Conferència.- Rajoy avisa a CA que la recaptació està 20.000 milions per baix del 2007 i seguixen els desequilibris

  • Situa com a riscos la tendència al proteccionisme i la pujada del preu del petroli i dels tipus d'interès

VilaWeb
Redacció
17.01.2017 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Situa com a riscos la tendència al proteccionisme i la pujada del preu del petroli i dels tipus d’interès

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha explicat este dimarts que el PIB es recuperarà en el primer semestre de l’any a nivells anteriors a la crisi, però ha advertit a les comunitats autònomes que la recaptació seguix estant 20.000 milions per baix de l’any 2007, en què va començar la recessió econòmica, han indicat fonts de Moncloa.

El cap de l’Executiu ha dibuixat este escenari en la seua intervenció inicial a porta tancada en la VI Conferència de Presidents que se celebra al Senat amb tots els presidents autonòmics i els de les ciutats de Ceuta-Melilla, llevat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari, Iñigo Urkullu

Rajoy ha enumerat una sèrie de dades econòmiques i riscos als quals s’enfronta Espanya per a deixar clar el marc al qual cal atindre’s davant de la negociació del finançament autonòmic i altres qüestions que començaran a abordar-se precisament este dimarts en la Conferència de Presidents.

CREAR 400.000 LLOCS DE TREBALL

En el seu discurs, el president del Govern ha indicat que a la primera meitat de 2017 es pot haver recuperat tot el PIB destruït per la crisi, que ha sigut el 10%, i ha apuntat que es crearan uns 400.000 llocs de treball, el que portarà la taxa d’atur al 17,6% aproximadament.

Segons ha dit, estes dades dibuixen una situació millor que la que havia en 2012, però ha subratllat que seguixen persistint els “desequilibris”. Entre ells, ha citat els problemes de recaptació perquè encara no s’ha recuperat la recaptació que havia el 2007, que està 20.000 milions per baix.

A més, ha assenyalat que la despesa en pensions ha augmentat en 40.000 milions. Per tot això, el cap de l’Executiu ha insistit que enguany es recuperarà riquesa perduda, si bé encara queda per recuperar feina i recaptació.

A continuació, ha detallat les dades concretes de despesa social: en pensions suposen el 28,3%; en sanitat, el 14,2%, en educació, el 9,3%; en desocupació el 4,4% i unes altres despeses que arriben al 4,5%. Igualment ha recordat que hi ha 14 milions de persones que reben algun tipus de prestació, de manera que la despesa social se situa per damunt del 70%, segons les mateixes fonts de Moncloa.

PRESERVAR L’ESTAT DEL BENESTAR

Rajoy ha situat com a objectius mantindre la sendera de consolidació fiscal, créixer i crear feina i incrementar la recaptació als nivells previs a la crisi. I ha afegit que serà important l’acord de la subcomissió creada al Congrés en matèria de pensions perquè és un assumpte d’Estat que, segons la seua opinió, cal resoldre. “El gran repte és preservar l’Estat del Benestar i si és possible, millorar-lo”, ha dit davant dels presidents autonòmics.

Pel que fa als reptes, el president del Govern ha citat en primer lloc la gestió del ‘Brexit’, que afecta tant Europa com Espanya. Segons ha recalcat, l’impacte del ‘Brexit’ en l’economia espanyola és un repte al qual cal fer front.

Entre d’altres reptes i riscos ha situat l’increment del preu del petroli i el seu impacte en la inflació; les tendències proteccionistes perquè Espanya és un país exportador; i la possible pujada dels tipus d’interès.

En el pla europeu, el president del Govern ha fet un altre cop èmfasi en com se’n va a resoldre el ‘Brexit’, ha assenyalat que han d’anar en el mateix paquet les quatre llibertats (circulació de béns, serveis, capitals i persones) i ha avisat que no hi pot haver un ‘club a la carta’ a Europa. Segons ha afegit, Espanya sempre ha defensat una major integració i així ho seguirà fent.

També ha fet una reflexió sobre la millor manera de combatre les forces antieuropeistes i populistes, apostant per arribar a acords en matèries importants que afecten els ciutadans com l’educació, la sanitat, els serveis socials, l’atur juvenil, la immigració. Alhora, ha advocat en este pla per a mantindre la seguretat interior i la lluita contra el terrorisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes