Bèlgica aprova la setmana laboral de quatre dies i reconeix el ‘dret a desconnectar’

  • "Aquests canvis es faran a petició de l'empleat, i l'empresa haurà d'aportar bones raons per a denegar-los" ha explicat el ministre d'ocupació

VilaWeb
Redacció
15.02.2022 - 20:06
Actualització: 15.02.2022 - 21:06

El govern de Bèlgica ha aprovat una proposta de reforma del mercat laboral que permetrà als treballadors del país d’optar per una setmana laboral de quatre dies. Com a part de la proposta, l’executiu també reconeixerà el ‘dret a desconnectar’ i ignorar missatges relacionats amb la feina fora de l’horari laboral.

Una setmana laboral més curta

La proposta de reforma concedirà als treballadors belgues la potestat de sol·licitar una setmana de quatre dies durant un període de prova de sis mesos. En aquest nou sistema, les hores treballades serien les mateixes que ara (trenta-vuit), però en comptes d’estendre’s al llarg de cinc dies es concentrarien en quatre dies. Una volta hagi acabat aquest període de prova, els empleats podran decidir si mantenen el format intensiu de quatre hores o bé tornen al format original de cinc dies.

“Aquests canvis es faran a petició de l’empleat, i l’empresa haurà d’aportar bones raons per a denegar-los” ha explicat el ministre d’ocupació belga, Pierre-Yves Dermagne, en la roda de premsa de presentació de la reforma. “La reforma beneficiarà, sobretot, aquells qui vulguin passar més temps amb els seus fills”, ha afegit el ministre.

Brussel·les també reconeix el dret a desconnectar

El mes passat, l’executiu decretà el dret dels funcionaris governamentals de desconnectar i ignorar els missatges relacionats amb la feina fora d’horari laboral, sense por a ésser sancionats pels seus caps. Com a part de la proposta de reforma, el govern belga ha anunciat ara que aquest dret serà estès a la resta de treballadors del país.

Així i tot, l’entrada en vigor de la proposta de reforma podria trigar mesos, atès que el document haurà de passar pel parlament belga abans no pugui ésser aprovat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any