Canviaria res fent unes noves eleccions?

  • La qüestió no és si el desencís popular es veurà a les eleccions, sinó si hi haurà, novament, un canvi en la manera de dirigir el procés cap a la independència

Vicent Partal
16.05.2021 - 21:50
Actualització: 17.05.2021 - 08:32
VilaWeb
Una imatge de l'acte de l'ANC d'ahir a Barcelona. Foto: Albert Salamé

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Actualització a les 8.30 del 17 de maig: Hores després de publicada aquesta editorial Esquerra Republicana i Junts han anunciat un preacord per a formar govern que evidentment allunya de manera definitiva la possibilitat de noves eleccions. L’acord s’explicarà aquest migdia.


És molt difícil de parlar de la situació creada amb les possibles noves eleccions autonòmiques, perquè som enmig d’una batalla constant d’eslògans partidistes que no permet un debat rigorós. Recordem, i amb això ja n’hi hauria d’haver prou, que el 15 de gener el govern català va decidir d’ajornar les eleccions del 14 de febrer i fer-les el 30 de maig, d’ací a dues setmanes. Tots, doncs, començant pel vice-president Pere Aragonès, estaven disposats a mantenir l’actual govern en funcions segurament fins ben entrat l’estiu. Aquest drama que ara s’intenta d’organitzar amb la urgència de formar govern perquè el país ho necessita i no pot més és, doncs, comèdia. I que els ciutadans no entenguem res és normal: no s’entén res.

Ara mateix els comptes són clars. Catalunya té un sistema electoral molt complex amb tres partits grans (PSC, ERC i Junts), tres de petits (Vox, CUP, Comuns) i tres en perill de desaparició (Ciutadans, PP i PDECat). I en aquestes circumstàncies dos dels tres grans s’han de posar d’acord perquè hi haja govern.

De maneres de posar-se d’acord n’hi ha unes quantes, però la lògica del sistema també és molt simple. El PSC, que guanya les eleccions, no té manera de governar perquè l’independentisme té majoria absoluta i no se’n pot construir cap d’alternativa. I Esquerra pot governar però tan sols en la mesura que encapçale el bloc independentista sencer. Específicament i en concret: sense la voluntat favorable de Junts tampoc no pot governar.

Seria raonable, per tant, que Esquerra fes tant com pogués per governar amb Junts o per aconseguir-ne els vots per a la investidura. I sí, seria raonable també que Junts fes tant com pogués per donar els seus vots a Esquerra, això és cert, però no es pot passar per alt que qui té la responsabilitat, i hauria de tenir l’interès d’arribar a un acord, són els republicans. Tanmateix, avui sembla que ens trobem en un punt en què aquests reclamen els vots en canvi de res, cosa que no és especialment atractiva.

La discussió –ho torne a dir: intencionada i manipulada en totes les direccions i per tots els partits–, segons la qual ara Junts té l’obligació de donar els vots a Aragonès perquè Junqueras els va donar a Mas, o perquè Junqueras els va donar a Puigdemont –anant en la mateixa candidatura i quan Mas havia fet un pas al costat, que no és un detall menor–, o perquè Aragonès els va donar a Quim Torra –després de no voler investir Puigdemont i no poder investir Sànchez ni Turull– pot ser tan interessant, colorista i plena d’anècdotes com vulgueu. Podem anar a parar a la primera legislatura i tot, siga la dels anys trenta o la dels anys vuitanta, per a cercar un precedent que vaja favor d’aquests o d’aquells, però al final de tot si Esquerra no convenç Junts, que en definitiva és l’únic que cal convèncer, tot servirà de ben poc. Que em convencen a mi o a vós no val per a res. Qui han de convèncer és qui té trenta-dos escons. Que alhora té l’obligació d’escoltar els qui els han votat.

El cas, doncs, és que ara falta una setmana, poc més o menys, per a entrar en la possibilitat d’una repetició automàtica d’eleccions i les coses no semblen anar bé. De manera que aquesta hipòtesi que semblava impossible i que irrita notablement i ben visiblement la base independentista, no tenim cap més remei que començar-la a preveure. Què podria passar si tornàssem a fer eleccions?

L’olfacte polític diu que canviarien poques coses, en tan poc temps. I sobre això aquests darrers dies s’han publicat tres enquestes que aporten dades. La del CIS, en la línia habitual, fa una interpretació política molt aparatosa que després no es correspon amb les dades que publica en brut. Unes dades on es pot veure que la fidelitat dels electors al vot del 14-F és altíssima i que molt pocs pensen canviar-lo –un 92,1% dels votants del PSC diuen que repetirien vot i també un 93,8% dels d’ERC, un 94,8% dels de Junts i un 96,3% dels de la CUP. En canvi, les enquestes publicades per El Periódico i La Vanguardia reflecteixen una situació si fa no fa igual com la que tenim ara. Totes dues fan augmentar la diferència a favor del PSC com a primer partit i mantenen Esquerra per davant de Junts, amb una diferència entre ells dos que augmenta. Però en totes dues Esquerra és segona força per darrere del PSC i l’independentisme suma la majoria absoluta en escons si comptem Esquerra, Junts i CUP. Que són, en definitiva, els dos elements clau de la situació que ja tenim ara. Així, doncs, si es confirmàs això, després de les noves eleccions seríem si fa no fa allà on som ara.

Els canvis, en tot cas, sempre segons les enquestes, arribarien per uns altres costats. El més probable és la desaparició de Ciutadans i l’enfonsament del PDECat, però açò tampoc no implicaria cap canvi espectacular que ho capgiràs tot. Si el vot del PDECat anàs en massa a Junts es podria igualar un poc la contesa amb Esquerra però poca cosa més. I la desaparició de Ciutadans tampoc no causaria cap gran terrabastall. Tenim els comptes ben recents per a saber-ho: si el 14-F Ciutadans no hagués obtingut cap escó, avui PSC, Esquerra, Junts i CUP tindrien cada partit un escó més i el PP dos més. Cap variació significativa, per tant.

De manera que molta llet i poc formatge. Tret d’un detall que segurament no és menor: el creixement del desencís i el cansament de la base independentista envers els partits polítics.

La qüestió, en definitiva, és que els partits no es posen d’acord amb l’estratègia per a continuar avançant cap a la independència, cosa que es pot considerar normal perquè és molt difícil que es posen d’acord els qui diuen que cal tornar a anar cap a la independència tan aviat com siga possible i els qui asseguren que val més esperar i fer-se forts durant deu anys o vint més. La qüestió important, vist així, no és si aquest cansament popular es reflectirà en les urnes –que les enquestes diuen que no passarà, però que posa en risc el 52% dels vots assolits–, sinó si el desencís popular es transformarà en un canvi de direcció del procés, una altra volta. I ahir l’ANC va advertir els partits sobre aquest canvi: “Si ens aboqueu a unes eleccions o repetiu un govern sense pla, l’ANC no serà més al vostre costat.”

En definitiva la cosa és si seguirem la línia començada el 2014, esperant que el parlament i el govern ens porten (ells) a la independència, o si, cansats d’esperar, emergirà una proposta en què el carrer dirà als polítics que va fent. Amb totes les dificultats, enormes, que té això, però també amb tots els avantatges. Per exemple, que es veja de debò què és aquesta emprenyadora discussió sobre els tempos necessaris per a assolir la independència: una batalla de saló per a anar entretenint l’espera.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Maria Villarroya
Maria Villarroya
16.05.2021  ·  22:26

Noves eleccions
Tots els votants independentistes (els de debò, vull dir els d’ara i assumint costos)
que votin al SNP català
No cal fer invents….ja el tenim…JUNTS
Qui té por de noves eleccions?
Qui té por del MHP Puigdemont?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.05.2021  ·  22:26

És desesperant veure que cap dels partits sigui capaç d’orientar la situació cap al raonament únic que uniria esforços de manera definitiva: deixar d’insultar els altres partits i COMENÇAR A PARLAR DE LA REALITAT DE PAÍS OCUPAT MILITSRMENT DES DE FA TRES-CENTS ANYS.

Imaginem que en aquests dos mesos d’insults i calúmnies haguessin denunciat la situació d’esclaus del règim borbònic des del 1714.
Si més no, els votants independentistes no estaríem amb “aquest cansament de la base independentista envers els partits polítics”.
Però prefereixen destruir-se entre ells abans de fer pedagogia i Pàtria.

Els tres partits catalans piquen sobre ferro fred que MAI, a aquest pas, serà mal.leable ni podrà servir per a res positiu.

Josep Usó
Josep Usó
16.05.2021  ·  22:27

Cada vegada es veu més clar que una bona part dels “representants polítics” estan molt avesats a allò que l’editorial anomena batalles de saló; però poc a entendre que els eu paper consisteix en fer allò per a què els ha votat el poble. Aquesta revolució ha trinxat ja bona part dels partits polítics tradicionals i ha deixat enrere un gran nombre de polítics. Aquells que no entenen de què es tracta també quedaran enrere. És llei de vida.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
16.05.2021  ·  22:27

Del calendari de 18 mesos ara hem passat al del reformisme , que planifica un calendari entre 10 anys i 1 dia i 20 anys i 1 dia per eixamplar la base tranquil·lament. Però ja no diuen que desprès se n’aniran a casa. Pensaràn governar 40 anys i 1 dia.

Carles Serra
Carles Serra
16.05.2021  ·  22:28

Gràcies com sempre Vicent per l’editorial; només dir que hi ha una part de la cúpula d’ER que NO volen de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista, segurament també influeix polítics que han entrat ultimament provinents del PSO€ de Catalunya, com l’Ernest Maragall etc, també cal seguit recordant que uns dels polítics d’influència dintre d’ER en Rufián es declara no independentista, cal agrair-li la seva sinceritat, que majoritàriament no es comenta l’hora de fer un anàlisi d’aquest partit, de retruc també hi ha una part dels seus voltants que no volen de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista, encara que els castigui amb l’espoli i més penúries.
Fins que no reconeixem aquesta realitat, qualsevol anàlisi d’ER serà esbiaixat sense entendre RES

Marc Adell
Marc Adell
16.05.2021  ·  22:28

Unes eleccions noves seria el més just i podrien proporcionar resultats interessants. ERC va guanyar les eleccions però inclús abans de ser investida ha dit que d’independència res. Crec que poden canviar moltes coses perquè no conec ningú que es digui independentista que estigui disposat a esperar 20 anys. A més les enquestes en general castiguen molt a Junts, un no se’n pot fiar. Crec que fer net és la manera més segura de continuar, noves eleccions, que tothom parli amb claredat i que ens diguin què han intentat negociar i perquè no s’ha arribat a cap acord. I que els ciutadans poguem parlar. Crec que és més arriscat continuar aquesta legislatura que fer noves eleccions. I si els nostres compatriotes no voten o l’independentisme no suma, senyal que el poble no ho vol. Hem de ser madurs i demòcrates. Però fins ara hi ha hagut massa mentida i manipulació. Cal taula rasa.

Roser Caminals
Roser Caminals
16.05.2021  ·  22:28

“Els qui asseguren que val més esperar i fer-se forts durant deu anys o vint anys més” volen dir fer-se dèbils durant deu o vint anys més.

Joan Benet
Joan Benet
16.05.2021  ·  22:36

He anat a la manifestació d’avui. Dubtant fins el darrer moment (visc fóra de Barcelona), però hi he anat. Res a veure amb les convocatòries a que estàvem acostumats fa quatre anys però més gent del que esperava. El millor de tot, els discursos. Dels millors que recordo.
I una reflexió: gent com Mònica Roca és qui ens dura a la independència.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
16.05.2021  ·  22:44

L’Aragonès vol fer un “Pedro Sanchez”, aconseguir els vots del JxC amb la promesa d’una taula de dialeg amf JxC.
Si amb pressió no acorden res, sense pressió, no aniran ni a seure a parlar.
Pot-ser si en Junqueres fes un pas al costat, la cosa es podria resoldre.
Això ho va poder fer un “convergent”, però un candidat a convergent no ho farà.

josep SELVA
josep SELVA
16.05.2021  ·  22:47

Una acció veritablement trencadora seria que al repetir eleccions JxC no s’hi presentes, ja que son eleccions autonòmiques i decidís actuar des de el Consell de la República exclusivament. Aleshores””” l’independentisme””” oficial quedaria en mans de ER i CUP i ja veuríem si la majoria indepe actual repeteix o no de la ma de 2 i no te 3.
Si no sorgeix un element nou anirem repetint en bucle elecció darrera elecció i si hi ha acord per no repetir-les tornarem a ser on erem.

Pere Guarch
Pere Guarch
16.05.2021  ·  22:55

Com costa d’investir un president que sigui d’Esquerra Republicana de Catalunya!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.05.2021  ·  22:55

Noves eleccions per a tornar quedar igual … seria un desastre … i amb la possibilitat de malbaratar (davant la resta del món) el 52 % i la majoria absoluta obtinguda a les darreres … Crec que repetir eleccions és el pitjor que pot passar per a l’independentisme.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
16.05.2021  ·  22:59

Dissent de l’editorial d’en Partal i de la majoria de comentaristes d’aquesta publicació biaixada -com aquesta de VilaWeb de ments forassenyades- cap a un estat de benestar “màgic” esteu profundament enganyats:

Crec que Rufian, Sol, Jonqueres, Sabrià, Salvadó, Aragonès, Vilalta, Sans, etc. tenen raó.

El “Prinsipado” d’eixa cosa que diuen ser CataluÑ·Ña (eixa nova societat que inventarà l’enye espaÑ·Ñola geminada, per a que vegeu si els d’ERC són independentistes -o no-del morro fort) hi haurà d’esperar que els poders fàctics españols estiguen forts i reestablerts, i que hagen pagat el deute als bancs alemanys i d’altres fondos voltors durant les properes quatre generacions d’españols autèntics i, els dirigents d’ERC, les seues hipoteques que amortitzen actualment.

Déu Nostre SeÑor “no hisso la independènsia de l’Homo Sapiens” en una setmana sinó que en trigà 8000 milions d’anys.

El mateix temps que ells, esperen per a proclamar la independència acordada amb el cni español.

El SeÑor sea con vosotros, aguerridos conductores de la “CataluÑ·Ña nueva”

De buen rotllito, eh !

Josep Blesa (València)

Asun Tejero
Asun Tejero
16.05.2021  ·  23:01

Francesc Aguilar, comentari rodó no cal afegir res més.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
16.05.2021  ·  23:04

Dons jo tinc la impressió que als tres partits grans ja els va bé anar a noves eleccions. Tots hi guanyen segons les enquestes. Ara la cosa va de teatre per veure a qui aconsegueixen fer culpable davant l’opinió pública.

I per les possibles reaccions no cal patir, el 90% dels partits grans tornaran a votar els mateixos i dels petits potser una part s’abstindran decebuts. Ningú no sortirà al carrer: la meitat dels independentistes perquè ja han acceptat que tenen 20 anys per davant d’anar provant i els altres per què no els empenyerà ningú i respiraran aliviats de veure que no ens han encolomat aquell incapaç de president.

L’únic dubte que tinc és si ER cedirà al que demana Junts per tal d’aconseguir investir Aragonés, al darrer moment o esperarà a les properes per investir Illa i entrar al govern amb el PSC. Però això segurament dependrà del que els dictin de Madrid.
No cal posar-se neguitós, tampoc no hi podem fer res més.

david graupere
david graupere
16.05.2021  ·  23:04

Ningú no parla de cap full de ruta, el document PREPAREM-NOS és un bon punt de partença. PER QUÈ NO S’ORGANITZEN DEBATS PÚBLICS AMB LLUM I TAQUÍGRAFS D’AQUESTES REUNIONS BILATERALS? LA CIUTADANIA TÉ DRET A SENTIR EL QUE ES DIUEN, NO SÓN CONVERSES PRIVADES, LA PREMSA I AQUEST DIARI TAMBÉ ELS FA EL JOC… els conviden a xerrar quan no s’ha votat, PERÒ PASSADES LES ELECCIONS REGIONALS, llavors el mal no vol soroll, una política de sottogoverno, de sotamà, QUE DEBATIN EN PÚBLIC!

Els partits polítics ja fa temps que demostren que no poden conduir el procés d’independència. Quan ho havien de fer, van fer un nyap… i ara l’estat espanyol ja aplica el seu pla contra una possible independència unilateral, l’única possible: bancs fora, política de presons del tot arbitrària, restitució càrrecs policia espanyola, espanyolització a fons dels Mossos…

Oriol Roig
Oriol Roig
16.05.2021  ·  23:19

Noves eleccions. En el millor dels casos, es repetirà el resultat del 14F, amb alguna careta caiguda. En el pitjor l’aritmètica entera amb Cs desaparegut podria fer que l’unionisme sumés a contra natura. Ens cal un pla B: anar deslegitimant les institucions “del règim” mentre l’alternativa es fa més forta. Per a mi el 21D i el 14F han estat eleccions convocades ilegítimament, i el que caldria és deixar els escons buits. Si els partits no ho fan, caldrà “ajudar-los” amb alguna alternativa. Mireu els resultats (esbiaixats com ho són sens dubte) de la campanya “torneu-me el vot!”. Hi ha prou gent emprenyada com perquè una alternativa tiri endavant.

Manel Salvat
Manel Salvat
16.05.2021  ·  23:20

En cas de repetició de les eleccions m’agradaria que ANC es constituís com a partit i es presentés amb un programa per la independència i prou.

Jaume Riu
Jaume Riu
16.05.2021  ·  23:21

Les presses per formar un govern autonòmic i sempre intervingut, és fer comèdia.
Els que ara tenen pressa, no s’adonen que gairebé res no serà com abans, i els arguments han canviat, per no tornar enrere.
Hi ha uns detalls no menors que trobo determinants:
1. El paper independentista de la Mesa del Parlament amb la presidència de Laura Borràs.
2. El regne d’Espanya necessita, i vol, que ERC aconsegueixi formar govern amb un independentisme condicionat.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
16.05.2021  ·  23:21

Eleccions, si us plau.

Respecte a les declaracions de l’ANC, posant al mateix sac ambdós estratègies és, si més no, curiós.

Joan Rius
Joan Rius
16.05.2021  ·  23:24

Si no hi ha acord, ens hauríem de plantejar amortitzar els tres partits mal anomenats independentistes. Hauríem de cercar una solució que competís amb els partits creant un únic projecte fonamentat en la democràcia participativa i liderat per les institucions cíviques. Quelcom revolucionari que acabés amb la partitocràcia i l’engany. Com concretarà l’ANC la seva resposta -que ha fet pública avui- a la repetició d’eleccions?

Josep Gualló
Josep Gualló
16.05.2021  ·  23:25

ÉS UNA BASÉ EQUIVOCADA DIR QUE ILLA NO OT FORMAR GOVERN

Abans que expiri el termini s’haurà format govern. Serà el tercer tripartir d’ERC. Aquesta vegada format per PSOE, ERC i COMUNS. El MHP es dirà ILLA

Això sens dubte és el que passarà. Aviat comprovareu que tinc raó.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
16.05.2021  ·  23:27

El raonament és indiscutible. Per això és normal que fem hipòtesis extravagants per explicar el que fan.

Del que ha fet Junts en sabem ben poc perquè han portat la negociació amb força discreció. Però d’ERC en sabem que:

1) Varen començar sense negociar pedent temps amb una hipotètica coalició increible amb els Comuns.

2) Varen seguir sense negociar amb Junts perquè primer estaven negociant amb la CUP com si fos imposible negociar amb tots dos en paral·lel o els tres als mateix temps

3) Es varen passar un temps negociant amb Junts proclamant als quatre vents que l’acord era possible i gairebé a tocar però sembla que només ho deien per presionar a Junts que acceptés un acrod amb el que no hi combregava.

4) De sobte abandonen la negociació amb Junts i tornen a marejar la perdiu negociant un acord fantasiós amb els comuns.

5) Llavors tornen a negociar amb Junts però per demanar que els donin un xec en blanc a canvi de res igual com els que ells dónen cada dia a Pedro Sanchez.

Davant de tot això només hi veig tres explicacions:

a) Van de farol com anava Artur Mas. Saben que la sortida menys dolenta per a ells és fer un govern independentista però ho fan molt a contracor i només baixaran del burro a útima hora com ho va fer Artur Mas.

b) Són una colla d’incompetents que es pensen que els de Junts són tan rucs com ells i que a base de presionar-los aconseguiran que els donin els vots de franc tal com va a conseguir Sánchez amb ells.

c) En realitat el que volen és cedir el control de la Genralitat al PSOE a canvi d’agun favor inconfesable i creuen que la manera menys escandalosa de fer-ho és repetir eleccions, que el PSOE absorbeixi gran part dels vots de C’s i Podemos (la resta segurament aniran a VOX) i llavors davant un resultat idèntic al atual però on el vot dels espanyols que viuen a Catalunya es concentrarà principalment al PSOE i despres de l’experiència de que no varen poder arribar a cap acord amb Junts ens voldran vendre la moto de que el millor és un govern del PSOE (o un tripartit) amb una gran promesa de pluja de milions incosa.

Personalment deixaria de perdre el temps amb els partits i començaria a treballar per a fer efectiva la república. La pena és que cap de les organitzacions que s’han creat fins ara sembla que estiguin posant la directa. Potser haurem de començar de zero o potser una vegada certificat el fracàs dels partits, les organitzacions que tenim es posen les piles i pugen un graó més.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.05.2021  ·  23:36

Lògicament i com era d’esperar, no canviarà res de res. I m’agradaria comprovar si l’efecte Illa no es va desinfalnt cada cop més; aquestes “operacions” de marketing pòlitic tenen vida molt curta normalment. Avui l’ANC ha estat molt clara i contundent (tant o més que Jordi Cuixart l’altre dia). Si els partits politics segueixen fent el ruc l’independència quedarà en mans de la societat civil. I aquí ERC té totes les de perdre a causa del desprestigi notori que té darrerament entre les bases independentistes i que és fàcilment constatable. Estem molt cremats amb les maniobres repetides des de fa molt temps (3 anys i escaig!) per ERC per a refredar l’anomenat “procés” i els desitjos de independència, amb tota mena de falses promesas i esperances fantasma. Que ningú s’equivoqui: la situació és aquesta! No és la dels telenotícies o la del mitjans afins i subvencionats.

O la classe política va decididamemnt a fer la independència o la societat civil i les bases la farem passant per damiunt d’ells! I, sobertot ERC, ha de escollir quin camí segueix: o l’autonomisme de les engrunes o la independència clara i efectiva recolzada en les bases. I els demés partits, Junts i la CUP, per descomptat, també han d’esacollir. Tic, tac, tic tac,…..

Ed Garrido
Ed Garrido
16.05.2021  ·  23:38

Sr Partal, no se si canviarien els resultats pero ara les coses s estan aclarint: De sentir al Junqueras cridant a Tv3 cada cinc minuts mig plorant “us ho hem donat tot, fins i tot la llibertat, visca catalunya lliureee” i censurar al MHP Puigdemont sense drets electorals, a unes noves eleccions amb paritat d espais electorals, havent deixat clar el Junqueras que hem d esperar 20 anys, doncs ho veig mes just. I mes despres de la pretensio d ER de que investeixin al Petain de Pineda a canvi de res. Que els de JxC poden ser naifs i ingenus, pero no tant….amb unes noves eleccions, pero, caldra estar atents al relat d ER, que repetiran com a lloros els Voltas, Ridaos, Llansanas, Sols, Cruanyes, etc etc

Victor Serra
Victor Serra
16.05.2021  ·  23:49

En unes eleccions noves només poden passar dues coses. O ens quedem més o menys com ara, i per tant no hauran servit per a res, o els independentistes ens abstenim en un número prou important perquè l’unionisme sumi. Tot el demés són històries.
I vull dir a més que és estúpid discutir quan aconseguirem la independència. L’aconseguirem quan poguem. Ningú pot controlar el que passarà amb l’Estat espanyol, amb el context mundial no res de res. L’única cosa que podem controlar que és estar preparats per quan la cojuntura sigui favorable, l’estem fent fatal.

josep soler
josep soler
17.05.2021  ·  00:02

Abans hi ha una primera pregunta: canviarà res si en la gestoria de la Generalitat colonial no hi ha president?

Al meu entendre, segur que no.

El pseudo govern de la Generalitat està tutelat pel Règim franquista. Qualsevol president independentista de veritat ha estat i serà expulsat i perseguit pel Règim. Només un president obedient i no independentista com l’Aragonès és ben vist pel Règim.

En les properes eleccions tampoc hi haurà un president independentista, ni en les que vinguin. No hi serà fins que l’actual generació de dirigents d’ERC no es renovi per independentistes de veritat, o els ciutadans deixem de votar a ERC i es torni a refer una segona unió com la de Junts pel Sí.

De moment, per tenir un presidentet que no fa res més que demanar permís a Madrid, millor no tenir-ne i fer eleccions cada 6 mesos fins la independència. No serem els independentistes els que deixarem d’anar a votar per molt que TV3 digui el contrari.

A la pregunta del Sr. V. Partal la resposta és: sí, canviarà algo tornar a fer eleccions. Canviarà que hi haurà un partit amb prou valentia per no deixar-se extorsionar pels mitjans de desinformació i dir no a l’Aragonès. No perquè no és independentista
.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
17.05.2021  ·  00:06

Canviaria res fent unes noves eleccions?:
Les coses han canviat i els resultats també canviaran. Certament que el millor seria no repetir eleccions i formar un govern de coalició entre partits independentistes, respectant les estructures europees que ja tenim i que cada dia són més imprescindibles. No es pot descartar que això arribi (encara que cada dia que passa és menys probable)
que és el que ha canviat?
*Una part dels vots del PDCAT poden anar a junts i molt pocs a ER, cossa que podria fer que el partit independentista més votat no fos ER.
*Les eleccions de Madrid segur que tindran un efecte a Catalunya que es podria plasmar en una pujada del PP (vot util) a costa de PSC. Si ‘Ciudadanos’ desapareix els vots, se’n van quasi tots també al PP.
*Els partits algun tipus de campanya hauran de fer i si els el independentistes veuen al programa de ER que segueix amb la taula de diàleg i reprendre la confrontació en 10 o 20 anys. Potser s’ho pensen dues vegades abans de tornar votar ER.
*…. Com no tenim cap bola de vidre no se saben el resultats del 13-J

Però presumeixo que seran substancialment diferents o molt diferents.

Ramon Perera
Ramon Perera
17.05.2021  ·  00:21

Ja sabem que una Generalitat sorgida de lleis espanyoles no la pot fer la independència. Cal engegar altres coses.
Aleshores no cal angoixar-se tant per la formació, o no, de govern. Lo que siguem capaços de bastir no dependrà de calendaris electorals espanyols.

Per animar una mica i per a que els esdeveniments no ens agafin amb els conceptes canviats, recordar que una república té govern [i no Generalitat], policia [i no Mossos], ambaixadors [i no delegats].

Albert Ventura
Albert Ventura
17.05.2021  ·  00:24

La questio es si volem aconseguir la independencia o volem decidir qui es l’encarregat de la gestoria.

jaume vall
jaume vall
17.05.2021  ·  01:11

Crec que se’ns ha de tractar com a ciutadans adults. Crec que ho mereixem. Si no sembla que hi hagi raons inconfessables.
I si Junts explica quines condicions posa a Esquerra per donar-li suport un parell d’anys, perquè demostri en aquella data es mereix continuar governant el nostre país, i accepta passar a l’oposició?
Ens queixem del sottogoverno, dels càrrecs que Esquerra té i que probablement són un llast perquè el partit esdevingui més desafiant. Bé, m’agradaria creure que no hi ha un paral·lelisme en Junts, i que la necessitat de “tocar” cadires no condiciona la netedat del seu projecte.

Sí condicional a Aragonés encara que no s’ho mereixi. (S’accepta la matemàtica electoral) Mijta legislatura perquè aquest demostri que val la pena confiar en ell. (No es renuncia a la pròpia essència, no s’enganya ningú) I, quan toqui, rebre la recompensa per haver servit al país més que als càrrecs. (Es demostra confiança en el criteri de l’electorat)

Potser és massa ingenu. Potser aquí no serviria. Potser això només passa a les societats amb tradició de més civisme i més honestedat.

Gerber van
Gerber van
17.05.2021  ·  01:16

Com diu l’editorial que tots eren preparats per a fer eleccions el 30 de Maig, inclòs el vicepresident en funcions Pere Aragonès. Qui no era d’acord va ser el PSOE i la justícia espanyola que va forçar les en 14F. Si hem de repetir les eleccions, l’efecte de surpresa de l’exministre de salut Illa serà absent. Això no veig en les enquestes. Si l’estat i el PSOE no han volgut fer les eleccions el 30 de maig, vol dir que tenir les al final de juny o principi de juliol en una manera haurà de fer mal a ells. I em sembla això és bo per nosaltres.

Xavier Codó-Sastrada
Xavier Codó-Sastrada
17.05.2021  ·  02:09

“una batalla de saló per a anar entretenint l’espera.”
… i que a una part de JUNTS també ja li va bé, perquè estan d’acord a esperar el que faci falta, en el millor dels casos.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
17.05.2021  ·  04:00

Espero que Junts no seràn tan babaus ni estùpidament generosos com per a investir gratis a un pobre pallasso tan mentider i de mala fé com els seus mentors de Madrid, als quals serveix amb tant d’entusiasme.
Per això em sembla que seria molt prudent i efectiu que Junts avancés el seu programa electoral, fent-lo més ampli i exhaustiu i remarcant de manera clara i precisa quines són les condicions imprescindibles que imposa a ER per a formar govern -si obtenen majoría, exigint, de més a més, una resposta clara abans de les eleccions.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.05.2021  ·  05:38

Eleccions amb observadors internacionals. No m´ho crec que ERC rebi tants vots després de treures la careta.

Joan López
Joan López
17.05.2021  ·  05:57

Erc vol els vots de Junts a cambi de res. La cup persona,l’anc presiona I cada vagade hi ha mes gent que vol un debat sincer de erc I junts a tv per veure perque no arriba l’acord. Jo ho tinc clar son molts las declaracions I els fets de Erc que ho deixan clar: taula de dialeg,tv3,junqueras,sabrina,vilalta,rufian,sol,etc,etc.
I tambè veig clar la por que li tenen a MHP Puigdemont

Marc Fonts
Marc Fonts
17.05.2021  ·  06:47

Ni Aragonès, ni Borràs. Presidenta Dolors Sabaté! Per què no? I tots tres partits al govern! (i que consti que he votat a Borràs).

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
17.05.2021  ·  06:52

Anar a eleccions o encetar una legislatura coixa?. Aquesta és la qüestió!!.
L’enemic que ens vol eliminar és Espanya, però des de fa anys i ara l’obstacle més costerut per assolir la independència és ERC, com ho podria haver sigut Unió o el PdCat en el passat si la gent no els haguere apartat. Jo m’inclino per noves eleccions i que ERC governi amb el PSC, encara que també ho poden fer ara si volen. No hi ha un altre per aclarir el panorama i saber si els ciutadans volen aquesta opció majoritàriament o no. JxC no té aliats per governar i haurà d’anar a l’oposició, ja que els seus votants (parlo per mi només) no volem que doni soport a un partit autonomista, sigui quin sigui.

Albert Miret
Albert Miret
17.05.2021  ·  07:33

Innegable. Espanya necessita aquests deu o vint anys per a acabar l’espoli de tants anys. Aquest és el missatge que ha rebut en Junqueras, i que els esclaus independentistes no acceptarem mai. Que ens expliqui aquest senyor com pensa fer-se fort durant aquests vint anys mentre Espanya domini tota la violència, l’economia, el poder judicial, l’exèrcit, i el clero. Que ens ho expliqui. Resant a la Santíssima Trinitat, potser? Que confessi perquè ens vol mantenir com ramats de xais vigilats pels gossos armats, a canvi de què? Amb qui ho ha pactat això? Tan gran és l’odi que sent per l’únic president autèntic líder que hem tingut en molts i molts anys? És la seva religió la que li aconsella sacrificar i vendre al seu poble?
Ho sento, Vicent, però per molt que intenti ser moderat, no puc restar tranquil veient com ens encarrilen cap a l’escorxador. Ja ens ho han pres tot… ara destruiran també la nostra il·lusió d’un nou país basat en el coneixement i no en la corrupció? Tan bé s’hi troben banyats en la claveguera espanyola?

Josep Calbet
Josep Calbet
17.05.2021  ·  07:37

Estic d’acord amb en Jaume Vall, donar-li dos anys de coll a Esquerra. Amb quines condicions de partida? Una de fonamental: canviar de mans el control de la comunicació (TV3, Catalunya ràdio, … i qui dóna les subvencions). És més important el relat que la realitat! I em sembla que aquest és el gran problema per tirar endavant l’acord.

Octavi ENGUITA
Octavi ENGUITA
17.05.2021  ·  08:07

Per primera vegada no estic d’accord amb el Sr. Partal.

No es questio d’escons o qui guanyi o qui no, seria una oportunitat “per intentar” que els partits indepentistes parlin clar i catala sobre els seuls programmes.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
17.05.2021  ·  08:18

Una i única sortida al batibull és anar a noves eleccions. Massa interessats a refutar-les, llavors aquest és el camí. Als d’ERC els ha caigut la mascareta i els seus votants que gruen per la independència no són babaus i sabran administrar el seu vot. ERC és un partit que no té res a veure amb el que era. Ple de vividors que lluiten per el pinso, i aquest, encara que sigui mínim, els ve de les espanyes franquistes. La independència no els interessa. D’aquí vint anys….!!! Es pot ser burro, però això supera totes les burrades. Suplici a JUNTS que es treguin la són de les orelles i diguin les coses pel seu nom. Que escampin als quatre vents totes i cadascuna de les manipulacions i traïdores del frare, l’escolanet i tutti quanti. Eleccions. O una vaga general que ensorri tot el mal. Bon dia i bona hora .☮️

David Mascarella
David Mascarella
17.05.2021  ·  08:24

Aneu reclamant eleccions, us han agafat a contrapeu. Estava més que cantat que pactarien, la responsabilitat davant la ciutadania (i els 500). Ara esperem que es calmi la situació i que treballin sense tantes exigències després de tres mesoa…

Pere Grau
Pere Grau
17.05.2021  ·  08:33

Afortunadament acaba de venir la notícia que Aragonès i Sánchez han tallat el nus gordià, que hi haurà govern conjunt i res de noves eleccions. O sigui que al final, un parell d’engrunes de seny (o la por que el que vingués després fos molt pitjor) han desbrossat el camí. Els que teniem una darrera esperança que això passés hem fet un sospir d’alleujament. Ara cal veure, quina capacitat tindran els dirigents dels dos partits per tapar fossars i fer la seva feina amb uns mínims de lleialtat. Ah! I engegar a la brossa tan aviat com es pugui aquesta falòrnia dels dos anys de “diàleg”…

I ara espero que Vilaweb autoritzi una petita digressió que no té res a veure amb l’article d’avui. Al darrer article de Vicent Partal i quan jo ja havia enviat el meu comentari, en va sortir un altre, tan forassenyat com indignant, del senyor Eduard Muntada (10:23). I crec que no n’hi ha prou amb ignorar-lo sinó que es mereix una resposta adequada, que faig aquí breument.

Sr. Muntada, allò que és “un insult a la intel·ligència del lector” no és el text del Sr, Partal sinó el seu, i qui hauria de disculpar-se no és ell sinó vostè. I dir “si de cas no és un censor des del feixisme”, a part d’estar mal expressat, diu molt sobre la escassa capacitat de discerniment de qui ho ha escrit. Si en un article hom troba que hi ha inexactituds, el que és correcte i legítim és dir quines faltes s’hi veuen i per què ho són. Però mai fer comentaris insultants, i encara menys contra qui porta anys defensant la nostra terra de manera impecable.

Gràcies per endavant a qui permeti la publicació del comentari.

Josep Salart
Josep Salart
17.05.2021  ·  08:41

Sort que em dóno de baixa de subscriptor aquest mateix mes…

Joan March
Joan March
17.05.2021  ·  08:48

Totalment d’acord amb Albert Miret. I per mi Junts no hauria de cedir ni un mil·límetre. Continuar en una Generalitat autonomista com vol ER? Ni de conya. I si anem a eleccions? Doncs hi anem. O aquí peta tot d’alguna manera o altre o continuem en una autonomia de fireta per sempre més. Junqueras és la persona més perillosa que té ara mateix Catalunya.

Josep Aixalà
Josep Aixalà
17.05.2021  ·  08:50

El que jo no acabo d’entendre és que (com feia ahir la presidenta de l’ANC) per una banda es faci una crítica general als partits que no es posen d’acord i per l’altra s’exigeixi un acord que permeti fer un avenç constatable vers l’objectiu de la República Catalana independent. Em pregunto com s’ho faria l’ANC si fos aquesta organització qui hagués de negociar amb ERC, i si tindria marge per fer les coses gaire diferents de com avui les està plantejant JuntsxCat. Reconec que ara mateix estic fet un mar de dubtes, com molta altra bona gent independentista, i que continuament sóc víctima de la baralla entre el meu cap, que clama per la unitat, i la meva sang, que engegaria a la merda no sé quants cops l’hegemonisme i les bravucades dels qui avui porten el timó d’ERC.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
17.05.2021  ·  08:52

D’acord amb Joan Benet. Magnifics la intervenció d Mònica Roca per realista, contundent i per recordar-nos que sense independència no es podran fer politiques socials.

En una de les intervencions es va dir que si la politica no escolta el carrer finalment se’l trobarà en front. Ja va sent hora.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.05.2021  ·  09:24

Ara toca dir que sí, que s’han posat d’acord. Avui han anunciat una compareixença conjunta. Al·leluia!!

I què? Tornarà el govern a tenir les competències segrestades per l’estat? Podrà el Parlament parlar sobre qualsevol tema? Tindrà Catalunya els recursos econòmics que genera? NO! Però s’haurà satisfet la “urgència” de formar govern. Urgència per a uns pocs centenars d’aspirants a càrrec amb sou, no pas per al país. Urgència també per als grups de pressió, que per fi sabran a qui han de pressionar. Però no per la població. I molt menys de cara a la independència.

Carrer, carrer, carrer!

Toni Segarra
Toni Segarra
17.05.2021  ·  10:39

Em semblaria bé desterrar els insults que van dirigits als adversaris polítics. Hi ha comentaristes que valdria més que callessin perquè la raó que puguin tenir amb els seus arguments queden desqualificats pels insults que hi posen.
En aquest sentit, i en el suposat cas que s’arrivi a formar un govern conjunt ERC&Junts, no hauruen de posar com a responsables de conselleries aquelles persones que s’han distingit per la seva agresivitat cap els del altre partit. Si no les baralles tornaran a sortir als mitjans de comunicació.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
17.05.2021  ·  13:09

Jo m’estimava mès noves eleccions però ja fa dies que veig que aquestes rabietes son una comèdia.
Tindrem govern Aragonès per 2 anys. I Junts serà lleial amb els acords que prendran. I la CUP farà caure el govern d’aqui a dos anys exactes.

Ja ho veureu – ho veurem.

El que a mi em crea desencis no son els politics, ni la ANC , ni Omnium… estic completament desanimada en veient l’obtusitat dels votants d’ERC, que malgrat haver-se destapat i haver demostrat que no estàn per la independència, continuen votant ERC com un ramat sense cervell.
Això si que em fa sentir absolutament esgotada i a punt de tirar la tovallola…. molt a punt…
I la premsa que també els fa el joc venent això de que unes noves eleccions no canviarien res.
I qué en sap el CIS i La Vanguardia i els “experts” del que farien els que es van abstindre el 14F? Potser ara que ERC ha aclarit el que vol fer…. aquella abstenció ho canviaria tot.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
17.05.2021  ·  15:09

Bê, ja sabem tots i totes com ha acabat, de moment!
No sé si serà per molt de temps o per poc. Han arribat a extrems de tot tipus (desqualificacions sobretot). El recosit salva els mobles però no arregla la maror de fons.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
17.05.2021  ·  17:26

Sr. Josep Salart: Amb tot respecte (i apreci de veritat): Tant més i millor té on triar? Determinantment: no l’acompanye. Estem vivint uns moments que poden esdevindre històrics. Sigam crítics però no abandonem el vaixell. Estalvie repetir la faula del ratolins per lliurar-se del gat. Al final, QUÍ i COM se li posa el cascavell? Com altres lectors, seguim amb interés els seus comentaris. Sens dubte, enriquint i complementant. Malgrat tota discepància, el que necessitem és reafirmar-nos en l’objectiu.

Carles Viñals
Carles Viñals
17.05.2021  ·  17:32

Josep Mª Martin: Els polítics (tots), no volen parlar de l’ocupació militar de Catalunya, que és el primer que farien si de debó volguéssin la independència. Això els permet amagar a molta gent la raó principal de la seva lluita, desmotivant-la en conseqüència, evitar la repressió automàtica que una tal afirmació els comportaría, afirmació que ni en somnis gosarien mantenir orgullosament davant dels jutges espanyols, i anar tirant de veta que, al capdavall, és del que es tracta, que el sou no són precissament quatre xavos.

Carles Serra: La manca d’autenticitat i/o sinceritat apuntada per Josep Mª Martín, no és exclusiva de les cúpules dels partits (la d’ERC en primer lloc); és compartida tàcitament per gran part de l’electorat (el d’ERC en primer lloc). I és que 307 anys d’assumida i normalitzada ocupació militar no passen debades i deixen seqüeles.

Josep Salart: Et trobaré a faltar, però et comprenc molt bé i crec que no seràs l’únic en deixar-nos. Ara mateix som com un motor d’explosió aturat. No podrem tornar a engegar-nos sense un imprescindible impuls extern que no puc imaginar d’on ha de venir. Sort i gràcies per haver estat amb nosaltres.

Josep Aixalà: Els teus pensaments i estat d’ànim són gairebé els meus. Jo però, fa temps que he engegat ERC al lloc on tú encara dubtes de fer-ho. I no és que la resta m’inspirin gaire més confiança, però és sabut que tot en aquest món és qüestió de grau, de límits i de línies que no hauríem de creuar mai, si més no, per autorespecte.

Maria Àngels Fita: Permete’m un matís que potser (només potser), t’estalviarà una mica de patiment. Els votants d’ERC no són obtusos ni voten per ignorància (és quelcom que vinc dient de fa molt temps, evidentment sense éxit). Voten EXACTAMENT i CONSCIENTMENT el que volen votar i seguiran fent-ho, perquè accepten tàcitament i fan seva la deriva política del SEU partit, Se’n diu idolatría de partit, fidelitat canina, abdicació del propi criteri… Té molts noms, però es així. L’amor a la veritat per damunt de tot és només pròpi d’esperits selectes, i aquests mai han sigut majoría.

I per acabar aquest meu llarg comentari, faría al Sr. Partal la pregunta que es (ens) fa Josep Mª Martín:

PER QUÈ CAP POLÍTIC (DE CAP PARTIT) NO DIU MAI OBERTAMENT QUE EL QUE PATIM REALMENT ÉS UNA OCUPACIÓ MILITAR DE MÉS DE TRES SEGLES ?

Jo ja he donat la meva resposta al començament.

Joan Royo
Joan Royo
17.05.2021  ·  18:53

Després d’uns quants anys amb tot el que hem viscut, després de veure l’acord ERC-Junts-CUP, queda clar el camí. I el camí és carrer, carrer i carrer i sense lliris ni somriures…al contrari, cabreig i cabreig. L’ANC, Omnium i qualsevol entitat independentista han d’organitzar les mobilitzacions amb un únic lema: INDEPENDÈNCIA ARA!! Oblidem-nos d’indults, amnistia i altres pèrdues de temps, diners i energies perdudes.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
17.05.2021  ·  20:57

Amb el 52% de vots favorables a la independència. Era super important passar del 50%.

Aquest mateix acord en els primers dies de negociació, tot just després de les eleccions, ens hauria semblat una presa de pèl. A qui no li hauria passat pel cap que el que els importa són les cadires i les menjadores i que en el fons són tots iguals?

Després de dies de negociació mantenint les posicions, una part manifesta que està disposada a trencar la baralla.
Afortunadament aconseguim un acord de mínims gairebé “in extremis” i ja no ens sembla tan malament.
D’independència res de res, però com a mínim no malbaratem el 52% aconseguit. És per celebrar-ho.
Un parell d’anys fent veure que negociem alguna cosa a Madrid i dos més de donar passes cap a la autodeterminació i la independència, és a dir, fum.

Com sempre, em pregunto quin percentatge hi ha d’escenificació i quin de realitat en tot plegat.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
17.05.2021  ·  21:43

https://twitter.com/cnicatalunya/status/1394353196533944329?s=21

https://www.totsuma.cat/projecte/1867/

Gràcies ERC, JuntsXCat, CUP, ANC, Òmnium per participar a pagar aquest ransomware.

Farsantes!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes