Juníper Serra, el ‘pare fundador’ de Califòrnia

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
21.08.2019 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Capitoli dels EUA
First St SE
Mapa a Google

Una de les atraccions turístiques per excel·lència de Washington DC, més enllà de la Casa Blanca, és el Capitoli, l’imponent edifici que allotja les dues cambres del Congrés dels Estats Units. A dins, hi podem trobar el National Statuary Hall, una immensa sala de dues plantes on hi ha un centenar d’escultures de personatges prominents dels EUA. Al costat de Dwight D. Eisenhower, Rosa Parks i George Washington, hi veiem el que és considerat ‘pare fundador’ de Califòrnia, el missioner fra Juníper (o Ginebró) Serra, nascut fa poc més de tres-cents anys a Petra (Mallorca).

Com es diu a la web del Capitoli, el pare Juníper Serra, nat Miquel Josep Serra i Ferrer a Mallorca el 24 de novembre de 1713, es va integrar a l’orde franciscà quan tenia setze anys i ‘ben aviat fou reconegut com un gran predicador’: ‘El seu somni era esdevenir missioner a Amèrica i per això el 1750 va arribar a la ciutat de Mèxic per a començar una nova vida.’

El 1769 un grup de frares provinents majoritàriament de la província franciscana de Mallorca, juntament amb soldats i oficials de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya (creada cinc anys abans), va començar una expedició colonitzadora i evangelitzadora al nord de Mèxic. Al capdavant dels primers, hi anava Juníper Serra, i dirigint els segons hi havia el primer governador de Califòrnia, el català Gaspar de Portolà.

De sud a nord, entre el 1769 i el 1782 l’expedició va marcar els camins que actualment han esdevingut les principals artèries de comunicació californianes, al llarg dels quals es van anar establint amb els anys forts militars i missions: San Diego de Alcalá (l’actual San Diego), San Carlos Borromeo de Carmelo i San Antonio de Padua (Monterey), San Gabriel Arcángel (l’actual Los Angeles), San Luis Obispo de Tolosa, San Juan Capistrano, San Francisco de Asís (l’actual San Francisco), Santa Clara de Asís i San Buenaventura (Ventura). A Monterey, una d’aquestes missions, Serra es va morir el 28 d’agost de 1784.

Com a primer cap dels frares franciscans a l’alta Califòrnia i per la seva decisiva contribució en la creació del futur i puixant estat de la costa oest, des del 1931 Serra és considerat ‘pare fundador’ de Califòrnia i consta així al Capitoli, on és un dels pocs personatges no nascuts en territori dels EUA presents a la sala de les escultures… malgrat les protestes periòdiques d’alguns grups que denuncien el paper dels missioners en l’eliminació física i cultural de les primeres nacions de Califòrnia.

I una mica més: El papa Francesc va canonitzar fra Juníper Serra el setembre del 2015 a la Basílica del Santuari Nacional de la Immaculada Concepció de Washington DC, on es va instal·lar una altra estàtua de l’anomenat ‘apòstol de Califòrnia’.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes