La Comissió Europea ha acordat de portar l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè no aplica plenament la normativa europea sobre els mercats d’instruments financers. La llei, que té com a objectiu fer els mercats financers més efectius, resistents i transparents i enfortir la protecció dels inversors, ha estat aplicada per l’estat espanyol només de manera parcial. D’altra banda, tampoc no ha aplicat la directiva que l’acompanya. ‘Si els estats no transposen les normes, els inversors no poden beneficiar-se de la protecció més gran que els proporciona la normativa europea’, recorda la Comissió en un comunicat en què diu que les normes són ‘elements crucials per al bon funcionament dels mercats de valors i el mercat únic europeu’. A més, l’executiu comunitari adverteix que no aplicar-la plenament fa que els mercats siguin ‘menys segurs’, perquè els centres de negociació i les empreses de serveis d’inversió no han d’operar d’acord amb els requisits operatius ‘més estrictes i transparents’.

Algunes de les mesures de protecció previstes per la legislació europea aplicada parcialment a l’estat espanyola són ‘la salvaguarda dels instruments financers i els fons dels clients, les obligacions en la governança de productes i les regles aplicables a la percepció d’honoraris, comissions o més beneficis’.

A més de l’estat espanyol, la Comissió Europea també hi ha enviat Eslovènia pel mateix motiu. El setembre del 2017, Brussel·les va sol·licitar formalment a uns quants estats membre que transposessin la normativa europea sobre mercats d’instruments financers. El gener del 2018 es van enviar dictàmens motivats contra els que encara no havien notificat l’adaptació de la norma dins del seu territori. Fins a la data, Eslovènia no ha notificat cap mesura i l’estat espanyol només la transposició parcial.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb