Com serà el Sant Joan del 2021? Tota la informació

  • Quantes persones es poden reunir aquesta revetlla? Hi haurà fogueres? Quines platges seran obertes per a fer-hi celebracions? Tota la informació de les revetlles de Sant Joan

VilaWeb

Redacció

22.06.2021 - 21:50
Actualització: 23.06.2021 - 15:13

L’any passat els Països Catalans van viure un Sant Joan molt diferent. La pandèmia el va afectar de ple. Enguany, gràcies a la vaccinació, les xifres de contagis de la covid-19 han millorat. Tanmateix, la celebració de la revetlla no podrà ser com abans de la pandèmia. Per exemple, dues celebracions molt importants d’aquestes dates, les festes de Sant Joan de Menorca i les Fogueres d’Alacant, enguany tampoc no se celebraran. En canvi, al Pirineu sí que es tornaran a veure baixar les falles.

Com més va, més es flexibilitzen les restriccions, però encara n’hi ha de vigents. Us expliquem les més importants:

Quantes persones es poden reunir aquesta revetlla?

Al Principat i al País Valencià ja s‘ha aixecat el límit de participants en les reunions socials de no convivents, tant en l’àmbit públic com en el privat. El màxim de deu és tan sols una recomanació, però es permet que siguin més. Tanmateix, als bars i als restaurants sí que hi ha límits. A Catalunya, en aquests locals només es poden reunir deu persones a l’exterior i sis a l’interior. Al País Valencià, l’ocupació de les taules serà d’un màxim de deu. I a les Illes, un màxim de quinze.

La Generalitat de Catalunya recorda que la revetlla s’hauria de celebrar en grups reduïts. No es permeten les aglomeracions i es recomana que es mantingui la distància física.

Hi haurà fogueres?

Després d’un any sense fogueres, enguany en tornaran a cremar, si bé amb no tanta força. Encara som molt lluny de recuperar la celebració tal com era abans, perquè la covid-19 ha tocat de ple aquesta tradició ancestral. Per exemple, a Barcelona tornarà a haver-hi fogueres, però en una xifra reduïda dràsticament: només se n’encendran una quinzena. Per una altra banda, a partir d’enguany les fogueres de Sant Joan de Barcelona tindran una nova normativa, tal com havia reclamat la plataforma #CrememBarcelona. Això ha de servir per a recuperar amb més força aquesta tradició.

Platges tancades o obertes?

L’any passat la major part d’ajuntaments van tancar les platges la nit de Sant Joan. Feia molt poc que s’havia posat punt final al primer estat d’alarma, i van decidir de restringir al màxim les possibles celebracions de la revetlla. Enguany hi ha més ajuntaments que les han obertes. Tanmateix, al País Valencià i a les Illes, la gran majoria ha decidit de tancar-hi l’accés. 

Concretament, al País Valencià, a les demarcacions de Castelló i València han optat per tancar-les per evitar aglomeracions. A Castelló hi prohibiran l’accés a partir d’avui a les 20.00 hores i fins demà a les 6.00. A València, es començaran a desallotjar les platges a les 19.00 i se’n tancarà tot el perímetre per evitar entrompades i aglomeracions. Prop de quatre-cents policies vigilaran que no es faci revetlla als més de vint quilòmetres de platges de la ciutat de València. També tancaran les de Xàbia, Dénia i Sagunt. En algunes altres, com ara a Gandia, s’hi restringirà l’accés.

A les Illes hi ha ajuntaments que també restringiran l’accés a les platges. A Palma, es tancaran avui a les 19.00. En canvi, a Alcúdia seran obertes fins a les 21.00.

Al Principat, a diferència de la resta del país, la major part d’ajuntaments deixen les platges obertes. Fins i tot grans municipis com ara Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs, on les últimes setmanes hi ha hagut grans aglomeracions a les platges de gent bevent, les mantindran obertes. Això sí, els consistoris recorden que hi haurà controls de policia que vetllaran perquè es compleixin les restriccions contra la covid-19.

En canvi, poblacions com ara Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat, Sitges i Vilanova i la Geltrú les tindran tancades tota la revetlla. Només es podrà anar als restaurants a sopar.

Els municipis del Maresme i la Costa Brava mantindran la platja oberta, si bé en algunes es faran controls per evitar que s’hi acumuli gent. A Tarragona, l’ajuntament hi permetrà l’accés, però no les fogueres.

Evitar de compartir menjar i estris de cuina

A l’hora d’organitzar àpats per Sant Joan, Protecció Civil recorda que és molt important de no compartir menjar i estris a l’hora dels àpats. És a dir, no es poden compartir coberts, begudes ni menjar, que són considerats una font de contagi important.

Evitar d’utilitzar gel hidroalcohòlic amb els petards

A les precaucions habituals d’aquesta festa –amb els petards, coets, fogueres, cremades i incendis forestals–, enguany s’hi afegiran les sorgides de la pandèmia, sobretot la màscara, la rentada de mans i la distància de seguretat.

A més, les autoritats recomanen de no portar gel hidroalcohòlic durant la revetlla si hi ha la intenció de tirar petards, perquè creix el risc de cremades. Diuen que és millor que aquest Sant Joan tothom es renti les mans amb aigua i sabó i no faci servir tant el gel hidroalcohòlic. També caldrà extremar la precaució per evitar que les espurnes de les fogueres vagin a parar a les màscares, que es poden inflamar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem