Fase 1 pla reobertura bars oberts

Avui Catalunya ha entrat a la fase 1 del pla de reobertura, després de la segona onada de covid-19. És previst que aquesta fase s’allargarà un mínim de dues setmanes. Us expliquem quines activitats es poden fer i quines continuaran prohibides.

Bars i restaurants

A la fase 1, els hotels, els bars i els restaurants podran obrir exteriors mantenint dos metres de distància i amb un màxim de quatre persones per taula (llevat de grups de convivència o grups ‘bombolla’). A l’interior, la cabuda es limita al 30%.

L’horari dels restaurants serà de les 6.00 a les 21.30. Es manté la recollida de menjar per a endur-se fins a les 22.00, i el menjar a domicili fins a les 23.00.

Mobilitat

Es mantenen les mesures de limitació de l’entrada i sortida del Principat. També continua el confinament municipal de cap de setmana. Continua la restricció de l’entrada i sortida dels municipis de les 6.00 del divendres fins a les 6.00 del dilluns.

Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?

També es manté el confinament nocturn de les 22.00 a les 6.00. Les excepcions, amb caràcter d’urgència, hauran d’anar acompanyades d’una declaració d’autoresponsabilitat i són les següents: desplaçament per assistència sanitària d’urgència, sigui una farmàcia o un centre hospitalari; desplaçament per raons laborals sempre que no sigui possible el teletreball i amb el certificat corresponent de l’empresa; situacions d’urgència per a atendre gent gran o dependent; assistència a un requeriment judicial; retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge degudament acreditat; passejada amb animals domèstics (en aquest cas s’haurà de fer entre les 4 de la matinada i les 6 del matí).

Educació

La docència a la universitat continua essent virtual; i al batxillerat, semipresencial. Es manté l’activitat presencial en la resta de nivells als centres docents, als d’ensenyament de règim especial, d’educació d’adults i escoles oficials d’idiomes.

Extraescolars i activitats de lleure

Les activitats extraescolars, com també els ensenyaments no reglats que imparteixen centres de dansa o de música, per exemple, es poden reprendre a partir d’avui amb un màxim de sis alumnes per aula. Les activitats de lleure també tenen la limitació de sis persones si es fan en un espai interior, però ja no hi ha límit si l’activitat es fa a l’aire lliure.

En canvi, encara no es poden fer els tallers grupals presencials als centres cívics.

Cultura

A partir d’avui, es permet que es tornin a obrir al 50% cinemes, teatres i auditoris, amb una cabuda màxima autoritzada de 500 espectadors i amb el públic sempre assegut. Les biblioteques, museus i galeries d’art continuen funcionant amb la capacitat limitada al 50%.

Les sales de concerts, on hi ha hagut polèmica perquè hi hagué un error al DOGC que les va excloure, finalment poden obrir, però sense el servei de bar. I es permet l’obertura de restaurants musicals, cafès teatre i cafès concert, amb les mateixes condicions que els bars i restaurants convencionals.

Tenir una entrada per a anar a un espectacle no serveix com a excepció per a sortir del municipi durant el cap de setmana i eludir el confinament perimetral. En canvi, les entrades sí que serveixen per a tornar més tard de les 22.00 a casa.

La cabuda en actes religiosos i cerimònies civils es limita al 30%.

Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn

Comerços

Les botigues continuen amb una limitació del 30% de la cabuda. La diferència és que ara no hi ha limitació de superfície per a les més grans de 800 metres quadrats.

Els centres comercials continuen tancats. Poden obrir les botigues d’alimentació, productes essencials i de primera necessitat, com ara farmàcies, ortopèdies, òptiques o centres de veterinaris. També poden obrir els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

Tots els comerços han de tancar a les 21.00, llevat dels que serveixen menjar per a endur-se, que poden allargar l’horari fins a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

Als mercats no sedentaris la cabuda és del 30%.

Esport

Es reobren les instal·lacions esportives a l’aire lliure amb una cabuda del 50% i control d’accés. Les instal·lacions interiors –gimnasos i pavellons– podran obrir amb una cabuda del 30% amb cita prèvia (només les piscines podran obrir els vestidors).

Es poden reprendre els entrenaments de les activitats federatives i esport escolar. Però es mantenen suspeses totes les competicions esportives tret de les lligues nacionals, internacionals i professionals.

Reunions

Continua la recomanació de limitar les sortides al domicili, tant com sigui possible. És prohibit de reunir-se més de sis persones. La bombolla ampliada ha de ser com més estable millor. Continua prohibit de consumir aliments i begudes a les reunions en espais públics, llevat de les sortides escolars.

Altres

Es mantenen tancades les fires comercials, convencions, congressos i les festes majors. Tampoc no reobren els parcs, ni les fires d’atraccions, ni els casinos ni les sales de bingo.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.