Des d’avui, les restriccions contra la covid seran una mica menys intenses a gran part del país. L’avenç de la vaccinació entre les persones de més edat i l’arribada del bon temps, que fa que moltes relacions socials es facin a l’aire lliure i, per tant, més ventilades, han afavorit la millora dels indicadors epidemiològics. Passades tres setmanes des de Setmana Santa, i havent comprovat que no van créixer els casos de covid, els governs del país han decidit de començar a relaxar les mesures aplicades fins ara amb la vista posada al 9 de maig, quan s’acabarà l’estat d’alarma i algunes mesures com ara el confinament nocturn.

A Catalunya, el canvi més important és l’aixecament del confinament comarcal i la recuperació de la mobilitat interior. A més, els estudiants de batxillerat tornen a les aules i la restauració dels centres comercials pot obrir en el mateix horari que la resta, fins a les 17.00. També s’amplia la cabuda en activitats religioses i esportives, del 30% al 50%, el comerç ja no té limitació d’espai, tot i quedar-se en la cabuda del 30%, i poden obrir els espais infantils lúdics amb aquesta mateixa limitació de cabuda, però sense restauració. Es manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, però ja no cal que siguin de dues bombolles diferents com a màxim.

Sàmper diu que el comitè del PROCICAT estudia si permet als restaurants de servir sopars

Més enllà d’aquests canvis, es manté el gruix de les restriccions, com ara les franges horàries de bars i restaurants, el confinament perimetral de Catalunya (tot i que es podrà anar a Andorra) i el confinament nocturn a partir de les 22.00.

Quines són les mesures vigents contra la covid-19 a Catalunya?

El País Valencià estrena horaris de tancament a la restauració i al comerç, que poden obrir fins a les 22.00, i l’ampliació de la cabuda a cerimònies i més activitats: 75% a les activitats culturals i 50% a les cerimònies i celebracions. Puja del 30% al 50% la cabuda en instal·lacions esportives tancades i en piscines tancades, el mateix percentatge que s’aplicarà a l’ús de vestidors i dutxes. Les activitats esportives poden fer-se en grups màxims de deu persones en instal·lacions tancades, on serà obligatori utilitzar la màscara, i de vint persones a l’aire lliure, on no serà exigible.

D’una altra banda, es prorroguen el confinament nocturn entre les 22.00 i les 6.00, el tancament perimetral i les limitacions de les reunions socials a sis persones en espais públics i a dos nuclis de convivència dins els domicilis. També es manté al 100% la cabuda a les terrasses i al 33% a l’interior de bars i restaurants. La cabuda permesa a les grans superfícies comercials i a locals al detall, incloent-hi la capacitat dels aparcaments i els espais per a l’estacionament, continua essent del 30%.

Quines són les noves restriccions contra la covid-19 al País Valencià?

A les Illes Balears i Pitiüses el relaxament de les mesures va començar dissabte. La situació és diferent a cada illa, tot i que hi ha canvis a les mesures que són comunes, com ara el retard del confinament nocturn a les 23.00, que serà vigent fins a les 6.00, i la possibilitat de fer trobades a l’aire lliure fins de sis persones sense límit de nuclis de convivència. A Mallorca el comerç i les grans superfícies poden tancar a les 21.00, i s’hi manté la cabuda màxima del 75%, del 50% si es tracta de grans superfícies. La restauració pot oferir el 100% de la cabuda a l’exterior, amb un màxim de quatre persones per taula, tot i que ara ja no hi ha límit de nuclis de convivència. A més, s’amplia l’horari fins a les 22.30, tret del divendres, el dissabte i el diumenge, que continuen havent de tancar a les 17.00. L’interior continua tancat.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

A Menorca el comerç i les grans superfícies poden tancar a les 22.00. Bars i restaurants poden tenir obertes les terrasses fins a les 22.30 amb el 100% de la cabuda i taules fins a sis persones sense límit de nuclis de convivència, tot i que el divendres, el dissabte i el diumenge han de tancar entre les 18.00 i les 20.00 i poden tornar a obrir de 20.00 a 22.30 per servir sopars. A l’interior es manté el límit del 50% de la cabuda, de quatre persones de dos nuclis de convivència a tot estirar per taula i el tancament a les 17.00, tot i que el divendres, el dissabte i el diumenge poden tancar a les 18.00.

El comerç i les grans superfícies d’Eivissa poden tancar a les 21.00; hauran de mantenir el 75% de la cabuda màxima, el 50% a les grans superfícies. Bars i restaurants poden obrir l’exterior al 100% amb taules fins a quatre persones, sense límit de nuclis de convivència, fins a les 22.30, tot i que durant la franja entre les 17.00 i les 20.00 han de continuar tancats. El divendres, el dissabte i el diumenge les terrasses han de tancar a les 17.00. Els interiors continuen tancats.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Finalment, a Formentera el comerç i les grans superfícies poden tancar a les 22.00. La restauració pot tenir obertes les terrasses fins a les 22.30 amb el 100% de la cabuda i taules fins a sis persones sense límit de nuclis de convivència, tot i que el divendres, el dissabte i el diumenge han de tancar entre les 18.00 i les 20.00 i poden tornar a obrir de 20.00 a 22.30 per servir sopars. A l’interior continua vigent el límit del 50% de la cabuda, de quatre persones de dos nuclis de convivència a tot estirar per taula i el tancament a les 17.00, tot i que el divendres, el dissabte i el diumenge poden tancar a les 18.00.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.