La vice-presidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha dit que el Tribunal Suprem espanyol ha d’acatar i complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. ‘Les sentències s’acaten i es compleixen, no hem canviat de posició. Sigui quina sigui la sentència, també aquesta sentència, que obliga el nostre Tribunal Suprem’, ha argumentat des de Còrdova. Calvo ha remarcat també que el de Luxemburg ‘és també un tribunal per als espanyols’.

Calvo ha argumentat que el tribunal europeu ‘no és aliè a la nostra sobirania jurisdiccional’, encara que hi hagi els qui, ‘des de la ultradreta’, estiguin ‘dient que això és un atac a la sobirania espanyola’. De fet, segons que ha subratllat la vice-presidenta espanyola, ‘és just el contrari, això és sobirania espanyola també’, és a dir, és ‘sobirania jurisdiccional del nostre país’.

Investidura

També s’ha referit a la negociació amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Sobre el fet que ERC no renunciï a un referèndum unilateral a Catalunya, ha dit que al PSOE coneixen ‘perfectament quins són els postulats de l’independentisme i ells coneixen quins són els postulats del socialisme’, que són ‘molt contraris a això’ i, per aquest motiu, ‘entre diferents’ han d’aconseguir ‘una sortida per a Catalunya’.

Segons que ha argumentat, l’important és anar el més àgil i ràpid possible cap a la investidura per a obrir una nova etapa per a retornar ‘la política a la política’ i afrontar la situació de Catalunya amb ‘principis democràtics’.

Calvo ha repetit les paraules de la ministra portaveu espanyola Isabel Celáa i ha dit que el PSOE està ‘administrant i suportant una herència del PP’, els dirigents del qual, ‘durant molts anys, van abandonar literalment les vies de la política perquè Catalunya agafés la deriva que finalment va prendre, perquè la política estigués en les sentències’.

‘Per a sortir d’aquesta etapa, que hem heretat dels desastres del PP, que ara se sent completament al marge de cap responsabilitat per a Espanya’, els socialistes no veuen una altra via, que asseure’s a parlar i a acordar, ‘en els marcs que els principis democràtics i de l’estat de Dret ens permeten’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb