El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha concedit al Ministeri d’Agricultura el poder per a identificar i delimitar terres indígenes, una important victòria per a la indústria agrària que els activistes observen amb molta por. Bolsonaro va prendre aquesta decisió ahir, poc després de ser nomenat president del Brasil. Va dictar una ordre executiva per dissoldre la Fundació Nacional d’Indígenes (FUNAI), que s’ocupava de tots els afers relacionats amb les comunitats natives, és a dir, de la tasca de localitzar i delimitar aquestes terres.

Ara les funcions de la FUNAI recauran sobre un consell interministerial integrat per les carteres d’Agricultura, Defensa, Medi, Drets Humans i Seguretat Institucional. Específicament, la qüestió de la terra correspondrà a Agricultura.

Amb aquesta mesura, Bolsonaro ha començat a complir les seves promeses. Durant la campanya electoral ja va anunciar que obriria aquests terrenys a l’activitat comercial, en un clar gest cap a la indústria agrària, un dels poders fàctics del Brasil.

‘Més d’un 15% del territori del Brasil és marcat com a terra indígena. En aquests llocs aïllats hi viuen menys d’un milió de persones, explorats i manipulats per les ONG. Integrarem aquestes ciutats i les revalorarem per a tots els brasilers’, ha dit Bolsonaro a Twitter.

En la mateixa línia, la ministra d’Agricultura, Tereza Cristina Dias, en el seu discurs inaugural, ha defensat la indústria agrària dels qui l’acusen de créixer a costa del medi i dels drets d’indígenes. ‘El Brasil és un país amb una legislació ambiental extremadament avançada i és més que capaç de preservar els seus boscs. El nostre país és un model a seguir, no pas un transgressor que convingui castigar’, ha dit Dias quan ha pres possessió del càrrec.

A més, ha lloat als empresaris del camp brasiler dient que la seva innovació tecnològica els havia permès de créixer pràcticament sense augmentar l’àrea d’explotació. I ha promès d’ajudar-los eliminant barreres burocràtiques.

Bolsonaro ha proclamat el Brasil ‘lliure del socialisme i de la correcció política’. El seu full de ruta, semblant al de Donald Trump als Estats Units, inclou un tomb proteccionista en l’àmbit comercial.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.