comprar

Aquesta setmana s’han pres diverses decisions al país sobre els comerços i centres comercials. En general, es mantenen les limitacions horàries i de cabuda, però hi ha diferències substancials entre els dies que poden obrir segons el territori i si són considerats essencials o no. Tot seguit, resumim com és la situació al país.

Catalunya

Els centres comercials i les botigues de més de quatre-cents metres quadrats de serveis no essencials podran obrir a partir del dia 1 de març, de dilluns a divendres. O sigui que els dissabtes 27 de febrer i 6 de març romandran tancats aquest tipus d’establiment.

Els comerços i serveis essencials, sí que podran obrir els dissabtes tal com feien fins ara. L’únic canvi és que els establiments d’aquest tipus ubicats dins un centre comercial podran tenir obert els dissabtes, a partir de la setmana del 2 de març.

Comerços i serveis que es consideren essencials: alimentació i begudes, farmàcies, òptiques, ortopèdia, fisioteràpia, perruqueries, centres d’estètica, metges, premsa, papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i telecomunicacions, aliment d’animals de companyia i centres de veterinària, establiments de venda de productes higiènics, tintoreries, bugaderies, serveis relacionats amb l’aigua i l’electricitat, mitjans de comunicació, bancs i finances, advocats, serveis de missatgeria i lliurament a domicili, serveis informàtics essencials, centres de jardineria, concessionaris d’automòbils i ITV.

—Salut ha decidit de considerar les llibreries establiments culturals, de manera que també poden obrir de dilluns a dissabte.

—Tots els comerços han de tancar a les 21.00, llevat dels que serveixen menjar per a endur-se, que poden allargar l’horari fins a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

 

Les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya

País Valencià

Les mesures relatives als comerços i centres comercials no han variat i romanen oberts cada dia de la setmana. A més, s’ha ampliat l’horari fins a les 20.00, amb una cabuda del 50% de la capacitat. El Consell ha identificat com a essencials la venda d’aliments (també per a animals de companyia), begudes, productes higiènics i ortopèdics, a més de les perruqueries, les òptiques i els establiments farmacèutics i sanitaris.

Es manté al 30% la cabuda permesa en grans superfícies comercials i en locals al detall, incloent-hi la capacitat dels aparcaments i els espais per a l’estacionament. Se n’exceptua l’activitat de comerços d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, perruqueria i veterinària, que continuarà al 50%.

Les restriccions contra la covid-19 al País Valencià

Illes

Els centres comercials poden obrir de dilluns a divendres fins a les 20.00 amb una limitació del 50% de cabuda. Han de romandre tancats els caps de setmana, tret de l’alimentació i altres activitats essencials com la higiene i les telecomunicacions, a més de la roba d’abrigar de la llar.

Andorra

Els establiments comercials són oberts amb les mesures d’higiene i seguretat i no hi ha confinament nocturn ni limitacions d’horaris. Ara mateix només poden accedir a Andorra a comprar els habitants de l’Alt Urgell i Catalunya Nord.

Catalunya Nord

El comerç essencial continua obert, amb l’única limitació del confinament nocturn a les sis del vespre per als comerços no essencials. No és possible d’accedir a Catalunya Nord des del sud, però sí des d’Andorra. Les grans superfícies –més de 20.000 metres quadrats– continuen tancades, tret de l’alimentació.

Franja de Ponent

A la Franja hi ha vigent un confinament provincial amb relació a l’Aragó, i el confinament nocturn s’ha ampliat fins a les 23.00. A les comarques de la demarcació d’Osca tots els comerços poden obrir fins a les 22.00, i a les de Saragossa i Terol fins a les 20.00, amb una cabuda del 25% en botigues al detall i centres comercials i del 50% en establiments d’alimentació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.