BBVA preveu que el PIB de la Comunitat creixerà un 3,2% en 2017, 2,7% en 2018 i la creació de 120.000 llocs de treball

  • El BBVA Research preveu que la Comunitat Valenciana "continuarà tirant en el grup de cap d'Espanya" amb un creixement del seu PIB del 3,2% en 2017, un 2,7% en 2018 i la creació de 120.000 llocs de treball, que reduiran la seua taxa d'atur fins a situar-la en un 14,4%.

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 18:49

VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)

El BBVA Research preveu que la Comunitat Valenciana “continuarà tirant en el grup de cap d’Espanya” amb un creixement del seu PIB del 3,2% en 2017, un 2,7% en 2018 i la creació de 120.000 llocs de treball, que reduiran la seua taxa d’atur fins a situar-la en un 14,4%.

Així ho indica en el seu últim informe ‘Situació Comunitat Valenciana’, –presentat este dimarts pel responsable d’Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Domenech, i el director de la Territorial Este de BBVA, Alberto Charro–, que apunta que l’economia valenciana seguirà creixent per damunt de la seua mitjana històrica en el bienni 2017-2018, completant cinc anys amb un creixement mitjà del 3%.

No obstant açò, “a pesar que durant el següent any es recuperarà el nivell de PIB i de PIB per càpita precrisis, millorar la productivitat, crear més i millor ocupació segueixen sent alguns dels principals reptes” per a la Comunitat Valenciana, una regió on la taxa de temporalitat aconsegueix el 28% –1,5 punts per damunt de la mitjana espanyola– i les xifres de parada són “inacceptables”, ha subratllat Doménech.

En este sentit, Doménech ha ressaltat que les noves perspectives del sector exterior i la recuperació de la inversió residencial suposen un “avantatge”, encara que persisteixen alguns “desequilibris i riscos”, com l’impacte del ‘Brexit’ o la possibilitat d’un increment desordenat dels tipus d’interés, ha advertit.

Les dades disponibles en l’inici de 2017 apunten al fet que el creixement “es manté” i que durant el primer semestre de l’any el PIB valencià podria haver augmentat a un ritme mitjà del 0,9% trimestral, per damunt tant de la mitjana nacional com de l’observat en el segon semestre de 2016.

Este creixement, ha explicat Doménech, es va basar en un augment en el consum privat, impulsat per la millora de la confiança, la reducció dels tipus d’interés i l’augment de les noves operacions de crèdit. A més, les reformes implementades en anys anteriors i la reducció dels desequilibris acumulats pel sector privat abans de la crisi van afavorir el creixement de la inversió.

A més, les exportacions de béns van repuntar en el primer semestre de 2017 i el sector turístic, encara que amb una lleu desacceleració, segueix presentant perspectives favorables.

RECUPERACIÓ DESIGUAL, MÉS DINÀMICA A ALACANT I ÀREES URBANES

Les previsions de creixement del PIB expliquen l’evolució del mercat laboral en la regió per al bienni 2017- 2018, amb la creació de 120.000 ocupacions i la reducció de la taxa d’atur fins al 14,4% a la fi de 2018, una xifra que per al responsable d’Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research segueix sent “totalment inacceptable”, sobretot si es compara amb les taxes de l’EUA o Alemanya, que ronden el 5%.

No obstant açò, la recuperació no s’està produint per igual en totes les àrees de la regió, sent “les àrees urbanes les que millor s’estan comportant” i la província d’Alacant “més dinàmica”, en haver-se vist beneficiada pel turisme internacional, al costat del creixement del sector industrial i de les exportacions.

La previsió que la Comunitat Valenciana recupere el seu nivell absolut i per càpita del PIB precrisi en 2018 i el creixement de la productivitat mitjana en els diversos sectors suposa un suport per a mantindre eixa tendència en el mitjà termini. En tot cas, encara si es compleixen estes previsions, la taxa d’atur se situarà a la fi de l’any següent uns 5 punts percentuals per damunt del seu nivell al començament de 2008.

Així, la necessitat de continuar reduint els desequilibris que encara conserva l’economia valenciana obliga a noves reformes que ajuden a elevar el creixement de la productivitat, mentre es manté l’ocupació i es consolida el despalanquejament enfront de la resta del món. Seran d’especial interés mesures encaminades a millorar el mercat laboral i augmentar la productivitat, on les millores en el capital humà, l’atracció de talent, la ràpida adopció de noves tecnologies i l’increment de la grandària mitjana de les empreses són factors “clau”, subratlla l’informe.

“CREIXEMENT POSITIU I ESTABLE”

Els resultats de l’enquesta BBVA d’Activitat Econòmica a la Comunitat corresponents al tercer trimestre de 2017 mostren una visió “més favorable” que la que s’observava fa un any. Segons l’enquesta,”l’economia valenciana manté un creixement positiu estable, amb senyals positius en el sector servicis, sobretot en ocupació, en el sector de la construcció i en el turístic”.

L’informe de BBVA Research ofereix també una anàlisi de l’evolució dels gastos i ingressos públics entre 2003 i 2016 de les CCAA espanyoles, que permet analitzar el patró a la Comunitat Valenciana amb un perfil d’ingressos pràcticament idèntic a la mitjana, i un perfil de despeça “bastant més pla” que el nacional, amb un pic inferior en més de deu punts, a causa de fonamentalment les partides d’inversió i personal.

En este punt, Doménech ha volgut ressaltar que la despeça de consum públic de la Generalitat també ha contribuït “positivament” a la taxa de creixement de la Comunitat Valenciana.

“SENSE PREJUTJAR” SOBRE LA TAXA TURÍSTICA

D’altra banda, preguntat per l’impacte que podria tindre sobre el turisme la implantació d’una taxa turística a la Comunitat, Rafael Doménech ha assenyalat que “sense conéixer els detalls de com se’n va a implantar” preveure el seu impacte seria fer un “exercici de ciència econòmica ficció i de falta de responsabilitat” per la seua banda.

El resultat va a dependre de “com s’implemente i para què s’utilitze, per exemple si és per a millorar la qualitat dels servicis”, ha assenyalat. “No dic ni que vaja a beneficiar ni perjudicar” sinó que “no es pot prejutjar sense conéixer els detalls”.

UNA MILLORA DEL FINANÇAMENT REDUIRIA EL DÈFICIT

El mateix argument ha esgrimit el responsable d’Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research sobre la futura reforma del finançament autonòmic: “Encara no coneixem els detalls”, encara que ha recordat que hi ha “consens generalitzat” que la Comunitat Valenciana està “infrafinançada”.

D’esta manera, “sí es pot anticipar és que si es produeix una millora del sistema de finançament a la Comunitat Valenciana, òbviament contribuiria a millorar la seua fiscalitat i reduir el dèficit de la Generalitat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any