Catalunya es prepara per al retorn del llop

  • Avui i demà se celebren a la Seu d'Urgell les jornades 'Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia'

VilaWeb
Imatge del llop captada amb les càmeres de fototrampeig al Port del Comte
Redacció
23.10.2018 - 01:50
Actualització: 23.10.2018 - 10:28

A principis del segle XX es va considerar que el llop s’havia extingit del Pirineu, però des de l’any 2000 el Departament de Territori ha detectat exemplars a les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i el Vallès Oriental. També hi ha indicis de possibles exemplars al Bages, Osona i el Pallars Jussà. De moment són molt pocs exemplars i apareixen a compta-gotes, però es creu que en el futur es podrien establir poblacions estables al Principat.

En un context de crispació pel conflicte amb l’ós, l’arribada del llop a Catalunya presenta un escenari incert per a la ramaderia extensiva del Pirineu i Prepirineu. Davant d’aquesta situació  i amb la  previsió d’una implantació  més important del llop en els pròxims anys el Parc Natural Cadí-Moixeró i el Departament de Territori han preparat per avui i demà unes jornades per conèixer experiències diverses sobre la gestió de les poblacions de llops en altres territoris i la convivència amb la ramaderia. Aquestes jornades es faran al centre cultural les Monges de la Seu d’Urgell i porten com a títol ‘Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia’ i s’han dissenyat  per fomentar un bon nivell de convivència i augmentar el coneixement sobre la gestió dels conflictes entre la ramaderia i el llop. L’objectiu principal és mostrar la situació actual del llop a Catalunya i proporcionar les eines per a la minimització del seu impacte a la ramaderia. ‘El llop està arribant a Catalunya, tot el que es pugui aportar abans sobre el tema servirà per planificar per quan hi hagi una població resident’, explica en Joan Alibés, de Beealia, l’assessoria especialitzada que co-organitza les jornades.

El llop és un gran carnívor que sempre ha tingut una relació complexa amb l’home. Primer com a competidor per les preses salvatges i més tard com a depredador dels animals domèstics. En les últimes dècades, les poblacions de llop a Europa s’han anat recuperant en nombre i expandint en superfície. Aquest nou paradigma fa que el llop estigui recuperant territoris que fa més de cent anys que no trepitjava. En els territoris on els llops s’han mantingut sempre, la densitat i el canvi de sistemes de maneig dels ramaders suposa importants nivells de predació sobre els ramats i una alta conflictivitat, tanmateix, a les zones de recolonització, com és Catalunya, l’aparició del llop pot suposar un nou repte que s’ha d’analitzar com afrontar-lo.

La primera jornada tractarà els plans de gestió del llop a Catalunya prenent com a exemple models de gestió com els dels estats espanyols i francès. La segona jornada permetrà conèixer de primera mà les experiències de ramaders tant en zones d’expansió com en zones d’alta densitat. A més, s’exposaran mesures preventives efectives per a la protecció dels ramats i diversos explicaran experiències personals al respecte.

Vegeu a continuació el programa:

VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any