El ministre d’Afers exteriors espanyol, Josep Borrell, mantindrà els ‘Premis Palau de Viana’ de periodisme i política internacional, projectats per l’equip d’Alfonso Dastis, que inclouen un premi en metàl·lic al corresponsal estranger que pali millor sobre política exterior espanyola i relacions internacionals.

El govern espanyol ha contestat al diputat del PDECat Jordi Xuclà, que va demanar explicacions a l’anterior Executiu espanyol per la creació d’uns guardons que, segons deia el diputat, inclouen un premi al corresponsal estranger ‘que millor contribueixi a la bona reputació d’Espanya’. Xuclà va presentar una sèrie de preguntes en què citava opinions de diversos corresponsals estrangers que criticaven un premi suposadament destinat a contribuir ‘a la bona reputació’ de l’estat i titllaven com a ‘iniciativa propagandística’.

El govern, però, ha contestat Xuclà i ha enviat una llista de 14 índexs internacionals per defensar que ‘la imatge exterior d’Espanya és sòlida, consolidada i homologable a la dels països més avançats del seu entorn polític, econòmic i social’. També ha explicat que la partida per a aquests premis, de 36.000 euros, són previstos en els pressupostos generals de 2018 i destaquen que volen ‘reconèixer el bon treball periodístic’ i la ‘informació de qualitat’ sobre política exterior espanyola.

El premi preveu quatre categories, tres d’elles amb premi en metàl·lic, i una d’elles pel ‘millor treball periodístic sobre el paper d’Espanya al món publicat en mitjans de comunicació estrangers impresos o en línia’.

Els altres dos premis s’atorgaran al millor text d’informació o d’opinió sobre política internacional publicat en mitjans de comunicació espanyols, impresos o en línia i a la millor informació audiovisual sobre política internacional en mitjans espanyols.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb