‘Parles molt de República, però continues pagant cada mes a les empreses de l’Íbex 35. Quan començaràs a canviar a empreses catalanes?’ Aquesta és una de les preguntes que formula a les xarxes CatConsum, perquè els consumidors es qüestionin si els seus valors i idees són coherents amb el consum que fan. CatConsum és impulsada per tres professionals liberals (dos arquitectes i un arquitecte tècnic) que, després de l’aplicació de l’article 155, van creure que la població havia de deixar de col·laborar amb el triangle ‘empreses de l’Íbex 35 – banca espanyola – partits del 155’. Però van adonar-se que no hi havia cap sistema per a consultar amb una certa agilitat quines empreses amb seu social a Catalunya podien esdevenir-ne una alternativa i quins avantatges i particularitats oferien. I aquesta plataforma fa precisament això. A partir de diferents paràmetres, alguns tècnics i altres ètics, estableix una comparació entre empreses amb seu social a Catalunya i Espanya en sectors diversos: combustibles, banca, hipermercats, telefonia, gas i electricitat.

CatConsum explica que el seu projecte té un doble objectiu. El primer, potenciar les empreses del Principat. El segon és el sentit ‘reactiu’ de la iniciativa: hi ha una colla d’empreses que ‘legítimament’ han fet política i han pres una posició; i, per tant, la gent també té l’opció legítima de deixar de col·laborar-hi. Catconsum fa una crida a seguir aquell concepte anglosaxó que fa referència a la necessitat d’un consum responsable i capaç de canviar la societat: Vote with your wallet (‘Vota amb la cartera’). La plataforma també vol donar eines per fomentar la competència i no estar en mans de monopolis.

La web ofereix també un motor de comparació en electricitat i gas que permet de calcular personalitzadament les tarifes d’empreses com ara Som Energia, Catgas, Endesa i Iberdrola. En la major part de casos –diuen– surt més bé de preu contractar empreses catalanes. Posen l’exemple de Gas Natural, que compta amb el 90% del mercat. Com que pràcticament no té competència, tampoc no té necessitat d’oferir preus més econòmics i, per tant, pot sortir més cara que les alternatives més petites.

Les alternatives a la gran banca espanyola i als bancs que van marxar de Catalunya
Com alternativa a la gran banca espanyola i als dos bancs que van marxar de Catalunya (Banc de Sabadell i Caixabank), CatConsum proposa Caixa d’Enginyers, CaixaGuissona, Coop57 i Oikocredit. Detalla, per exemple, la cobertura de cada banc i explica si són banques ètiques o no. La cobertura és un dels paràmetres que més interessen els consumidors a l’hora de pensar a canviar de banc perquè a la pràctica es tradueix en coses tan senzilles com trobar un caixer per a treure diners.

Alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola
Pel que fa a l’electricitat i el gas, CatConsum destaca les empreses:  Som Energia, Holaluz, Estabanell Energia, Catgas, Factor Energia i Aura Energia, que són alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola. N’ofereix informació abundant, com ara si fomenten les energies renovables i l’autoconsum o bé la flexibilitat de la tarifa.

Telefonia més enllà d’Orange, Movistar i Vodafone
CatConsum també presenta alternatives en l’àmbit de la telefonia. Esmenta i detalla les particularitats d’empreses com Parlem, Icatel Network, Som Connexió, Goufone i Fibracat. CatConsum destaca que les empreses de telefonia amb seu social a Catalunya ofereixen els mateixos serveis que les que tenen la seu social a l’estat espanyol pel que fa a aspectes tan importants com ara la cobertura o l’oferta de telefonia fixa.

Alimentació: quatre alternatives 
La plataforma també proposa alternatives en el sector de l’alimentació: Bonpreu Esclat, BonÀrea, Valvi i Ametller Origen.

Els combustibles: cinc opcions
Pel que fa als combustibles, CatConsum estableix una comparació entre els serveis de BonÀrea Energia, EsclatOil, Petromiralles, Petrolis Independents i Rovira Gas-Oils amb els de PetroCat, Repsol, Cepsa i Galp. També detalla la xarxa de serveis de cada empresa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb