Catalunya recupera avui la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica

  • El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, en representació de la Generalitat, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, en representació del govern espanyol, rubricaran l'acord

VilaWeb
Redacció
30.10.2018 - 02:00

Després de les negociacions entre el govern català, el govern espanyol i la PAH, finalment avui l’estat espanyol farà efectiva la retirada dels recursos davant el Tribunal Constitucional que mantenien suspeses cautelarment la llei 24/2015 i la 4/16 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, en representació de la Generalitat, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, en representació del govern espanyol, rubricaran l’acord a què s’ha arribat a les reunions tècniques de la subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes, que forma part de la comissió bilateral Generalitat-estat presidida per Maragall i Batet.

L’acord ja es va anunciar la setmana passada, però la Generalitat es va doldre que no s’hagués recuperat la llei íntegra. El govern espanyol manté el recurs contra els articles 1 i 2 i la disposició transitòria primera de la llei 24/2015, que fan referència a les subrogacions d’hipoteques i dacions en pagament. L’executiu espanyol considera que vulneren les seves competències.

El govern espanyol també tenia dubtes sobre la constitucionalitat de l’article 7 de la llei, que afecta els grans tenidors d’habitatge, és a dir, bancs i fons voltor. L’article deia que l’administració podia obligar els grans tenidors a cedir els pisos buits a un fons d’habitatge per a polítiques socials. I també deia molt clarament qui eren els grans tenidors: les entitats financeres, les filials immobiliàries d’aquestes entitats, els fons d’inversió i les entitats de gestió d’actius; a més de persones jurídiques que, per si soles o per mitjà d’un grup d’empreses, siguin titulars d’una superfície habitable de més de 1.250 metres quadrats.

Finalment, es va arribar a l’acord que l’estat retiraria el recurs sobre l’article en qüestió i que més endavant la Generalitat redactaria una normativa específica que explicaria com s’havia de desenvolupar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any