Passeig triomfal del Bolsonaro després de jurar el càrrec com a president

Avui el president electe del Brasil, Jair Bolsonaro, ha pres possessió del càrrec enmig d’un clima de tensió i en una Brasília militaritzada. Va guanyar les eleccions presidencials de l’octubre, tant a la primera volta (46% dels vots) com a la segona (55%), després d’una campanya plena d’estirabots masclistes i homòfobs. A més, és un nostàlgic de la dictadura militar.

Bolsonaro s’apodera del Brasil

El seu govern d’extrema dreta tindrà vint-i-dos ministeris. Un dels nomenaments més mediàtics és el del jutge Sergio Moro, amb la cartera de Justícia. Precisament és el magistrat que va fer empresonar l’ex-president Lula da Silva, acusat de corrupció, i qui li va impedir de ser candidat a les eleccions presidencials. També hi haurà militars, com el vice-president Hamilton Mourão, i un grup de tecnòcrates del Partit Social Liberal (PSL) –el de Bolsonaro– i dels Demòcrates (Dem), a més de la pastora evangèlica Damares Alves. Un informe del Centre d’Estudis i Documentació Internacional de Barcelona (Cidob) defineix així aquests nomenaments: ‘Configuren un govern liberal en l’àmbit econòmic, conservador en els principis socials i religiosos i seguidor de la política exterior dels Estats Units de Donald Trump.’

La incorporació d’Alves i de dirigents del Dem és vista com una aproximació al congrés brasiler, de trenta partits i dominat pel denominat ‘gran centre’, que inclou aquest partit i diputats evangèlics. El PSL és la segona força i haurà de menester pactes estables per a fer viable el seu full de ruta.

Taíza Brito: ‘Bolsonaro s’assembla a Trump per la manera com fa campanya, però és pitjor perquè naturalitza la violència’

La comunitat internacional està pendent del tomb que Bolsonaro va prometre durant la campanya electoral. Quant a l’economia, vol una onada de privatitzacions i reformes estructurals per a augmentar els ingressos de l’administració i reduir-ne les despeses. També vol impulsar una agenda de seguretat que inclou la seva política d’armes per a tothom, amb la qual en vol facilitar la compra i l’ús dels particulars. També pretén d’autoritzar les forces de seguretat a disparar a matar als presumptes criminals. Cal recordar que el 2017 el Brasil va batre el rècord d’homicidis, amb una mitjana de set per hora.

Primeres mesures
Bolsonaro seguirà les passes de Trump i és previst que traslladarà l’ambaixada a Israel de Tel-Aviv a Jerusalem, cosa que trencarà el consens internacional sobre la necessitat que l’estatus de Jerusalem es decideixi en el procés de pau entre Israel i Palestina. La decisió pot dur encara més tensió al Llevant.

A escala regional, ha promès que combatrà els governs de Maduro a Veneçuela i de Díaz-Canel a Cuba, dos referents de l’esquerra. De fet, ja els va retirar la invitació a la presa de possessió d’avui. Internament, ha promès de ‘neutralitzar’ el Moviment Sense Terra (MST), que demana un repartiment més equitatiu del camp.

A més, una altra vegada com Trump, considera de retirar el Brasil de l’Acord de París contra el canvi climàtic.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.