28.06.2025 - 21:40
|
Actualització: 28.06.2025 - 22:04
Us proposem sis vins que costen menys de deu euros, algun molt menys. I són vins honests que podem beure gustosament.
Puput Pét-Nat, del Celler de les Aus
Pét-Nat (Petillant Naturel) és el nom internacional que es dóna als ancestrals o escumosos d’una sola fermentació. Aquest ancestral, que forma part de la gamma de vins naturals (sense sulfurós afegit) que conformen el Celler de les Aus, propietat de la família Pujol-Busquets a Alella, és un vi amb una bombolla fina i delicada. Del 2020 ençà, que es va començar a elaborar, no ha deixat de guanyar consumidors entusiastes. Brillant i vibrant.
Blanc de Serè, de la cooperativa l’Olivera
Un cupatge de macabeu, parellada, garnatxa blanca, xarel·lo i malvasia, elaborat pel celler l’Olivera, amb seu a Vallbona de les Monges (Urgell). És a Vallbona que se’n diu serè del vent que bufa a l’hivern de nord-oest. I amb aquest vi la cooperativa va fer el tomb i a més de treballar el cultiu de la vinya va passar a elaborar el seu propi vi. D’això, en fa més de trenta-cinc anys.
Lledoner Rosat 2023, del celler Espelt
El celler Espelt, amb Anna Espelt al capdavant, és un celler de referència de la DO Empordà i de l’Alt Empordà, atès que té la seu a Vilajuïga. En aquest territori la garnatxa té una denominació pròpia, es diu lledoner. I és amb la garnatxa negra de l’Empordà que s’elabora aquest rosat fresc i gustós, molt agradable per a l’estiu.
Babalà 2023, del celler cooperatiu d’Espolla
Continuem a l’Alt Empordà, a Espolla, on la cooperativa del poble conrea i cuida algunes de les vinyes velles més boniques del país. Continuem amb la varietat lledoner negre. Aquest és un vi simpàtic i gustós, ja connotat amb el nom, Babalà, i amb la frase que l’acompanya, atrevida i atractiva: “Vi negre eixerit.” I sí que trobareu que és eixerit, aquest vi, i que fresquet de la nevera acompanya a la perfecció els àpats d’estiu.
Sindicat de la Figuera 2023, de Venus la Universal
La Figuera és un dels pobles més bonics del Priorat, on tan sols es cultiva garnatxa negra. Són vinyes de garnatxa negra d’alta qualitat. De pocs anys ençà, aquest vi és propietat del celler Venus la Universal, el projecte de Sara Pérez i René Barbier (fill). Elaborat en dipòsits de ciment, és un vi negre jove, de concepció moderna, un vi expressiu, fresc i fruitós. Sorprèn.
Gotim Bru 2021, del celler Castell del Remei
Anem una altra vegada a Costers del Segre, al celler més antic de Catalunya que encara es troba en actiu. Ja apareix a la carta de vins del 1915 del famós celler de les Galeries Laietanes, un establiment de referència a la Barcelona de primers anys del segle XX. Aquest vi, que avui elabora Tomàs Cusiné, és un cupatge de garnatxa tintorera, ull de llebre, cabernet sauvignon i sirà. És el vi més conegut i venut de Castell del Remei, un vi de tall clàssic, ben fet.