#català947

El Departament de Cultura ha activat el projecte #català947, una eina que ofereix informació sobre la situació de la llengua catalana als 947 municipis del Principat. S’hi pot descarregar un report detallat amb la situació del català a escala local, juntament amb més dades de la zona, com ara aspectes demogràfics i sòcio-econòmics.

La informació s’actualitzarà periòdicament. #català947 vol mostrar que la realitat lingüística de Catalunya és “diferenciada territorialment”, cosa que cal tenir en compte per a segmentar les polítiques lingüístiques. Municipis com l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona són ara com ara els que tenen estudis més complets, però l’objectiu és que en tinguin tots.

Cada informe local conté una introducció, la situació demogràfica (amb l’evolució i la procedència de la població), l’anàlisi dels coneixements de català i l’anàlisi dels usos lingüístics. També s’hi detalla la situació de l’aprenentatge a la localitat, incloent-hi les dades relatives als alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Parla.cat i el Voluntariat per la Llengua. A més, hi ha totes les dades que han permès l’elaboració de l’informe i la descripció dels algorismes per a la conversió de dades en text descriptiu. En total, més de vint-i-dues mil pàgines d’informació.

El projecte també funcionarà com una eina de comunicació entre el govern, els ens locals i òrgans com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística. S’ha elaborat un mapa que situa els 147 punts d’atenció lingüística de Catalunya i les dades que s’hi recullen també s’han inclòs als reports.

Durant la conferència de premsa de presentació de #català947, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha valorat la col·laboració amb el món local per compartir els desafiaments de la llengua catalana i ha dit que la nova eina permetrà més precisió en les mesures que s’acordin. “Podrem fomentar més l’ús de la llengua i enfocar els dèficits”, ha reblat Ponsa. Segons la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, aquest nou recurs servirà per a identificar millor la població que no entén el català.

Quinze anys de reculada dramàtica del català al Principat

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.