CIEs No denuncia l’internament de menors i víctimes de tràfic de persones a Sapadors

  • Demanen que s'esclareixi la mort violenta de Marouane Abouobaida, un jove de 23 anys

VilaWeb
EFE
15.06.2020 - 17:27

L’organització CIEs No ha denunciat que al centre d’internament d’estrangers del carrer de Sapadors de València s’han comès vulneracions de drets humans com el tancament de dotze dones, moltes d’elles menors d’edat i possiblement víctimes de tràfic de persones, en alguns casos en el mateix espai que els seus captors. És en aquest mateix CIE que Maouane Abouobaida, un jove marroquí de 23 anys, va morir de forma violenta. Segons que va denunciar fa un any CIEs No, la versió oficial indica que el jove es va suïcidar a la cel·la d’aïllament on havia estat reclòs després d’una baralla amb altres interns i que no es va poder fer res per evitar que es llevés la vida. No obstant això, afegeix, una hora abans de morir, havia dictat a un company una carta adreçada al director del CIE en què ‘explicava algunes de les conseqüències de l’agressió (no hi veia de l’ull esquerre i tenia molt mal de cap) i aportava un informe hospitalari d’urgències’.

La plataforma CIEs No ha presentat un informe contra aquest centre on s’apunta que ‘l’estat espanyol és el responsable de la mort violenta’ de Marouane Abouobaida i exposa les vulneracions d’aquest centre en els últims deu anys, i s’enfoca en el cas de Marouane com ‘el més greu, però no l’únic’. Així, relata el cas de dotze dones, ‘possibles víctimes de tràfic, algunes menors d’edat i en algun cas tancades al mateix temps i en el mateix espai que els seus proxenetes, de les quals algunes van ser alliberades i van desaparèixer sense que es tingui constància que cap autoritat hagi fet seguiment a la seva situació’.

‘En els darrers dos anys també hem atès onze menors d’edat; la majoria van ser alliberats després de múltiples gestions, però mai no haurien d’haver estat tancats’, explica l’organització, que cita altres fets que haurien de ser investigats malgrat l’opacitat. ‘En aquests centres es priva de llibertat a persones que no han comès cap delicte. Ningú no ha respost per la mort de Marouane’, ha assenyalat el portaveu de CIEs No, Adrián Vives.

Thimbo Samb, d’origen senegalès, immigrant, activista contra el racisme i coneixedor en carn pròpia d’un d’aquests CIE, ha participat també en la presentació de l’informe. ‘Qui són els mafiosos, els que cobren per portar a Europa a les persones immigrants o els que saquegen els nostres recursos? Jo sempre ho dic, ens encantaria ser als nostres països… hem de preguntar per què la gent està venint malgrat jugar-se la vida en el viatge’, s’ha preguntat Thimbo, que va arribar a Tenerife a bord d’una pastera.

‘Els nostres dirigents corruptes i covards són marionetes en mans dels governs d’Europa que saquegen els nostres recursos. Si volen que deixem de venir, que deixin de saquejar els nostres recursos’, ha assenyalat abans de qualificar de ‘presons racistes’ i ‘camps de concentració’, als CIE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any