Com era la cervesa que es bevia a la Menorca talaiòtica?

  • Una empresa elabora la beguda a partir de l'anàlisi de les restes vegetals trobades en els vasos dels jaciments arqueològics de l'illa

VilaWeb
Redacció
26.05.2021 - 16:53

Els habitants de Menorca entre els segles IV i II abans de Crist, els integrants de la cultura talaiòtica, elaboraven una beguda a partir d’unes herbes que s’han trobat com a vestigis en els anomenats vasos de fons alt. Era cervesa i la consumien en els enterraments. Al costat de les taules i talaiots. Ara s’ha pogut saber quines eren aquestes plantes perquè s’ha fet una anàlisi de les restes orgàniques i s’ha descobert que la beguda contenia blat, civada, mel, timó, romer i camamil·la. I a partir d’aquests ingredients, l’empresa menorquina, Grahame Pearce, n’ha elaborat una cervesa. Contemporània, però amb tot el poder evocador.

La directora del Museu de Menorca, Carol Desel, ha volgut explicar la importància d’aquest projecte: “Hem relacionat els vasos amb un ritual funerari on es menjava i es bevia, i vam enviar a analitzar-ne les restes orgàniques. Els experts ens han assegurat que allò era cervesa i hem iniciat un procés d’elaboració a partir de la troballa”. Se n’han fetes tres mil botelles que es vendran al mateix Museu de Menorca i a botigues especialitzades.

El vas alt on s’han trobat les pistes per a fer la cervesa del passat és un recipient de ceràmica, generalment molt decorat, que té el fons més elevat que el peu. Això genera una cambra d’aire. Aquests vasos s’han trobat dins espais simbòlics com ara santuaris o necròpolis funeràries.

Candidatura a la UNESCO

Per a Desel és important que una empresa local s’hagi sumat a la iniciativa que forma part del programa de suport a la candidatura a Patrimoni Cultural de la Humanitat  de la UNESCO de Menorca Talaiòtica.

La presentació de la cervesa talaiòtica ha coincidit amb la visita a Menorca d’Andrés Perelló, l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO per a analitzar amb les autoritats menorquines la candidatura per a l’any 2012. Perelló visitarà diferents jaciments arqueològics de l’illa i arreplegarà informació sobre la candidatura. 

El Consell Insular de Menorca ja va presentar l’any 2017 aquesta candidatura que no va rebre el suport del Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any