El ‘Calendari dels pagesos’ preveu un 2023 estèril

  • És la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament, d’ençà del 1861

VilaWeb
Redacció
06.01.2023 - 21:40

Com cada any per aquestes dates, ja és a la venda l’edició d’enguany del popular almanac Calendari dels pagesos. És la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament, d’ençà del 1861. La revista, que ja arriba al número 162, ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes.

L’edició d’enguany inclou consells de com fer servir les herbes a la cuina, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i hortalisses de temporada i les dates dels mercats setmanals, de les fires i de les festes majors dels municipis de Catalunya.

Un dels apartats més atractius de la publicació és la Roda Perpètua, situada a la portada. Aquesta il·lustració, ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí l’any 1617, pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Segons la roda, respecte dels cultius, el 2023 serà un any estèril.

 

L’almanac també inclou una poesia per cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, un poema escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio que resumeix els fets més destacables del 2022. A més, enguany també inclou un calendari de paret amb totes les festes i les llunes de tot l’any.

Per a completar la publicació, hi trobareu diversos articles de temes d’actualitat, com ara un sobre l’accés a la terra de la nova pagesia, escrit per Neus Monllor, i un altre sobre la influència de la lluna en els conreus segons la saviesa popular escrit per Joan Tomàs Bilbeny, editor del Calendari dels pagesos. Uns altres articles destacats són el de l’arxiver-historiador Víctor Mata i Ventura, que parla sobre els paisatges de pedra en sec i la necessitat de protegir aquesta tradició contemporània, i el del pagès Joan Lluís Sivill i Vergès, que narra la història de la glaçada de la candelera del 1956.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any