El Partit Conservador britànic cerca un nou cap després de la dimissió de Boris Johnson

  • "Ningú no és indispensable en política", ha assegurat Boris Johnson durant la intervenció de la seva dimissió

VilaWeb
Redacció
07.07.2022 - 10:22
Actualització: 07.07.2022 - 21:08

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha acceptat de dimitir després de la revolta en contra seu dins el govern —més de cinquanta alts càrrecs han dimitit aquestes darreres hores— i el Partit Conservador arran dels escàndols que han esquitxat la seva gestió. Previsiblement, Johnson deixarà Downing Street la tardor vinent —ja ha nomenat nous càrrecs per a substituir els dimissionaris—, quan el partit elegeixi un nou líder, tot i que ha explicat que la setmana vinent es clarificarà el calendari.

En una declaració institucional, acompanyat per la seva parella i els ministres que encara li són fidels, Johnson ha reivindicat l’obra del seu govern, que ha encapçalat la negociació del Brexit, la campanya de vaccinació i el lliurament d’armes a Ucraïna arran de la invasió russa.

La persona que substitueixi Johnson podrà continuar governant a causa de la majoria del Partit Conservador a la Cambra dels Comuns, per la qual cosa en principi no es preveu un avançament electoral. Els següents comicis generals s’haurien de fer el gener del 2025.

La revolta final contra Johnson

Tot plegat va començar ahir, un dels dies més estranys de la llarga vida política del Regne Unit, amb la dimissió dels ministres de Salut, Sajid Javid, i d’Hisenda, Rishi Sunak, que van dir que no podien continuar donant suport a Johnson. Esquitxat per escàndols com el Partygate, l’última gran polèmica ha estat la del nomenament del diputat Chris Pincher com a responsable de disciplina del grup parlamentari conservador tot i saber que havia estat investigat per abusos sexuals.

Després d’això, ahir, les dimissions es van succeir i una quinzena de ministres van deixar el càrrec en un sol dia, una fita mai vista en la política britànica. La BBC tenia comptabilitzat que el darrer rècord es remuntava al 1932, quan van dimitir onze ministres en un dia.

Un dels darrers de dimitir ha estat el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis. També han plegat el ministre de Ciència, George Freeman; la secretària del Tresor, Helen Whately; i el de Seguretat, Damian Hinds, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any