El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el 14 de febrer es reunirà a València la comissió mixta de la Generalitat  i el Ministeri de Transports espanyol sobre la Rodalia ferroviària. En la primera sessió de control de l’any a les Corts, també ha anunciat la creació d’un bitllet ‘bo-Falles’, que serà vàlid per a viatjar de manera il·limitada durant la setmana de la festivitat, i també per la Magdalena i les Fogueres.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha dit que els valencians patien ‘el pitjor servei de Rodalia’ de l’estat espanyol i ha recordat que l’any passat es van anul·lar una mitjana de vint-i-un trens cada dia. Ferri ha exigit la transferència de les competències del servei, perquè ‘a Madrid no volen o no saben gestionar-lo bé’. Puig ha contestat que exigirien al govern espanyol que se’n comencés a parlar a la comissió del dia 14, però que mai no acceptaran la transferència si no va acompanyada del recursos necessaris. 

Durant la seva intervenció en el ple, Ferri ha penjat a la tribuna un triangle rosa, símbol amb què els nazis identificaven les persones LGTBI en els camps d’extermini, i ha dit: ‘Qui nega el passat està disposat a repetir-lo; nazis, mai més’. La setmana passada, els regidors de Vox a València van impedir una declaració institucional del consistori sobre el 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz perquè negaven la repressió a la població LGTBI, com deia el text. 

Puig també ha sol·licitat a les Corts que demà es convoqui una comissió mixta Consell-Corts per a preparar ‘la posició valenciana’ al pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, defensarà el pagament de l’IVA però també un finançament just.

La síndica del PP, Isabel Bonig, ha mostrat un requeriment al Consell de Ministres previ a la reclamació judicial dels 281 milions d’euros que deu de l’IVA, i s’ha ofert a trencar-lo si el ple del Consell començava aquest divendres el procés judicial per a reclamar allò que ‘correspon’ als valencians. ‘En la defensa dels valencians, prefereixo un front polític comú a fer la guerra política pel meu compte’, ha asseverat Bonig. Puig li ha atribuït ‘molta barra’ perquè, diu, el problema el va generar ‘exclusivament’ el govern del PP.

Toni Cantó, síndic de Ciutadans, ha lamentat que amb l’ampliació del Port de València es podria haver demanat una nova declaració d’impacte ambiental (DIA), cosa que, segons ell, ‘allunya’ inversions i ha acusat el Consell d’’incompetència’. Puig li ha respost que calia conciliar medi i sostenibilitat, i li ha recomanat de ‘virar més cap al centre’. Durant el debat, el diputat de la formació taronja Emigdio Tormo ha dit que els socialistes governaven ‘amb els hereus dels qui mataven socialistes’. El conseller Arcadi España ho ha qualificat d’’intolerable’ i li ha demanat respecte.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb