Contemplar la bellesa dels presseguers en flor, el ‘hanami’ de les Terres de Ponent

  • Durant dues setmanes, els camps d’Aitona viuen un esclat de color rosa amb la floració del presseguer

VilaWeb
Redacció
03.03.2018 - 01:55

Al Japó, el ‘hanami’ és una activitat molt freqüent a la primavera que consisteix a anar a contemplar la floració dels arbres. Una de les més concorregudes és la que es fa amb la flor del cirerer, la ‘sakura’, que fins i tot va acompanyada d’una festa. Però aquesta activitat, que deriva de la filosofia zen, també es pot fer amb la floració dels pruners o qualsevol altre arbre. I des de fa poc temps, les Terres de Ponent tenen la seva versió del ‘hanami’ amb la ruta de la flor rosa del presseguer, que es fa en diversos indrets on abunden els camps d’arbres fruiters.

A partir d’ara i durant un parell de setmanes, el presseguer comença a florir i ho fa amb una flor de color rosat. I en indrets on hi ha milers de presseguers, com ara la zona del Baix Segre, l’espectacle és una meravella. Una autèntica explosió de color amb una durada molt efímera. Per això a Aitona organitzen aquesta ruta, que a més té molt valor afegit. Dura unes tres hores aproximadament i es divideix en dues parts. La primera, la guia un pagès que explica totes les coses que cal saber sobre el cicle i el cultiu de la fruita de pinyol. També es fan parades en diversos miradors i entre els camps per a poder admirar el paisatge. I la segona part és una visita pel nucli de la població que explica el patrimoni arquitectònic i cultural de la zona.

En el cas d’Aitona, rere aquesta iniciativa hi ha Fruiturisme, un projecte que vol difondre la riquesa natural, cultural i patrimonial del món de la fruita dolça. Per això no tan sols organitzen la ruta dels presseguers en flor a la primavera sinó que durant l’any ofereixen tot d’activitats turístiques al voltant del principal conreu de la vila. Així, el juny es pot contemplar el naixement del fruit i, durant l’estiu, es pot participar en la recol·lecció i degustació de les varietats que es conreen a la zona. A més, també s’organitzen rutes fotogràfiques, rutes per a fer corrents i una altra d’inspirada en El segon origen, el film dirigit per Carles Porta (i en un començament, per Bigas Luna) inspirant-se en el llibre de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del segon origen i que es va filmar a Aitona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any