Les primàries de Compromís encara no estan garantides. Aquestes últimes setmanes, Iniciativa havia insinuat que calia reformular-ne el model perquè afavoria qui tenia més militants, és a dir, el Bloc. De tota manera, les dues formacions continuen optant per aquest model d’elecció de candidats i s’han emplaçat al setembre per debatre el reglament. L’acord no era tan evident com podia semblar. Els últims mesos, els dos partits s’havien distanciat a l’hora d’encarar el procés. El Bloc volia mantenir intacte el format de primàries obertes per a totes les candidatures i fins i tot ampliar-ne algun aspecte, i Iniciativa s’hi mostrava reticent perquè considerava que aquest disseny beneficiava la formació nacionalista pel fet de tenir més afiliats. És més, al partit que dirigeix Mónica Oltra s’inclinava més perquè prèviament cada força política dirimís el seu candidat i després es confirmés la llista conjuntament.

Però totes dues formacions han acostat posicions i la necessitat de fer primàries en un format semblant al del 2015 s’ha considerat prioritària, encara que el Bloc no descarta la possibilitat d’introduir algunes modificacions en el procés –en principi, sense gaire rellevància. La negociació començarà el setembre sobre el fet que les primàries –que seran obertes com ara– puguin fer-se a principi del 2019.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.