La Comissió Ciutat-Port denuncia que l’ampliació del port de València és il·legal

  • El projecte és als tribunals de justícia, pendent d'un recurs

VilaWeb
Redacció
14.12.2023 - 17:16
Actualització: 14.12.2023 - 17:50

El ministre de Transports espanyol, Óscar Puente, ha anunciat avui, durant la seua visita al port de València, que el consell de ministres aprovarà dimarts l’ampliació nord del port. La plataforma ciutadana Comissió Ciutat-Port ha denunciat la il·legalitat d’autoritzar les obres, perquè el projecte es troba als tribunals de justícia pendent de recurs, i ha advertit que seria una greu irresponsabilitat.

“Un govern progressista que s’autoproclama actor decidit en la lluita contra l’emergència climàtica no pot autoritzar un projecte qüestionat per la comunitat científica; rebutjat per moviments ciutadans i ecologistes; i denunciat pels treballadors del sector. Aquest projecte és paradigma d’especulació i la seua aprovació consagraria la primacia de l’interès privat sobre l’interès públic”, han dit en un comunicat.

La comissió, integrada per més de dues-centes organitzacions, col·lectius i associacions veïnals, s’oposa fermament a l’ampliació i demanen no només que se suspenga, sinó que es revertisca. Argumenten que no respon a cap necessitat real de l’economia valenciana ni aporta valor afegit al comerç local. Denuncien que representa una amenaça molt preocupant per al territori i senys d’identitat com són l’Albufera, l’horta i les platges, i que posa en risc la salut pública. També assenyalen que destruirà ocupació i que les actuals infrastructures són més que suficients per a donar servei a un trànsit portuari en descens.

A més a més, apunten que la seua aprovació generarà expectatives i drets en l’empresa beneficiària, “que no dubtarà a exigir exorbitants indemnitzacions quan els tribunals declaren la nul·litat del projecte.”

“Un sector, cada vegada més significatiu, de la ciutadania valenciana venim manifestant una clara voluntat de decreixement en relació amb l’afectació del comerç internacional en el nostre territori; una ciutat a favor del comerç local i de proximitat a tots els nivells. Una idea més que necessària en un context de crisi climàtica, que es mostra íntegrament incompatible amb l’auge els macroprojectes portuaris”, han dit.

Així, han posat en qüestió les paraules del president espanyol Pedro Sánchez en la seua sessió d’investidura, quan va dir que “la urgència i l’escala de la transició ecològica ens aclapara i fins i tot ens espanta […], una emergència que ens obliga a transformar les nostres economies, els nostres hàbits de consum, també la nostra mobilitat, la política energètica… Tot això per a conservar un planeta habitable tant per a les generacions presents com per a les generacions futures”.

“Potser l’ampliació del Port de València encaixa en el nou paradigma de descarbonització i energies netes que defensa la ministra Teresa Ribera des de la COP28 fa escassos dies? Potser és coherent el ministre Óscar Puente lamentant-se un dia de la rapidesa i l’escala amb la qual el canvi climàtic està transformant el nostre planeta i al següent ampliar el Port de València?”, han ironitzat.

Han recordat que la decisió encara no s’ha adoptat i que el govern espanyol és a temps d’aturar el projecte i a fer efectives les mesures per a fer front a l’emergència climàtica. “L’interès general no pot sucumbir davant els interessos lucratius d’uns pocs. Per a això se’ls ha votat, complisquen amb la seua obligació”, han acabat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any