La comissió de Transports del Parlament Europeu ha acceptat l’esmena impulsada des del País Valencià i Aragó, amb el suport del Ministeri de Foment espanyol, perquè els eixos ferroviaris Sagunt-Terol-Saragossa i Madrid-València formin part dels eixos prioritaris en la xarxa transeuropea de transports (RTE-T). L’eix cantàbrico-mediterrani es jugava el futur en aquest debat, perquè de l’aprovació d’aquesta esmena depenia que formés part del procés de finançament en el període 2021-2027, dotat amb 30.000 milions d’euros. El Ministeri de Foment espanyol anterior, dirigit per Íñigo de la Serna, havia deixat fora d’aquesta xarxa prioritària la connexió Saragossa-Sagunt, després d’incloure-hi el tram Bilbao-Saragossa.

La reacció valenciana i aragonesa fou immediata. El mes de setembre passat, l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero va presentar una esmena al reglament per incorporar-hi aquest eix. Aquesta setmana el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el d’Aragó, Javier Lambán, van anar a Brussel·les per defensar la inclusió del tram Sagunt-Saragossa i es van reunir amb la comissària de Transports, Violeta Bulc, que veia amb bons ulls el projecte i que finalment s’ha aprovat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha sabut la notícia durant una sessió de control a les Corts, ha valorat molt positivament la decisió. Per Puig, ‘es posa fi a la injustícia’ que feia que dues branques fonamentals de les infraestructures valencianes no fossin eixos transeuropeus. ‘Hem aconseguit allò que l’anterior govern espanyol no va defensar’, ha recordat, referint-se al PP.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb