Carlos Ruiz Zafón, una nova víctima del ‘rei de la mentida’ Tommaso Debenedetti

  • Un compte fals del ministre de Cultura espanyol, José Guirao, ha anunciat la mort de l'escriptor

VilaWeb
Redacció
26.11.2018 - 17:25
Actualització: 26.11.2018 - 21:51

Tommaso Debenedetti, un periodista italià autor d’entrevistes falses, ha tornat a fer-ne una de les seves. A les 16.35 un compte fals del ministre espanyol de Cultura, José Guirao, ha anunciat la mort per un infart de l’escriptor Carlos Ruiz Zafón, de manera que ha començat a circular una mentida que ha arribat a la redacció d’alguns mitjans com ara Levante-EMV i Diario de Mallorca, que se n’han fet ressò. Després de destapar-se l’engany, Twitter ha suspès el compte.

Ràpidament el Ministeri de Cultura espanyol ha negat la veracitat del compte i encara ha afegit que Guirao no té cap compte a Twitter. Tanmateix, no ha evitat que la mentida s’escampés per la xarxa social.

Qui és Tommaso Debendetti?
Vint minuts després de fer circular la mentida l’autor de la falsa mort s’ha destapat. ‘Compte fals creat pel periodista Tommaso Debenedetti’, ha escrit. Debenedetti es va definir el 2010 en una entrevista al diari El País com ‘el rei de la mentida’ perquè fa anys que es dedica a suplantar personalitats mundials.

La seva tècnica habitual consistia a inventar-se entrevistes. Entre les seves ‘víctimes’ hi ha el Dalai Lama, Lech Walesa, Mikhaïl Gorbatxov, Elie Wiesel, Noam Chomsky i Joseph Ratzinger. A Twitter, abans de Ruiz Zafón ja ‘havia mort’ Gabriel García Márquez des d’un compte fals d’Umberto Eco. També va suplantar el novel·lista Mario Vargas Llosa per anunciar que es casaria amb Isabel Preysler el 23 de juny de 2016, i seguidament tots els mitjans se’n van fer ressò. Fins i tot The New York Times. ‘És una prova més que demostra que n’és, de fàcil, fins i tot per a diaris tan prestigiosos, de caure en els paranys de les xarxes socials’, va dir al diari mexicà El Universal.

El 2015 un perfil de Twitter de Svetlana Aleksiévitx va anunciar que havia guanyat el premi Nobel de literatura amb dues hores d’antelació. Amb tot, molts usuaris se’n van malfiar, perquè el compte de Twitter només havia fet un piulet el dia 2 d’octubre i tenia pocs seguidors. Tanmateix, dues hores més tard, l’Acadèmia Sueca va anunciar que la guanyadora era ella, però des del compte que havia avançat la notícia es va piular un missatge molt semblant al que ha publicat avui el fals compte de José Guirao: ‘Aquest compte és un hoax creat pel periodista italià Tommaso Debenedetti.’

El dia que es va fer famós
Debenedetti es va fer famós el 2010, arran d’una entrevista falsa al novel·lista nord-americà Philip Roth. L’escriptor va ser entrevistat pel diari italià La Reppublica i en un moment determinat la periodista li va demanar si estava decebut amb Barack Obama, tal com havia assegurat en una entrevista al diari Libero, signada per un tal Tommaso de Benedetti. Roth, molt enfurismat, no solament va negar haver-ho dit, sinó que va assegurar que no el coneixia de res, el tal Debenedetti.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any