El govern es torna a oposar a l’objectiu de dèficit marcat per Montoro

El secretari d'Economia, Pere Aragonès, diu que 'no és seriós' i exigeix una modificació

VilaWeb
ACN
07.07.2017 - 09:58
Actualització: 07.07.2017 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’Economia, Pere Aragonès, ha avançat que Catalunya es tornarà a oposar a l’objectiu de dèficit marcat per l’estat espanyol per a les comunitats autònomes. Aquest divendres, s’ha tornat a reunir el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on s’augmenta el marge d’endeutament de les comunitats passant del 0,3% al 0,4% del PIB. Per a Catalunya, això es tradueix en 220 milions més. Abans de la reunió, Aragonès critica que la modificació es fa ‘sense criteris objectius’ i al·lega que per a Catalunya hauria de ser del 0,88%. Montoro havia reunit les comunitats fa tot just una setmana, quan la majoria es va oposar a la xifra del 0,3%. El secretari d’Economia ha criticat que se’ls ha convocat en només 48 hores i sense aportar informació sobre la modificació de la proposta de l’estat. El vice-president i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, no hi ha assistit per problemes d’agenda. ‘Venim tranquils a aquestes reunions perquè el futur de les finances de Catalunya no estarà en el CPFF sinó en mans dels ciutadans de Catalunya’, ha dit Aragonès.

Catalunya tornarà a mostrar el seu rebuig al repartiment dels objectius de dèficit per al 2018. Dijous passat, l’estat va reunir totes les comunitats autònomes per aprovar un límit del 0,3% (el 2017 era del 0,6%). Els nous plans de l’estat també afecten el 2019, quan el límit passa del 0% al 0,1% i l’estabilitat pressupostària es calcula per al 2020.

Llavors, les comunitats on no governa el PP es van oposar als plans del govern espanyol (Canàries es va abstenir). Tanmateix, com l’estat té el 51% dels vots dins del CPFF, la proposta va prosperar i, l’endemà, la va validar el Consell de Ministres espanyol.

En aquella reunió va representar Catalunya el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ja va mostrar el malestar sobre el repartiment i va demanar que es fes amb criteris ‘asimètrics’ segons la despesa de cada territori. Aquest divendres, ha assistit al consell el secretari d’Economia, Pere Aragonès. Ha argumentat que els han convocat només en 48 hores i que, per temes d’agenda, el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha delegat en ell la representació de Catalunya.

Aragonès ha criticat que és ‘poc seriós’ que es torni a reunir el CPFF per segon cop en una setmana i que, a més, en ministeri no els avanci la nova proposta i que hagin de conèixer els detalls a través dels mitjans de comunicació. ‘Això demostra el concepte d’estat autonòmic que té el mateix govern espanyol’, ha lamentat.

Per això, abans d’entrar a la reunió, ja ha avançat que Catalunya s’oposarà al nou repartiment, que suposa passar del 0,3% al 0,4% el 2018. Aquesta dècima es tradueix en 220 milions en el cas de Catalunya. El secretari d’Economia ha criticat el repartiment perquè allò que alleugereix a les comunitats ho carrega a la Seguretat Social quan, en canvi, els objectius de dèficit per a l’administració de l’Estat es mantenen intactes. Segons els càlculs de la Generalitat, l’objectiu de dèficit per a Catalunya –tenint en compte el pes de la despesa que fa- hauria de ser del 0,88%.

‘Els catalans decidiran el futur de les finances’
Tot i les crítiques, Aragonès assegura que assisteixen ‘tranquils’ a aquesta reunió perquè el govern de la Generalitat seguirà treballant ‘perquè les decisions que afectin els catalans es puguin decidir a Catalunya i els catalans es puguin expressar l’1 d’octubre’. ‘La continuïtat de Catalunya com a autonomia va acompanyada de precarietat en les finances públiques i de decisions arbitràries’, ha afegit.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes