El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, ha amenaçat de nou que el seu executiu té la potestat d’enviar les forces de seguretat de l’estat espanyol al Principat per suplir la tasca dels Mossos sense necessitat d’activar ‘el procés llarg i políticament complex del 155’. Segons el ministre, el 21 de desembre serà la ‘prova del cotó’ de la voluntat política de la Generalitat i la capacitat de la seva policia per garantir el normal funcionament de la reunió del consell de ministres. Fins ara, ha dit en una entrevista a la COPE, ‘hem vist episodis puntuals i concrets però lamentables on els Mossos no han pogut o no els han deixat mantenir l’ordre públic’ i ‘això no pot passar’.

El ministre ha recordat que el manteniment de l’ordre públic a Catalunya és competència de la Generalitat i que el govern espanyol va ‘advertir seriosament’ mitjançant les cartes de tres dels seus ministres dirigides al govern que ‘si torna a passar quedarà clar que la Generalitat no és capaç de mantenir l’ordre públic’.

En aquest sentit, ha recordat que en cas que es tornin a produir situacions semblants ‘no cal acudir al 155’ perquè ‘d’acord a les lleis de les forces i cossos de seguretat de l’estat l’administració central pot mobilitzar forces estatals per suplir la incapacitat o la manca de voluntat política de mantenir l’ordre públic’.

Segons Borrell, si es donés aquest cas ‘la Guàrdia Civil i la policia hauria de passar a fer aquesta funció’ i per a fer-ho possible n’hi hauria prou amb la legislació ordinària. ‘Per això no cal el procés llarg i políticament complex del 155’.

‘És important saber si la Generalitat és capaç de controlar la situació’, ha dit, ‘perquè no es pot acceptar que diguin que el consell de ministres no es pot reunir a Barcelona’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb