al desastre total…

Esto es lo que tenía que ocurrir en esta España sucia… Un charco demente de criminalidad que acabará fatal… Como tiene que ser

Salvador Aregall
Salvador Aregall
04.12.2019  ·  09:27

A mi el que m’interessa és parlar del possible pacte d’ERC amb el PSOE per la investidura de Sánchez. Potser ja n’hem parlat … però el que està venint és molt gros. Les pressions que rep Junqueras per facilitar aquesta investidura i que possiblement ho faci a preu de saldo em fa venir basques. No només no hem tingut una resposta institucional a la sentència unitària, a l’alçada del moment social, sinó que, a més, el principal partit independentista, el que té la confiança de la majoria en aquests moments ajudarà al partit espanyol que ens ha reprimit, empresonat pegat i humiliat, sense tenir a canvi el més elemental que és l’amnistia pels presos i exiliats i el referèndum d’autodeterminació. Algú pot dir i argumentar que Espanya això, en aquests moments, no ho pot concedir … és igual, a nosaltres no ens toca posar-nos en la pell de l’estat, el nostra paper és un altre. No havíem somiat tenir influencia en el Congreso de los Diputados?, que el PSOE tingués algun incentiu per negociar amb Catalunya amb igualtat d’armes?. Doncs si ara no és el moment, quan serà?.

Marijuan Perelló
Marijuan Perelló
04.12.2019  ·  10:26

Que no se debe pactar con los del 155, es evidente pero ha pactado jxc y Erc. Diputaciones,alcaldías etc. Espero que la crida sea más decente,sí decente , pues es una inmoralidad despúes del 1o. A nivel estado si se debe pactar es una forma de ganar tiempo y trabajar para conseguin la indepencia! La independencia es irrenunciable despúes de ver quien hay al otro lado.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
04.12.2019  ·  10:38

Em sembla aque això va bastant més enllà de la transició. Aquesta no s’hauria fet com es va fer si no hi hagués hagut una tradició autoritària perfectament instalada al poder de feia temps. Us recomano un llibre interessant, El Alma de las Naciones, escrit per un no historiador, Alain Minc, i difícil d’entendre per un no historiador, perquè hi ha molta informació descontextualitzada. Però una perspectiva interessant per diferent.

Allà queda tot dit del que és Espanya. Per una banda, en tot el llibre només hi ha un capítol dedicat a la una, grande y libre (els altres països en tenen varis) el qual indica el buit històric en quant a desenvolupament d’identitat nacional, mentre les nacions veïnes destruïen i reconstruïen les seves identitats.

Per una alta, al capítol dedicat a Espanya, diu el que tots sabem, que Franco no va ser un accident històric, com els republicans ens volen fer creure, sinó un producte d’una cosa ja existent. Escrit abans que el procés li fes rebentar les costures el règim, el llibre es refereix a la democratització espanyola com un miracle.

Ara sabem que era mentida.

Josep Sànchez
Josep Sànchez
04.12.2019  ·  11:31

Cordó sanitari?

Em fa l’efecte que els catalans que no sabem actuar al so del cornetí d’ordres, ho tenim magre. El cordó sanitari ens el faran a nosaltres els nous autonomistes. Ja ho anirem veient.

Ara fa uns deu minuts que un amic, també contestatari, m’ha passat un article d’El Nacional, prou recomanable, escrit per B. Dedéu (https://www.elnacional.cat/ca/opinio/bernat-dedeu-demano-perdo_448080_102.html).

Jo, per tal de mantenir una mica esmolat l’esperit de rebel.lia esquerranosa (sovint més teòrica que no pas pràctica), he teclejat això que segueix. No val gaire cosa, ja ho sé, però tampoc no faig mal a ningú, oi?

“Aquest xicot parla clar i català.
Jo, després de l’experiència d’aquests 15 darrers anys, i també sabent una mica per sobre algunes coses de la nostra història, estic convençut, més que mai que Catalunya té una personalitat col.lectiva volàtil. Saps allò del seny i la rauxa?, doncs això.

I ERC s’ha disposat a ser el representant institucional d’aquesta personalitat, barreja de convergent-cupaire. I pel que es veu ho fan molt bé, i a la gent li agrada la funció. Més encara si els convergents i els cupaires hi ajuden amb l’atrezzo.

El català, quan s’esvera col.lectivament és tossut, organitzat, perseverant, etc. Però quan l’estoven de valent, cosa en què els espanyols hi tenen la mà trencada, torna a la feina i al peix al cove. Ha passat i tornarà a passar, perquè els espanyols també dominen força l’art de la provocació.
És qüestió de temps”.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
04.12.2019  ·  12:21

El cordó sanitari ja hi és. Els l’han posat ells, no siga que el feixisme espaÑol puga infectar-se de democràcia. Ara només volen els nostres vots, per evitar vore’s forçats a fer evident del tot el “155 totum revolutum” de la solució final PPsoE, que deixaria cul enlaire Sánchez, Casado de subsidiari i d’oposició alernativa Santiago IsierraspaÑa, havent-hi deixat groguis els taronja. El que passa és que a ERC en cara no s’han assabentat, pel que sembla.

Jaume Riu
Jaume Riu
04.12.2019  ·  13:21

Cinturó sanitari al regne d’Espanya?
Veig que us preocupa l’aïllament, o no, de partits d’ultra dreta, o feixistes per dir-ho curt.
Doncs em sembla que anem errats en l’anàlisi.
El que ha de preocupar, i molt, és el capteniment de la majoria d’espanyols que els voten i els volen a dalt, manant, imposant l’ètica (sic) racista, genocida i autàrquica, pròpia del nacionalisme espanyol.
El problema són els ciutadans que els voten.

Antoni Morell
Antoni Morell
04.12.2019  ·  14:02

Aquest parell de mal Partits ja tenen un cordó i, ja fa dies que els ajunta: és un CORDO UMBILICAL amb la comPLACENTA del UTERIBEX que els alimenta i aclama sense aturador. Es coneixen des de fa més de quaranta anys, potser més. Cansats de dissimular amb pseudosocialistes i falsos liberals, ara ja es podran treure la careta. Si poguessin tornarien a posar de moda les camises blaves. Però sabran esperar, no fos cas que…

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes