[MAPA] Quin és l’estat del català a cada municipi de Catalunya? Totes les dades sobre la llengua a la web #català947

El projecte s'actualitzarà periòdicament i vol mostrar la realitat diferenciada per impulsar polítiques segmentades

VilaWeb
ACN
25.03.2021 - 09:45
Actualització: 25.03.2021 - 10:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Cultura ha activat el projecte #català947, una eina que ofereix informació sobre la situació de la llengua catalana als 947 municipis del Principat. S’hi pot descarregar un report detallat amb la situació del català a escala local, juntament amb més dades de la zona, com ara aspectes demogràfics i sòcio-econòmics.

La informació s’actualitzarà periòdicament. #català947 vol mostrar que la realitat lingüística de Catalunya és “diferenciada territorialment”, cosa que cal tenir en compte per a segmentar les polítiques lingüístiques. Municipis com l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona són ara com ara els que tenen estudis més complets, però l’objectiu és que en tinguin tots.

Cada informe local conté una introducció, la situació demogràfica (amb l’evolució i la procedència de la població), l’anàlisi dels coneixements de català i l’anàlisi dels usos lingüístics. També s’hi detalla la situació de l’aprenentatge a la localitat, incloent-hi les dades relatives als alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Parla.cat i el Voluntariat per la Llengua. A més, hi ha totes les dades que han permès l’elaboració de l’informe i la descripció dels algorismes per a la conversió de dades en text descriptiu. En total, més de vint-i-dues mil pàgines d’informació.

El projecte també funcionarà com una eina de comunicació entre el govern, els ens locals i òrgans com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística. S’ha elaborat un mapa que situa els 147 punts d’atenció lingüística de Catalunya i les dades que s’hi recullen també s’han inclòs als reports.

Durant la conferència de premsa de presentació de #català947, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha valorat la col·laboració amb el món local per compartir els desafiaments de la llengua catalana i ha dit que la nova eina permetrà més precisió en les mesures que s’acordin. “Podrem fomentar més l’ús de la llengua i enfocar els dèficits”, ha reblat Ponsa. Segons la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, aquest nou recurs servirà per a identificar millor la població que no entén el català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes