Foguera de Sant Joan

L’any passat els Països Catalans van viure un Sant Joan molt diferent. La pandèmia el va afectar de ple. Enguany, gràcies a la vaccinació, les xifres de contagis de la covid-19 han millorat. Tanmateix, la celebració de la revetlla no podrà ser com abans de la pandèmia. Per exemple, dues celebracions molt importants d’aquestes dates, les festes de Sant Joan de Menorca i les Fogueres d’Alacant, enguany tampoc no se celebraran. En canvi, al Pirineu sí que es tornaran a veure baixar les falles.

Com més va, més es flexibilitzen les restriccions, però encara n’hi ha de vigents. Us expliquem les més importants:

Quantes persones es poden reunir aquesta revetlla?

Al Principat i al País Valencià ja s‘ha aixecat el límit de participants en les reunions socials de no convivents, tant en l’àmbit públic com en el privat. El màxim de deu és tan sols una recomanació, però es permet que siguin més. Tanmateix, als bars i als restaurants sí que hi ha límits. A Catalunya, en aquests locals només es poden reunir deu persones a l’exterior i sis a l’interior. Al País Valencià, l’ocupació de les taules serà d’un màxim de deu. I a les Illes, un màxim de quinze.

La Generalitat de Catalunya recorda que la revetlla s’hauria de celebrar en grups reduïts. No es permeten les aglomeracions i es recomana que es mantingui la distància física.

Vint coses que no sabíeu de la coca de Sant Joan

Hi haurà fogueres?

Després d’un any sense fogueres, enguany en tornaran a cremar, si bé amb no tanta força. Encara som molt lluny de recuperar la celebració tal com era abans, perquè la covid-19 ha tocat de ple aquesta tradició ancestral. Per exemple, a Barcelona tornarà a haver-hi fogueres, però en una xifra reduïda dràsticament: només se n’encendran una quinzena. Per una altra banda, a partir d’enguany les fogueres de Sant Joan de Barcelona tindran una nova normativa, tal com havia reclamat la plataforma #CrememBarcelona. Això ha de servir per a recuperar amb més força aquesta tradició.

La Flama del Canigó torna a encendre les fogueres dels Països Catalans

Platges tancades o obertes?

L’any passat la major part d’ajuntaments van tancar les platges la nit de Sant Joan. Feia molt poc que s’havia posat punt final al primer estat d’alarma, i van decidir de restringir al màxim les possibles celebracions de la revetlla. Enguany hi ha més ajuntaments que les han obertes. Tanmateix, al País Valencià i a les Illes, la gran majoria ha decidit de tancar-hi l’accés. 

Concretament, al País Valencià, a les demarcacions de Castelló i València han optat per tancar-les per evitar aglomeracions. A Castelló hi prohibiran l’accés a partir d’avui a les 20.00 hores i fins demà a les 6.00. A València, es començaran a desallotjar les platges a les 19.00 i se’n tancarà tot el perímetre per evitar entrompades i aglomeracions. Prop de quatre-cents policies vigilaran que no es faci revetlla als més de vint quilòmetres de platges de la ciutat de València. També tancaran les de Xàbia, Dénia i Sagunt. En algunes altres, com ara a Gandia, s’hi restringirà l’accés.

A les Illes hi ha ajuntaments que també restringiran l’accés a les platges. A Palma, es tancaran avui a les 19.00. En canvi, a Alcúdia seran obertes fins a les 21.00.

Al Principat, a diferència de la resta del país, la major part d’ajuntaments deixen les platges obertes. Fins i tot grans municipis com ara Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs, on les últimes setmanes hi ha hagut grans aglomeracions a les platges de gent bevent, les mantindran obertes. Això sí, els consistoris recorden que hi haurà controls de policia que vetllaran perquè es compleixin les restriccions contra la covid-19.

En canvi, poblacions com ara Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat, Sitges i Vilanova i la Geltrú les tindran tancades tota la revetlla. Només es podrà anar als restaurants a sopar.

Els municipis del Maresme i la Costa Brava mantindran la platja oberta, si bé en algunes es faran controls per evitar que s’hi acumuli gent. A Tarragona, l’ajuntament hi permetrà l’accés, però no les fogueres.

Quatre maneres diferents i fàcils de fer la coca de Sant Joan

Evitar de compartir menjar i estris de cuina

A l’hora d’organitzar àpats per Sant Joan, Protecció Civil recorda que és molt important de no compartir menjar i estris a l’hora dels àpats. És a dir, no es poden compartir coberts, begudes ni menjar, que són considerats una font de contagi important.

Evitar d’utilitzar gel hidroalcohòlic amb els petards

A les precaucions habituals d’aquesta festa –amb els petards, coets, fogueres, cremades i incendis forestals–, enguany s’hi afegiran les sorgides de la pandèmia, sobretot la màscara, la rentada de mans i la distància de seguretat.

A més, les autoritats recomanen de no portar gel hidroalcohòlic durant la revetlla si hi ha la intenció de tirar petards, perquè creix el risc de cremades. Diuen que és millor que aquest Sant Joan tothom es renti les mans amb aigua i sabó i no faci servir tant el gel hidroalcohòlic. També caldrà extremar la precaució per evitar que les espurnes de les fogueres vagin a parar a les màscares, que es poden inflamar.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.