Cavall i caixer en mig del 'jaleo'

A Menorca, les festes les protagonitzen els cavalls, i d’ençà del tradicional Sant Joan a Ciutadella diverses poblacions reten homenatge als seus patrons amb cavalcades de cavalls, caragols i ‘jaleos’. Aquest cap de setmana és el torn d’Alaior i la tradicional festa de Sant Llorenç.

És una festa molt antiga, amb més de set-cents anys d’història, que se celebra cada cap de setmana posterior al 10 d’agost. Enguany, a la festa protagonitzada pels cavalls hi participaran 96 caixers (genets).

Aquesta tarda, es fa el pregó, que va a càrrec de Pau Sintes, pintor i publicista del poble. A més, es lliurarà el penó de Sant Llorenç al caixer fadrí, acompanyat del caixer pagès, el caixer menestral i el flabioler.

Dissabte, a les dotze del migdia, hi haurà la cercavila musical pels carrers del poble. A dos quarts de cinc de la tarda, sortiran de l’ajuntament diverses colles geganteres de l’illa, i a les cinc començarà l’esperada ‘qualcada’, que recollirà els caixers. Un cop recollits, es faran els caragols, en què cavalls i caixers engalanats d’època fan voltes pel poble. Posteriorment, tindrà lloc el ‘jaleo’, l’entrada individual de cada cavall a la plaça principal en què mostra als espectadors les seves habilitats per a saltar sobre les potes de darrere, al mateix temps que el públic crida, aplaudeix i anima l’animal.

Diumenge, el procediment serà similar. A les nou del matí, hi haurà el replec de la cavalcada, que novament recollirà tots els caixers per celebrar la Missa de Caixers. Posteriorment, els caixers tornaran a fer un caragol pel poble i es dirigiran a la plaça per començar el ‘jaleo’, interpretat per la banda de música del Migjorn Gran. A dos quarts de nou del vespre, es farà la desfilada de carrosses sota el lema ‘Novel·les de Jules Verne’ i a les 00.30 hi haurà l’esclat del castell de focs artificials com a colofó de la festa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb