Barcelona torna a acollir la Diada de l’Onze de setembre, enguany amb el lema ‘Fem la República Catalana’. Les entitats sobiranistes esperen una mobilització multitudinària, en què milers de persones omplin la Diagonal i uneixin la plaça de les Glòries amb el palau Reial. Segons les últimes dades facilitades per l’ANC, ja hi ha més de 460.000 inscrits.

Per arribar-hi de fora de Barcelona ja hi ha 1.500 autocars plens i en algunes poblacions ja no hi ha places lliures. Per això, a la xarxa s’ha activat l’etiqueta #DiadaenCompanyia, per compartir les places dels vehicles privats. Però a qui es desplaci de fora de Barcelona en vehicle privat es recomana d’arribar-hi amb antelació i d’aparcar lluny del centre. A més, es demana que l’arribada a la manifestació sigui esglaonada per evitar situacions de saturació.

Els Mossos d’Esquadra treballaran per garantir la seguretat i l’ordre públic durant els actes. Per això establiran un dispositiu policíac que permeti que tots els esdeveniments transcorrin amb normalitat. Com és habitual, els Mossos treballaran de manera coordinada amb els cossos d’emergències i amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Afectacions al trànsit
Els primers talls de trànsit han estat a la mitjanit, quan la calçada central de l’avinguda Diagonal davant del Palau Reial de Pedralbes ha estat tallada al trànsit per tasques de muntatge, amb la qual cosa són afectades les sortides de la ciutat i l’entrada pel tronc central de la B-23. L’entrada lateral de la Diagonal es mantindrà oberta fins a primera hora del matí i no es reobrirà fins a les 23.00.

Durant tot el dia hi haurà afectacions a la mobilitat en punts amb activitat institucional (ofrenes florals, etc.), tot i que les més importants seran a la tarda. A les 14.00, i quan ho requereixi l’acumulació de participants de la concentració ciutadana de la tarda, s’anirà tallant progressivament el trànsit a la resta de l’avinguda Diagonal, de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial, fet que també generarà afectacions a les vies transversals. El cos de policia barceloní també hi farà els desviaments corresponents i a les 20.00, els carrers s’aniran reobrint gradualment.

Ateses les dificultats de connexió rodada entre els costats mar i muntanya, i Llobregat i Besòs de la ciutat, es recomana d’evitar de circular amb vehicles privats pel centre durant l’horari d’afectació de la concentració. En tot cas, s’aconsella als conductors d’utilitzar preferentment la ronda del Mig, la ronda Litoral (B10) i la ronda de Dalt (B20).

Reforç al transport públic
TMB ha reforçat la xarxa de metro, tant al començament com al final de la manifestació. Entre les 14.30 i les 21.30, el metro oferirà la mateixa capacitat d’un dia feiner i a més, reforçarà les línies 9 i 10 Nord i Sud. En previsió de la multitudinària concentració de persones prevista a l’exterior, recomana d’evitar les estacions de Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3), Diagonal (L3 i L5), Verdaguer (L4 i L5) i Monumental (L2) a partir de les 16.00 i utilitzar com a estacions alternatives per a arribar-hi Zona Universitària (L3/L9S) o Les Corts (L3) i Girona (L4) o Passeig de Gràcia (L2/L3/L4).

Quant a les línies d’autobús, hi hauran alteracions en el recorregut de 35 línies que circulen habitualment pel centre de la ciutat. Entre les 6.00 i les 14.00, desviaran les línies D50, H16, 19, 39, 47, 55 i 62. Entre les 15.00 i les 21.00 desviaran i limitaran els recorreguts de les línies D40, D50, H6, H8, H10, H12, V3, V5, V7, V9, V11, V13, V15, V17, V21, 6, 7, 19, 22, 24, 27, 33, 34, 39, 45, 47, 55, 59, 62, 63, 67, 68, 78, 92, 113 i Bus Turístic (Ruta Vermella i Blava). També són previstes afectacions a les interurbanes que entren per Zona Universitària, que poden acabar el recorregut abans d’arribar a Palau Reial.

El Trambaix reforçarà el servei i posarà en circulació tramvies dobles entre les 11.00 i les 22.30, excepte durant la manifestació. Quan l’afluència de persones a la zona afectada ho aconselli, el recorregut de les línies acabarà a la parada d’Ernest Lluch i el servei total es reprendrà un cop s’hagi acabat la manifestació. La línia T4 del Trambesòs disposarà d’unitats dobles entre les 10.00 i les 22.00.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el servei a les línies Metropolitanes. La línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir de les 11.00 incrementant l’afluència de trens. En total hi circularan 942 trens, 453 més que  en un dia festiu habitual. A més, els trens de la línia L6-Sarrià passaran a fer servei d’S5-Sant Cugat entre les 15.00 i les 23.00 i ampliaran, doncs, l’oferta de trens al Vallès.

A la línia Llobregat-Anoia se circularà en horari de dia feiner i circularan un total de 390 trens, 170 més dels d’un dia festiu habitual. Així mateix, reforçaran el servei dels trens entre Barcelona i Manresa i entre Barcelona i Igualada amb el doble la seva capacitat, amb trens de sis cotxes.

Renfe també oferirà un dispositiu especial amb un increment de trens entre les 14.00 i les 22.00. Quant els serveis regionals que connecten amb Girona, Lleida i Tarragona, circularà en l’horari habitual d’un dia festiu.

Estacionament dels vehicles privats
A partir de les 7.00  serà prohibit d’estacionar-hi vehicles, (incloses motos i bicicletes en calçades, voreres i espais reservats) als àmbits següents:

  • John M. Keynes (ambdós costats).
  • Pere Duran Farell (ambdós costats).
  • Av. Diagonal (calçada mar), entre pl. Francesc Macià i pl. Cinc d’Oros.
  • Av. Diagonal (calçada muntanya), entre pl. Cinc d’Oros i Calvet.
  • Av. Diagonal (calçada mar, ambdós costats), entre Consell de Cent i Castillejos.
  • Av. Diagonal (calçada muntanya, ambdós costats), entre Castillejos i Lepant.
  • Av. Diagonal (calçada muntanya, costat muntanya), entre Lepant i Aragó.
  • Pl. Francesc Macià, costat mar, entre av. Josep Tarradellas (calçada ascendent) i el lateral mar de l’av. Diagonal (costat Besòs).

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.