Cinc receptes amb fruites de tardor

  • Us mostrem cinc receptes imprescindibles, en què les fruites de la tardor són les autèntiques protagonistes

VilaWeb
Pessigades de taronja, ametlla i pinyons.
Redacció
05.10.2023 - 21:40

Som al començament de la tardor, una estació en què arriben noves fruites refrescants, com ara la poma, les magranes i les figues. També arriben els cítrics: mandarines, taronges i aranges. I és l’època en què es recullen les olives, que després s’hauran de processar perquè no ens les podem menjar crues; i, a més, és el moment de collir la fruita seca: ametlles, avellanes, nous… D’aquesta gran varietat, en sorgeixen receptes molt fàcils de fer, excel·lents i molt gustoses. N’hi ha de tota mena i per a tots els gusts. Us en mostrem cinc que no us podeu deixar perdre, en què les fruites de la tardor són les autèntiques protagonistes.

1. Poma al forn

La poma al forn és una recepta molt fàcil de preparar. Quan es cou al forn, l’aigua s’evapora i la polpa s’estova. Els glúcids i la fibra amb la temperatura es transformen i hi apareix un suc espès que s’anomena pectina. És un plat deliciós, amb propietats protectores de l’estómac. És una recepta fàcil de cuinar que pot fer perdre la mandra de menjar poma perquè no cal ni pelar-la: la polpa se separa tota sola de la pell o es pot menjar amb pell i tot!

Ingredients

  • Pomes Golden de mida gran;
  • 2 cullerades soperes d’aigua;
  • Un rajolí de vi blanc o de moscatell o de vi ranci o de vermut (qualsevol que tingueu a casa).

2. Amanida de tardor

Tot i que les amanides sembla que vinguin més de gust a l’estiu, en podem menjar tot l’any. És un plat que es presta molt a la imaginació, perquè admet moltes combinacions: se’n poden fer amb vegetals crus i prou o bé afegir-hi més productes, crus o elaborats. L’escarola és una hortalissa pròpia del començament de l’hivern, però que ja es pot consumir entrada la tardor. Us presentem una amanida molt completa.

Ingredients

  • Un grapat de fulles d’escarola;
  • Un grapat de fulles de ruca;
  • Mitja magrana;
  • 3 nous obertes;
  • 2 cullerades soperes d’oli;
  • 1 cullerada de postres de vinagre de poma;
  • 1 culleradeta de mostassa;
  • 1 polsim de sal.

3. Pessigades de taronja, ametlla i pinyons

Les pessigades de taronja, ametlla i pinyons són una alternativa original al panellet. És una recepta fina, deliciosa i poc dolça, que es pot provar qualsevol dia. Té una elaboració una mica entretinguda, però no pas difícil. Ho complica una mica el fet que cal confitar la taronja; la resta es fa sol. Així doncs, si voleu fer aquestes pessigades sense la taronja, tot serà més fàcil, però no degustareu el toc dolç i àcid de la taronja confitada que fa que la barreja d’ingredients sigui insuperable.

Ingredients

  • 100 g d’ametlla mòlta;
  • 50 g de sucre;
  • 2 ous sencers;
  • 1 rovell d’ou;
  • 10 g de pinyó català;
  • 1 taronja no gaire gran confitada;
  • Una culleradeta de mantega;
  • Papers de motlle per a omplir: de bombons o de magdalenes petites;

4. Original arròs amb figues fresques

Si voleu una recepta diferent i sorprenent, amb una combinació d’ingredients que no us podeu imaginar, heus ací l’arròs amb figues seques. N’és la creadora Lídia Margarit, que pertany a la nissaga de xarcuters Margarit. És un plat calòric, com tots els cuinats amb arròs i més ingredients; per això es pot considerar un plat únic i complet. Conté una bona quantitat de proteïnes animals complementades amb les vegetals que aporta l’arròs. I és un plat ric en hidrats de carboni de lenta absorció: aportarà energia durant hores i trigarem a tornar a tenir gana.

Ingredients per a quatre persones

  • 2 cebes mitjanes;
  • 2 cuixes d’ànec confitat;
  • El greix del confit d’ànec (el podeu substituir per oli d’oliva);
  • 2 figues fresques per persona (si pot ser, trieu les més grosses);
  • 4 alls;
  • Sal;
  • Pebre;
  • 25 g d’ametlla laminada;
  • 1 tassa (de la mida de cafè) plena d’arròs per persona.

5. Olivada

Les olives són un dels tresors de la dieta mediterrània. La vinya i les oliveres són trets distintius de la nostra agricultura. La combinació de tots aquests aliments i el fet de tenir-ne tanta varietat ens ha donat la possibilitat de confegir un receptari únic. L’olivada és una pasta feta amb olives trinxades. Es pot fer amb olives negres o blanques, però totes sense pinyol. És una recepta senzilla i es pot menjar untant-la damunt una torrada o biscota, tota sola o amb formatge fresc o formatge cremós.

Ingredients

  • 200 g d’olives blanques o negres;
  • 50 g d’oli d’oliva verge extra;
  • Més ingredients, a escollir, si voleu: un all; orenga o unes altres herbes aromàtiques; ametlla en pols; pebre mòlt; una mica de bitxo picant…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any