L’arribada de l’estiu i l’embranzida en el ritme de vaccinació albiraven unes setmanes de gran mobilitat i viatges amb una certa normalitat. Però l’explosió de contagis detectats aquestes darreres setmanes ha fet que s’apliquin mesures noves. El creixement descontrolat d’infeccions per covid-19 s’ha repetit en molts països europeus. Què passa si algú vol anul·lar un viatge per motius personals relacionats amb la pandèmia i no perquè s’hagi cancel·lat el vol? A continuació us expliquem quin és el procediment que cal seguir.

La incidència de la covid-19 als Països Catalans en dades i gràfics

Com reclamar el reemborsament d’un viatge?

Tots els ciutadans de la Unió Europea tenen l’aval de la xarxa de Centres Europeus del Consumidor (CEC) per a posar una reclamació. El primer pas per a reclamar el reemborsament d’un vol, un bitllet de tren o unes altres activitats que no s’han pogut fer per la covid-19, és contactar amb l’empresa. L’usuari té un termini de catorze dies d’ençà del moment en què resulti impossible viatjar. Les companyies disposen d’un període de seixanta dies per a oferir una solució. Aquest nou termini es va establir durant l’estat d’alarma a través d’un reial decret perquè les empreses no se saturessin. En el procediment ordinari, les empreses tenen d’un període de trenta dies per a respondre la petició.

Dues vies de reclamació

Consum pot emprar dos mecanismes per a resoldre conflictes: l’arbitratge o la medicació. El primer és més feixuc, perquè el procediment es pot allargar entre tres mesos i sis. És una manera que no passa pas pels tribunals i que permet de resoldre reclamacions amb una resolució que té els mateixos efectes que una sentència judicial.

El segon, la mediació, és més àgil, i la fan servir la majoria d’aerolínies. Tan bon punt ha rebut la reclamació, Consum contacta amb l’empresa perquè arribi a un acord amb el consumidor.

Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?

I si no s’arriba a cap acord?

Les empreses tenen un termini de catorze dies per a retornar l’import a qui reclama. Però si no s’obté cap resposta, el pas següent és de reclamar-ho al servei públic de consum del municipi o comarca, o bé contactar amb l’Agència Catalana de Consum, amb l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris o la Direcció General de Consum de les Illes. L’organisme registra la reclamació i ho tramita a través de la resolució alternativa de conflictes. Si no es pot solucionar, s’ha de recórrer a la via judicial. En el cas de Catalunya, si el reclamant ho vol, també pot demanar assessorament a una organització de consumidors de Catalunya.

A Catalunya, Consum alerta d’un possible creixement de les reclamacions en diversos sectors, sobretot el transport, arran de l’augment de casos per la variant delta. Segons que relata Francesc Sutrias i Grau, director de l’Agència Catalana de Consum (ACC), la tendència a l’alça es notarà sobretot el mes de setembre perquè la gestió dels tràmits burocràtics acostumen a allargar-se.

Les reclamacions van créixer

L’any 2020, el nombre de reclamacions a l’Agència Catalana de Consum van créixer d’un 67% respecte del 2019 i en va rebre 28.700. Són sobretot demandes relacionades amb el transport i el transport aeri. Entre el març del 2020 i el juny del 2021, Consum ha gestionat 6.000 peticions relacionades amb incidències en el transport aeri. Un 75% de les reclamacions són relacionades amb la cancel·lació de vols. Vueling i Ryanair encapçalen la llista d’aerolínies que més reclamacions reben, seguit d’empreses com ara Edreams i Iberia.

L’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) també va detectar un creixement de reclamacions d’ençà del començament de la pandèmia. Durant la primera meitat del 2020 va rebre 7.654 reclamacions, un 20% més respecte del 2019. Per primera vegada, el sector dels viatges va desbancar el de les telecomunicacions. Els consumidors van fer reclamacions sobretot per viatges organitzats per Falles, Setmana Santa i Pasqua. En aquest el sector, Avacu va atendre 1.708 consultes i es van tramitar 120 reclamacions.

Quines són les noves restriccions contra la covid-19 al País Valencià?

La Direcció General de Consum de les Illes va resoldre satisfactòriament 1.578 reclamacions, un 40% de les quals relacionades directament amb la covid-19 durant el primer mig any de pandèmia. Segons que detalla la Conselleria de Salut i Consum, 273 reclamacions eren relacionades amb vols; 149 amb agències de viatges; 46 eren sobre allotjaments turístics i restauració, i la resta sobre activitats d’oci. Desglossat per illes, Menorca va rebre més incidències relacionades amb viatges, un 45% de reclamacions. A Mallorca i Eivissa, les reclamacions en el sector dels viatges són d’un 40% –494 de 1.252 a Mallorca i 65 de 164 a Eivissa.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.