Carlos Saura, David Trueba i Javier Ruis Caldera dirigiran films en català

  • El Departament de Cultura destina 6,2 milions d'euros a subvencionar cinc produccions en versió original catalana

VilaWeb
Redacció
19.12.2022 - 17:32
Actualització: 19.12.2022 - 17:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els directors Carlos Saura, David Trueba, Marcel Barrena, Javier Ruis Caldera i David Ilundain dirigiran un llargmetratge en català. El Departament de Cultura ha informat que subvencionarà els cinc films per ser en versió original en català i comptar amb un pressupost de, com a mínim, 2,7 milions d’euros tal com establien les bases de l’ajut. Saura dirigirà Caballé sobre la figura de la soprano Montserrat Caballé i David Trueba Saben aquell que diu, un biopic sobre l’humorista Eugenio. Marcel Barrena farà un retrat sobre el creixement de Barcelona a final dels setanta per les migracions d’arreu de l’estat espanytol amb El 47, Javier Ruis Caldera tractarà l’autisme amb Wolfgang i David Ilundain conduirà La Paca, sobre el narcotràfic a Mallorca.

Aquests films dels cinc directors han rebut la subvenció màxima. En concret, s’han destinat 1,5 milions d’euros a dos films, 1,2 milions d’euros a dues més i 800.000 euros a una cinquena.

El Departament de Cultura ha publicat avui la resolució de concessió de la línia de subvencions a la producció cinematogràfica, amb llargmetratges de ficció i documentaris. La dotació final d’aquest 2022 ha estat de 14,2 milions d’euros, el doble que la de 2021. Segons han explicat, en total aquest 2022 s’han subvencionat trenta-cinc films cinematogràfics, de les quals vint-i-cinc són en versió original catalana –un 71,4% del total. El 2021 eren en VOCat un 63,3% dels projectes i el 2020 un 39,1%.

Altres projectes i productores que opten a subvencions són en la categoria de llargmetratges cinematogràfics de Ficció – Modalitat A, projectes d’alt interès cultural òperes primes o segons llargmetratges d’un nou realitzador, La dona invisible, Forastera, Desmontado un elefante, Un altre home, Un sol radiant, Emergency Exit, Si les parets parlessin, La nit no fa vigília o Dietari final. Aquests treballs rebran una dotació total de 2.600.000 € que comprèn els períodes de 2022 a 2025.

La categoria ‘Llargmetratges Cinematogràfics de Ficció – Modalitat C’, els projectes amb vocació de mercat’, oferirà una dotació de total de 4.400.000 € que comprèn els períodes de 2022 a 2025 a Saben aquel que diu…, La Paca, Marisol, Los Aitas, Totes i cadascuna, La Abadesa i La mujer dormida.

També opten a la subvenció els llargmetratges cinematogràfics documentaris Ara la llum cau vertical, Desconstruint a André Malby, Dues Mares, Elena dió a luz a un hermoso niño, La banda que no hauria d’existir, La cara i la creu, Ole mi coño: Diari de la meva Sextorsió, On eres quan hi eres?, Syntony i Terenci: la fabulación infinita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes