Andorra vol evitar brots a l’escola després de Nadal amb proves cada setmana i un carnet de cribratge

  • El govern andorrà farà proves preventives a tots els alumnes, una excepció al conjunt del país

VilaWeb
Redacció
10.01.2022 - 18:55
Actualització: 10.01.2022 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els alumnes andorrans han tornat aquesta setmana a classe després del descans de les vacances de Nadal. Per tal d’evitar que possibles infants contagiats durant aquests dies encomanin els seus companys de classe i provoquin brots a les escoles, el govern andorrà promourà que els alumnes es facin proves diagnòstiques en massa i periòdiques al centre escolar amb l’ajuda de la Creu Roja. I per a mantenir el control dels resultats, tots els alumnes de 6 a 18 anys que hi participin tindran un carnet de cribratge on es reflectirà la data i el resultat de la prova.

Als alumnes de primària se’ls oferirà de fer-se dues proves diagnòstiques durant aquesta setmana i, segons el resultat, es valorarà si les pròximes setmanes se’n continuen fent dues o bé es redueix a una prova a la setmana. Si es detecta que un alumne és positiu, només ell s’haurà d’aïllar. La resta de companys s’hauran de fer dues proves TMA (similars a una PCR) –una el primer o segon dia del contacte i l’altra el sisè–, i un test d’antígens entre les dues TMA, que es farà coincidir amb la data del cribratge periòdic.

Els de secundària es faran una prova de garbellat a la setmana i, com a primària, si hi ha un alumne positiu només s’haurà d’aïllar ell. Els altres estudiants s’hauran de fer una TMA el segon o tercer dia del contacte i una prova d’antígens, que es farà el dia de les proves en massa. Als alumnes d’escola bressol no se’ls faran proves periòdiques.

Mostra del carnet de cribratge que ha presentat el govern d’Andorra.

El primer dia de les proves en massa es lliurarà a cada alumne un carnet de cribratge, que s’haurà d’omplir amb les seves dades personals i que estarà en vigor, com a mínim, durant tot el segon trimestre. Els alumnes hauran de dur-lo sempre a sobre i cada dia que se’ls faci les proves s’hi anotarà el dia i resultat, per poder fer-ne un seguiment més senzill. A més de fer un seguiment de les proves periòdiques, el carnet de cribratge també podria com a document acreditatiu per a accedir al menjador escolar o participar en activitats extraescolars. A principis de desembre es va fer obligatori tenir una prova diagnòstica negativa però, ara per ara, ja no ho és. Això no obstant, en cas que es tornés a implantar la mesura es faria servir aquest carnet per acreditar-ho.

Les precaucions que pren Andorra per a fer proves als alumnes de manera preventiva són una excepció al conjunt dels Països Catalans, però en altres territoris del país també hi ha protocols específics sobre les proves als alumnes. A Catalunya Nord, quan en una classe hi ha un alumne que és positiu es permet als companys de continuar anant a l’escola si es fan tres proves d’antígens amb resultat negatiu en quatre dies –una, el primer dia; una altra, el tercer, i una última el quart després del contacte. Per això, el govern francès els facilita proves de franc a les farmàcies.

Al Principat també s’ofereix la possibilitat de fer una prova d’antígens de franc a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas dels alumnes d’educació infantil, s’oferirà en un punt centralitzat o un centre d’atenció primària. A les Illes i el País Valencià, per contra, no s’ha previst cap protocol específic per a fer proves diagnòstiques als alumnes i se’ls aplica el criteri general de gestió de contactes estrets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes